pexels Για απεριόριστες μέρες άδειας δούλευες και τζάμπα στη Microsoft

«Πάμε ταξίδι Αυστραλία; Έχω τέσσερις μήνες άδεια».

Γιατί δεν το είχαμε σκεφτεί πιο νωρίς ρε παιδιά; Μα έπρεπε να το κάνει πρώτη η εταιρία που ηγείται στον τεχνολογικό τομέα για να το πάρουμε χαμπάρι. Ναι, παραδέξου το, ίσως κι εσύ να το είχες σκεφτεί κάποτε, σε ένα τρελό σου όνειρο, κι όμως τώρα η Microsoft το κάνει πραγματικότητα. Γιατί; Μα γιατί μπορεί. Εμείς απλά πρέπει να πάρουμε παράδειγμα και να πείσουμε τις δικές μας εταιρίες να κάνουν το ίδιο. Η Microsoft ανακοίνωσε ένα νέο σύστημα αδειών για τους υπαλλήλους της στις ΗΠΑ το οποίο ονομάζει “Discretionary Time Off”. Με το νέο αυτό σύστημα η εταιρία πρακτικά δίνει απεριόριστες ημέρες άδειας στους υπαλλήλους της. Ακούγεται υπερβολικά καλό; Ναι είναι.

Η Microsoft βρήκε τρόπο να διατηρήσει τα αρχεία μας για χιλιάδες χρόνια

 
 

Ποια άλλη εταιρία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο για τους υπαλλήλους της; Εντάξει ίσως η Apple ή η Google, έλα όμως που η Microsoft πρωτοπόρησε στον τομέα των αδειών κι αυτό την ανεβάζει λίγο παραπάνω στα «προλεταριακά» μας μάτια. Τι αλλαγές όμως κάνει η Microsoft που καμία άλλη εταιρία στον κόσμο δεν έχει τα κότσια να κάνει; Εδώ ακριβώς βλέπουμε και την εκτίμηση που δίνει η εταιρία αυτή στους υπαλλήλους της. Κι αυτό δεν είναι λίγο. Οι αλλαγές ξεκινούν από τις 16 Ιανουαρίου και θα ισχύουν ακόμα και για νέους υπαλλήλους (άκουσον, άκουσον!). Η Microsoft θα προσφέρει 10 ημέρες εταιρικής άδειας, μέρες άδειες απουσίας, αναρρωτικές άδειες και άδειες ψυχικής υγείας, καθώς και άδειες για εκπλήρωση καθηκόντων ενόρκου ή πένθους. Οι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν άδεια την οποία δεν έχουν λάβει, θα την πληρώνονται κάθε Απρίλιο του έτους.

 

 
 

Αυτά είναι κύριοι μέτρα, όχι αστεία. Που να δούμε εμείς τόσες μέρες άδειας; Ούτε με το κιάλι, εδώ με το ζόρι παίρνουμε κι αυτές που έχουμε, δηλαδή περίπου 20 μέρες κάθε χρόνο. Ποιους αφορά όμως αυτό το νέο μέτρο;  Το νέο σύστημα δεν αφορά ωρομίσθιους ή υπαλλήλους σε άλλες χώρες καθώς κάθε χώρα έχει το δικό της εργασιακό καθεστώς. Οι ημέρες άδειας θα πρέπει βέβαια να έχουν έγκριση από τον προϊστάμενο, όπως ισχύει και σε άλλες εταιρίες με παρόμοιο καθεστώς όπως το LinkedIn.

Να μην ξεχνάμε βέβαια και άλλα πράγματα που έχει κάνει η Microsoft για τους υπαλλήλους της: Να θυμίσουμε πως έχει επιτρέψει σε περισσότερους εργαζόμενους να εργάζονται μόνιμα από το σπίτι, ενώ είχε προσφέρει bonus $1.500 κατά την πανδημία. Η Microsoft πειραματίζεται συχνά με εναλλακτικές μορφές απασχόλησης και η ιαπωνική θυγατρική της είχε υιοθετήσει την τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία το 2019. Το συγκεκριμένο πείραμα έδειξε αύξηση παραγωγικότητας κατά 39.9%.

Μήπως πρέπει να πάρουμε κι εμείς επιτέλους παράδειγμα;



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved