Τυχαίνει σε όλους να μιλάμε με κάποιον αλλά την ίδια στιγμή να ανησυχούμε αν ο άλλος που έχουμε απέναντι μας μας συμπαθεί ή αντιθέτως μας αντιπαθεί. Εάν νομίζετε ότι οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους συμπαθητικοί κάνετε λάθος. Πρόκειται για ένα στοιχείο του χαρακτήρα, το οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί, όπως αντίστοιχα και κάθε άλλη δεξιότητα. Τι είναι όμως αυτό που μπορεί να μας κάνει συμπαθητικούς ή ακόμη και αξιαγάπητους, σύμφωνα πάντα με το Harvard;
Πόσο συμπαθής είσαι στους άλλους; Το να σε συμπαθήσει κάποιος εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικές κοινωνικές δεξιότητες για να βελτιώσεις την συναισθηματική σου νοημοσύνη. Το Harvard μας δίνει συμβουλές μετά από μεγάλη έρευνα που έκανε έτσι ώστε να διαπιστώσει αν όντως το να είσαι συμπαθητικός μπορεί να καλλιεργηθεί και να γίνει ουσιαστικά μία κανονική δεξιότητα.
Oικονομολόγος του Harvard μας εξηγεί πώς πρέπει να ξοδεύουμε τα λεφτά μας
Σε μια σειρά μελετών, οι ερευνητές του Harvard εξέτασαν περισσότερες από 300 διαδικτυακές και διαπροσωπικές συνομιλίες μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζονται μεταξύ τους. Για τις διαδικτυακές συνομιλίες, οι συμμετέχοντες κλήθηκε να μιλήσουν με κάποιο τυχαίο άτομο για 15 λεπτά. Για τις διαπροσωπικές συνομιλίες, εξετάστηκαν δεδομένα από μια προηγουμένως δημοσιευμένη μελέτη 110 ατόμων σε μια εκδήλωση speed-dating.
Η μόνη ευκαιρία σου για να βρεις την ευτυχία σύμφωνα με το Harvard
Εστιάζοντας στον ρόλο των ερωτήσεων στη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων, οι ερευνητές παρακολούθησαν χιλιάδες φυσικές συνομιλίες μεταξύ των συμμετεχόντων, οι οποίοι συστήνονταν μεταξύ τους είτε διαδικτυακά είναι διά ζώσης σε μικρά χρονικά διαστήματα. Ζήτησαν από τους μισούς να κάνουν εννέα ερωτήσεις εντός δεκαπέντε λεπτών και στους υπόλοιπους να κάνουν έως τέσσερις ερωτήσεις στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) βάζει σε πρώτη γραμμή τη νοημοσύνη των συναισθημάτων και θεωρείται πολύ πιο σημαντική από τη νοημοσύνη της σκέψης, και τη χρειάζεσαι για να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη ζωή.
Δες εδώ τα αποτελέσματα της έρευνας του Harvard και πως θα καταφέρεις να είσαι πάντα συμπαθητικός στους άλλους: