H εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk έχει αρχίσει να μας τρομάζει

Μήπως μπαίνουμε σε μία εποχή «μοναρχικού» ελέγχου;

Ο φόβος μας και οι υποψίες μας πως η εξαγορά του Twitter από τον διάσημο άντρα της Tesla επιβεβαιώνονται από ένα πολύ απλό γεγονός: Οι υπάλληλοι, ακόμα και ο CEO του Twitter, Parag Agrawal, δε γνωρίζουν ακόμα τι σημαίνει η εξαγορά της εταιρίας από τον Elon Musk για το μέλλον της υπηρεσίας ή το δικό τους. Για την ακρίβεια δεν ξέρουν τίποτα, βρίσκονται όλοι τους μέσα στο πηχτό σκοτάδι.

 

Η αγορά όμως έγινε καθώς ο Musk έδωσε 44 δις δολάρια για να αγοράσει το Twitter και κανείς δεν έχει μιλήσει ακόμη για απολύσεις στην εταιρία, ενώ σε περίπτωση που ο τωρινός CEO φύγει νύχτα πρέπει να πάρει 42 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση.

Ουσιαστικά η αγορά από τον Musk μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στον κόσμο των social media. Πως είναι άραγε να έχει ένας τόσο ισχυρός άνθρωπος ένα ακόμη εργαλείο που να μπορεί να ελέγχει τον κόσμο; Σίγουρα οι αλλαγές που ο ίδιος προτείνει δεν φαίνονται άσχημες εκ πρώτης όψεως.

 

 
 

Ελεύθερος λόγος και συντονιστές περιεχομένου. Ο Musk έχει εκφράσει συχνά την ανησυχία του ότι οι συντονιστές περιεχομένου του Twitter πηγαίνουν πολύ μακριά και παρεμβαίνουν υπερβολικά στην πλατφόρμα, την οποία θεωρεί ως την «de facto πλατεία της πόλης» του Διαδικτύου. Με λίγα λόγια ο Musk θέλει να κάνει πιο free speech το Twitter, κάτι που φαίνεται καλό από την άλλη μπορεί εύκολα η κατάσταση να ξεφύγει.

 

Τι άλλο θέλει να αλλάξει ο Musk;

Τον αλγόριθμο φυσικά. Σε ένα συνέδριο του TED αυτόν τον μήνα, εξέθεσε τα σχέδιά του να κάνει τον αλγόριθμο της εταιρείας μοντέλο ανοιχτού κώδικα, το οποίο θα επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν τον κώδικα που δείχνει πώς εμφανίστηκαν ορισμένες αναρτήσεις στα χρονοδιαγράμματα τους. Επιθυμεί να κάνει την πλατφόρμα ακόμη πιο ανοιχτή στον κόσμο.

Ο Elon Musk βάζει edit κουμπί στο Twitter

Πίσω όμως από όλα αυτά τα «καλούδια» που προτείνει, εμείς είμαστε ακόμη φοβισμένοι μιας και όλη η δύναμη του Twitter τώρα θα ελέγχεται από έναν και μοναδικό άνθρωπο, τον ίδιο τον Musk. Κάτι σαν τεχνολογική μοναρχία που λέει ο λόγος. Θέλουμε κάτι τέτοιο όμως; Είναι αυτός ο σκοπός των social media;

Ωστόσο το κλίμα στην εταιρία θυμίζει λίγο χούντα. Το Twitter έχει “κλειδώσει” οποιεσδήποτε αλλαγές στην πλατφόρμα μέχρι την Παρασκευή, για να την προστατεύσει από κακόβουλους υπαλλήλους που δε συμφωνούν με την εξαγορά.

 

 
 

Ο συνιδρυτής του Twitter Jack Dorsey, λέει πως έχει τυφλή εμπιστοσύνη στον Musk και πως σίγουρα θα καταφέρει να το απογειώσει. Θεωρεί πως ο Musk είναι η λύση που χρειαζόταν η πλατφόρμα για να πάει ένα βήμα πιο μπροστά.

Ο ίδιος ο Musk υποστηρίζει πως η εξαγορά του Twitter δεν έγινε για οικονομικούς σκοπούς. Εμείς πάλι δεν μπορούμε με τίποτα να πειστούμε πως τα κίνητρα του είναι τόσο αθώα. Πώς μπορούμε να πιστέψουμε πως έδωσε 44 δις δολάρια μόνο και μόνο επειδή του αρέσει η ελευθερία του λόγου στο Twitter.

Εμείς περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα γίνει με όλη αυτή την ξαφνική εξέλιξη.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved