Η πραγματική ιστορία πίσω από το Heat

Για τους περισσότερους από εμάς αξίζει μια θέση στο πάνθεον του κινηματογράφου μόνο και μόνο για τη συνύπαρξη επί σκηνής των Al Pacino και Robert De Niro, αλλά έχει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι το σενάριο του Heat βασίζεται σε πραγματική ιστορία.

Ο πραγματικός πρωταγωνιστής της ιστορίας μας είναι ο Chuck Adamson, γνωστός σαν σεναριογράφος, τεχνικός σύμβουλος, βοηθός παραγωγής και κομπάρσος σε αστυνομικού περιεχομένου θεάματα. Εκτός από το Heat έχει βοηθήσει στη δημιουργία του Crime Story, αλλά και του επικού τηλεοπτικού έπους του Miami Vice. Για να έχει τόση μεγάλη ενασχόληση με αστυνομικά θεάματα και μάλιστα από διαφορετικά πόστα, μάλλον θα έχετε ήδη καταλάβει ότι πρόκειται για πρώην αστυνομικό και πράγματι, ο Chuck Adamson ήταν για περίπου 15 χρόνια ντετέκτιβ στην αστυνομία του Σικάγο. 

 

 

Για το Miami Vice ο Adamson συνεργάστηκε με τον Michael Mann και η φιλία που έχτισαν στα χρόνια της συνεργασίας τους οδήγησε τελικά σε ένα δώρο του Mann προς τον Adamson με τη μορφή του Heat. Ο Mann ήταν ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός του Heat και η ιστορία αφορά τον Adamson. Ο ρόλος του αστυνομικού που υποδύεται ο Al Pacino είναι ο ίδιος ο Adamson και η ιστορία που εκτυλίσσεται είναι πραγματική, από τα χρόνια που προσπαθούσε να πιάσει τον διαβόητο εγκληματία του Σικάγο Neil McCauley, τον οποίο υποδύθηκε ο Robert De Niro.  

Τελικά τι απαντάμε στο δίλλημα Al Pacino εναντίον Robert De Niro;

Ενώ ο ρόλος του Adamson μεταφέρθηκε με άλλο όνομα, αυτό του υπαστυνόμου Vincent Hanna της αστυνομίας του Los Angeles, ο ρόλος του De Niro είχε ελάχιστα στοιχεία μυθοπλασίας. Ο McCauley μέχρι την ηλικία των 20 ετών είχε καταφέρει να μπει φυλακή 3 φορές συμπεριλαμβανομένου ενός περάσματος από το Alcatraz, το οποίο υπάρχει και στο σενάριο του Mann. Τα μπες-βγες από τις φυλακές συνεχίστηκαν και στην υπόλοιπη ζωή του, γιατί δυστυχώς οι εγκληματικές καριέρες καλλιεργούνται μέσα στη φυλακή, στον έξω κόσμο απλά γίνεται η συγκομιδή των καρπών. Σε άλλους αληθινούς ή αληθοφανείς χαρακτήρες υπάρχει το δεξί χέρι του McCauley, o Miklos Polesti ο οποίος έγινε ο Chris Shiherlis του Val Kilmer. Υπάρχει ακόμα ο Nate the Fence σαν Jon Voight και ο Waingro του Kevin Gage.

 

 

Σε ότι αφορά το πιστολίδι του Heat, δεν είναι μόνο άφθονο, αλλά και αληθοφανές. Υπεύθυνος γι’αυτό είναι ο απόστρατος των ειδικών δυνάμεων Andy McNab ο οποίος έδωσε τα φώτα του και τις σφαίρες του σαν τεχνικός σύμβουλος στα γυρίσματα. Αλλά αυτό που πραγματικά αιχμαλώτισε το κοινό είναι η εμμονική προσκόλληση των χαρακτήρων στην ιδιότητά τους, μια προσκόλληση που θυμίζει μεθοδική ηθοποιία, αλλά εδώ είναι σε άλλο επίπεδο. To «μπατσιλίκι» ήταν στο αίμα του Adamson και δεν μπορούσε να λειτουργήσει σαν μη-αστυνομικός, από την άλλη ο McCauley δεν μπορούσε με τίποτα να μπει στον δρόμο της νομιμότητας, η παρανομία ήταν ο τρόπος ζωής του. Η προσκόλληση και των δύο σε αυτό που έκαναν έχτισε ένα παράξενο είδους αμοιβαίου σεβασμού.

Γιατί μας αρέσουν τόσο οι μαφιόζικες ταινίες;

Η σκηνή στο diner είναι ένα λέξη προς λέξη remake μιας πραγματικής συνάντησης μεταξύ των δύο αντρών. Ο Chuck είχε κάποιου είδους θαυμασμός για τον McCauley γιατί έβλεπε στο πρόσωπό του κάτι σαν αντικατοπτρισμό. Αρχικά ήταν ένας καλός, ένας πολύ καλός κλέφτης, και αυτό από μόνο του είναι ένας λόγος ύπαρξης για έναν καλό αστυνομικό. Οι καλοί κλέφτες κάνουν τους καλούς αστυνομικούς και η προσέγγιση χαμηλού ρίσκου που είχε ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστη από τον διώκτη του. Ταυτόχρονα ο McCauley ήταν και κοινωνιοπαθής. Ήταν ένας ψυχρός εκτελεστής που δεν δίσταζε να βγάλει από τη μέση οποιονδήποτε θεωρούσε ενοχλητική λεπτομέρεια και πιθανό κίνδυνο. Ψυχολογικά προβλήματα αντιμετώπιζε και ο Chuck, και ο τρόπος που τα διαχειριζόταν ήταν να πιάνει κουβέντα με αγνώστους στον δρόμο, ο McCauley ήταν ένας από αυτούς. 

 

 

Η μοίρες των δύο αντρών συναντήθηκαν για τελευταία φορά την 25η Μαρτίου του 1964 μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα ληστείας ενός θωρακισμένου φορτηγού χρηματαποστολής. Η μπάζα ήταν 13.137 δολάρια, περίπου 100.000 σε σημερινά δολάρια, αλλά πολύ γρήγορα οι ληστές βρέθηκαν περικυκλωμένοι από τον Chuck Adamson και τους άντρες του. Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών. Δύο από αυτούς έπεσαν νεκροί επί τόπου. Ο Miklos Polesti ( δηλαδή ο Val Kilmer) επιβίωσε αν και δέχτηκε πυροβολισμούς, για να καταλήξει στη συνέχεια στη φυλακή. 

Μήπως έχουμε ανάγκη από ένα Heat 2 με έναν δεύτερο γύρο De Niro vs Pacino

H σκηνή που είδαμε στο Heat μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών στο αεροδρόμιο ήταν εντελώς φανταστική και εφευρέθηκε για δραματουργικούς λόγους. Ο Neil McCauley δέχτηκε 6 σφαίρες από τον Chuck Adamson και άφησε την τελευταία του πνοή λίγα μέτρα από το σημείο της συμπλοκής, πάνω στο γκαζόν μιας παρακείμενης μονοκατοικίας. Η προφητεία του diner βγήκε αληθινή. 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved