Είναι η στιγμή που ο κόσμος βλέπει τα καρέ των βομβαρδισμών σε επανάληψη. Γιατί; Γιατί ανέκαθεν σε αυτές τις επιθέσεις, υπήρχε πάντα ένα νοσοκομείο ή ένα σχολείο που είχε καταστραφεί από ρουκέτες και άλλου τύπου επιθέσεις. Όσοι έχουν παρακολουθήσει το αιματηρό ιστορικό στην Γάζα, το γνωρίζουν.
Αυτή τη φορά στο στόχαστρο ήταν το νοσοκομείο al-Ahli που βρίσκεται στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας και που σύμφωνα με πληροφορίες τα θύματα ανέρχονται πάνω από 500. Τη στιγμή που η μία πλευρά αλληλοκατηγορεί την άλλη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, το al-Ahli ήταν ένα από τα 20 νοσοκομεία βόρεια της Γάζας που έλαβε εντολή εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό. Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει το προφανές. Ότι η εκκένωση ενός λειτουργικού νοσοκομείου με φροντιστές, ασθενείς, γιατρούς και τραυματίες, είναι κάτι το εξαιρετικά δύσκολο ως ακατόρθωτο.
«Το νοσοκομείο ήταν λειτουργικό, με ασθενείς, φροντιστές και εκτοπισμένους να στεγάζονται εκεί. Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για εκατοντάδες νεκρούς και τραυματισμούς». Και συνεχίζει. «Η εντολή εκκένωσης ήταν αδύνατο να εκτελεστεί δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης πολλών ασθενών, της έλλειψης ασθενοφόρων, προσωπικού, κλινών και εναλλακτικού καταφυγίου για τους εκτοπισμένους. Ο ΠΟΥ ζητά την άμεση προστασία των πολιτών και την πρόσβασή τους σε υγειονομική περίθαλψη. Οι εντολές εκκένωσης πρέπει να ανακληθούν. Το διεθνές δίκαιο πρέπει να τηρείται, πράγμα που σημαίνει ότι η περίθαλψη πρέπει να προστατεύεται και να μην διακυβεύεται ποτέ».
Το χείριστο κομμάτι, είναι ότι για άλλη μία φορά, παίζεται μία ολόκληρη μικροπολιτική πάνω από πτώματα. Ανταλλαγές ευθυνών και βαρύγδουπες κουβέντες από πολιτικούς που αδυνατούν να καταλάβουν το μέγεθος της τραγωδίας και με έναν ΟΗΕ που είναι συνηθισμένος -χρόνια τώρα- να καταδικάζει χωρίς να παίρνει ουσιαστική θέση.
Και φυσικά, την φρίκη του πολέμου, την πληρώνουν πρώτοι οι άμαχοι και κυρίως τα παιδιά.