Matt Sayles | Associated Press Dolph Lundgren: Από το ΜΙΤ στο ρινγκ ενάντια στον Rocky Balboa

O χημικός μηχανικός που αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. 

Είναι γνωστή και λανθασμένη αντίληψη ότι ακριβώς επειδή ένας ηθοποιός έχει χέρι σαν φορτηγό και πεταγμένους κοιλιακούς μπορεί μόνο να παίξει σε ταινίες δράσης και σε αυτές, ίσως όχι με τόσο μεγάλη επιτυχία.  Πολύ περισσότερο, ο κόσμος έχει και την άποψη πως όσο πρησμένος είναι ο δικέφαλος, τόσο πιο αδύναμος είναι ο εγκέφαλος. Και παρότι αυτό θα μπορούσες να το πεις για μια σειρά από macho ηθοποιούς στο Hollywood, δεν μπορεί σίγουρα να ειπωθεί για τον Dolph Lundgren. Ναι, τον Ivan Drago της καρδιάς μας.

 

 

Ναι μεν πρωταθλητής Ευρώπης στο καράτε το 1980 και το 1981, αλλά τα μάτια του ήταν στραμμένα προς την επιστήμη πριν τον κερδίσει τελείως τυχαία η υποκριτική. Πολλοί ηθοποιοί έχουν παίξει τους επιστήμονες, αλλά ο Lundgren θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ένας στην πραγματική ζωή. Αφού ολοκλήρωσε αριστούχος την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο Σουηδός πρωταθλητής των πολεμικών τεχνών, σπούδασε χημικός μηχανικός στο Washington State University και στο Clemson University, ενώ βρισκόταν σε ακαδημαϊκή υποτροφία πριν εγγραφεί στο Royal Institute of Technology στη Στοκχόλμη. Αποφοίτησε με πτυχίο χημικού μηχανικού πριν ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό του ως μέρος ενός προγράμματος ανταλλαγών με το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Του απονεμήθηκε πλήρη υποτροφία για το περίφημο ΜΙΤ, το οποίο επιλέγει διεθνείς υποψηφίους που ξεχωρίζουν για σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες και αντίστροφα. Ωστόσο ο Lundgren καλόβλεπε τον κινηματογράφο και η αλήθεια είναι πως και εκείνος τον ξεχώρισε με την βοήθεια της Grace Jones. H καλλιτέχνιδα τον προσέλαβε, αρχικά, ως σωματοφύλακά της, πριν κάνει σχέση μαζί του και στη συνέχεια του έδωσε την πρώτη του δουλειά. Ως μπράβος στο View to A Kill, την James Bond ταινία του 1985 με τον RogerMoore.

 

 

Η ιστορία του με το Rocky 4 είναι πιο απλή. Αρχικά τον απέρριψαν επειδή ήταν πολύ ψηλός. Όμως η ψυχρή του ματιά και η σωματική του διάπλαση τον έκαναν  ιδανικό ανταγωνιστή για τον Rocky Balboa. Ίσως η υποκριτική του εκπαίδευσή, να ήταν το τελευταίο πράγμα που είχε στο μυαλό του, αλλά το Rocky IV του άνοιξε τις πόρτες για μια σταθερή καριέρα που εξακολουθεί να είναι δυνατή σήμερα. Αν μη τι άλλο, έμοιαζε να μην ήταν ποτέ πραγματικά αποφασισμένος να γίνει επιστήμονας παρά την αναμφισβήτητη διάνοιά του.

Πάντως ένας άνθρωπος με δύο πτυχία στη χημική μηχανική, σπουδαστής του MIT με πλήρη υποτροφία και IQ 160 με πιστοποίηση Mensa και πέντε γλώσσες στο δυναμικό του, δεν έχει να αποδείξει τίποτα σε κανέναν.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved