Δεν είναι ένας, είναι πολλοί και μας χαλάνε το όνομα. Ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι έχουμε κάνει μια «γυφτιά», έχουμε ρίξει ένα «πιστόλι» ωστόσο συνειδητοποιήσαμε ότι δεν έχουμε τσίπα εάν συνεχίσουμε να ζούμε στο βωμό του Τζάμπα. Όχι εκείνου από τα Star Wars, αλλά του τσιφούτη.
Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, κάθε άντρας τσίπης αποτελεί δυσφήμιση για όλο το αρσενικό είδος. Για να μάθεις να τους διακρίνεις και να μην πέσεις στην παγίδα τους, σου παραθέτουμε παρακάτω τις 5 συνηθισμένες μορφές τους και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν.
Ο «Τσίπης» Λουκ
Δεν είναι μόνο ότι παραγγέλνει και «πιστολιάζει» πιο γρήγορα από τη σκιά του, είναι ο κλασικός τύπος που τον βλέπεις να έρχεται στο τραπέζι σου και είσαι σίγουρος ότι κάποιο λάθος θα γίνει με τον λογαριασμό. Κάποιος θα πληρώσει παραπάνω, για την ακρίβεια πολύ παραπάνω, αυτός ο αρχιτσίπης όμως ποτέ. Μπορεί να σε ξεγελάσει με τίποτα σφηνάκια, κάποια στιγμή μέσα στη νύχτα, αλλά να το ξέρεις: πάνω από 10 ευρώ δεν έχει σκοπό να δώσει.
Πώς θα αποφύγει την πληρωμή: Ξάφνου θα τον δεις να έχει φύγει εντελώς από το κάδρο της βραδιάς. Και τηλ να τον πάρεις δεν θα απαντάει γιατί θα το έχει βάλει flight mode. Μη του ζητήσεις το λόγο την επόμενη φορά, η απάντησή του θα είναι «αφού άφησα 50 ευρώ. Σας χάρισα και τα ρέστα, μη μου το παίζετε ιστορίες».
Δεν θα βρεις ποτέ το δίκιο σου. Όταν τον ξαναδείς λοιπόν σε τραπέζι να πλησιάζει, κάνε την με ελαφρά πηδηματάκια. Υπάρχουν και άλλα μπαρ στην Ελλάδα.
Ο Παράγοντας
Συνήθως έχει πιάσει πόστο στη γωνία του τραπεζιού, ισορροπεί στον τοίχο, έχει μια πουράκλα σαν γηπεδικό λουκάνικο στο στόμα και λέει σε κάθε άντρα της παρέας «πόσο γαμάτος είσαι». Μια σημείωση εδώ, δεν τον ξέρεις καθόλου, τον έχει φέρει η φίλη της κοπέλας του καθώς τη συνοδεύει. Αυτό που δεν έχεις καταλάβει είναι ότι θέλει να την εντυπωσιάσει, για αυτό και κάποια στιγμή φωνάζει στην παρέα σου δειλά «κερνάω μια Pelfe». Σύντομα στο τραπέζι έρχεται μια δίλιτρη με το φακό από κάτω -γιατί πρέπει να μας βλέπουν όλοι- και η παρέα το απολαμβάνει. Όταν όμως έρχεται η λυπητερή, αρχίζουν τα «ωραία».
Πώς θα ξεφύγει από την πληρωμή: Δεν θα ξεφύγει, θα πληρώσει. Απλά όχι όσα έπρεπε. Και ο λόγος είναι ότι πήρε ο ίδιος τον λογαριασμό και μοίρασε ισόποσα το ποσό.
Τελευταία του ατάκα είναι «είπα εγώ ότι θα κεράσω;». Ακριβώς, θα πάει να σε βγάλει και μαλάκα στο φινάλε. Για να το πει στην κολλητή της δικιάς σου και να σας βγει το όνομα ότι πήγατε να τον κλέψετε. Θρασύτατος, αλλά αυθεντικός παράγοντας. Έστω και μούφα.
Ο «ξέχασα το πορτοφόλι»
Παρεξηγημένη κατηγορία «πιστολάκια», καθώς εάν είσαι εντελώς γκαντέμης και σου πέσει πουθενά το πορτοφόλι ή το κινητό, όπου έχεις την κάρτα σου, τότε είσαι σε αυτή τη δυσάρεστη θέση. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετοί που, παραδόξως, πάντα χάνουν την πρόσβαση στο χρήμα. Έτσι λένε τουλάχιστον. Είναι οι τύποι που θα ισχυριστούν ότι τους έπεσε το πορτοφόλι κάπου ή το κινητό, αλλά η τσέπη τους θα είναι φουσκωμένη, λες και έχουν αποθηκεύσει κάνα τσιζμπέργκερ από τα McDonald’s.
Πώς θα ξεφύγει από την πληρωμή: Μία ατάκα θέλει μόνο, αυτή που γράψαμε στον τίτλο: «(Ξ)έχασα το πορτοφόλι μου». Αν στο παίζει και συγχυσμένος που έχασε την «περιουσία» του, άντε να του πεις «άσε με να ψάξω τις τσέπες σου». Και τελικά απλώς φυλούσε λεφτά για να πάρει βρόμικο μετά την έξοδο.
Ο «μετανάστης»
Η πιο ύπουλη συνομοταξία τζαμπατζήδων. Ο «μετανάστης» δεν είναι ποτέ μόνο ένας, αλλά δύο, τουλάχιστον, οι οποίοι βρίσκονται στο κόλπο. Ο ένας είναι καλεσμένος στο τραπέζι, αλλά χωρίς να το πει σε κανέναν θα έχει καλέσει και λίγους φίλους του ακόμα. Συνήθως «σφηνώνουν» όταν πρόκειται για γενέθλια, καθώς ξέρουν ότι ένας βάζει τα λεφτά για το κέρασμα και πίνουν από μπουκάλι.
Πώς θα ξεφύγουν από την πληρωμή: Θα τους τροφοδοτεί με ποτό ο τύπος-σύνδεσμος του τραπεζιού και αφού τα έχουν κατεβάσει όλα, θα την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια. Θα έχουν και άλλο τραπέζι, σε άλλο μπαράκι μάλλον.
Ο «τοκογλύφος»
Αν οι «μετανάστης» είναι ο πιο ύπουλος, αυτός εδώ είναι με διαφορά ο πιο «βρόμικος» όλων. Σε περιμένει να πέσεις στην ανάγκη του, να του ζητήσεις, να σου πει «ναι, όλα εγώ» αλλά στο φινάλε να βρεθείς κρεμασμένος. Ο λόγος;
Πώς θα ξεφύγει από την πληρωμή: Επειδή του έχεις ζητήσει να σου συμπληρώσει το ποσό, π.χ. 35 ευρώ, εκείνος όμως έχει σκοπό να δώσει ένα 10ευρο το πολύ, το οποίο μαθηματικά δεν θα φτάσει. Εκεί είναι λοιπόν που θες να γυρίσεις να του πεις «καλά ρε φίλε, γιατί είπες ότι έχεις να μου δώσεις;» και εκείνος θα στο γυρίσει μπούμερανγκ.
«Δεν φτάνει που σου έδωσα, μου ζητάς και τα ρέστα;». Και κάπως έτσι όχι μόνο θεωρείσαι τσίπης αλλά και θρασύς απέναντι στον «δύσμοιρο» που προσφέρθηκε να σου δανείσει. Για αυτό και πρέπει να του τα δώσεις σύντομα πίσω αλλιώς θα είσαι ο «γύφτος» της παρέας. Το ποσό βέβαια σου έρχεται με τόκο, καθώς συνειδητοποιείς ότι ο τύπος εκείνη τη νύχτα, πλήρωσε και για τους δύο μαζί, πολύ λιγότερα από όσο θα πλήρωνε για τον εαυτό του μόνο.