Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα, αλλά το Κάστρο του Τακέσι με παρουσιαστή τον μεγαλύτερο Ιάπωνα κωμικό Takeshi Kitano ξεκίνησε να προβάλλεται στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου το μακρινό 1986. Ο Τακέσι ήταν ας πούμε ένας Κόμης, το κάστρο του οποίου βάλλονταν από επίδοξους εισβολείς. Προκειμένου να το κατακτήσουν έπρεπε να περάσουν μια σειρά από δοκιμασίες που θύμιζαν κάτι μεταξύ στίβου μάχης εκπαίδευσης ειδικών δυνάμεων και λούνα παρκ.
Στο τελευταίου μέρος του κάθε επεισοδίου, όσοι είχαν γλιτώσει από τις μπούφλες των παιχνιδιών, έπρεπε να αντιμετωπίσουν τον ίδιο τον Τακέσι και τον δήμιό του, ο οποίος τους επιφύλασσε μια λίγο πιο οδυνηρή, τουλάχιστον ως προς τον ευάλωτο εγωισμό τους. Η επιτυχία του Κάστρου του Τακέσι αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο με όρους αγοράς.
Το πώς ακριβώς ένα cult τηλεοπτικό προϊόν (πιστέψτε μας η ιαπωνική τηλεόραση είναι ένας απέραντος πολύχρωμος σκουπιδότοπος) από μια τόσο μακρινή και τόσο χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο ίσως να σχετίζεται με την αγχολυτική του δράση. Οι Ιάπωνες έχουν δικαίως τη φήμη ενός πολύ εργατικού λαού με την εργατική συνείδηση να είναι ενσωματωμένη σε έναν ελαφρά ακατανόητο κώδικα τιμής σε αυτήν εδώ τη γωνία της Μεσογείου. Τελικά μάθαμε πολύ καλά κατά τη διάρκεια της κρίσης ότι εργασιακό άγχος και τα απάνθρωπα ωράρια μια χαρά υιοθετήθηκαν και από τους Έλληνες που κάποτε είχαν τη ρετσινιά του τεμπέλη πρωτεύοντας σε όλες τις σχετικές έρευνες της Eurostat για τις ώρες εργασίας.
Δεν ξέρουμε για τις άλλες χώρες, αλλά αυτή η ιαπωνοποίηση του εργασιακού μας ήθους και του άγχους που έφερε μαζί, ίσως να είναι η ρίζα της δημοφιλίας του Κάστρου του Τακέσι στη χώρα μας. Μετά από μια πολύ δύσκολη μέρα και μια δύσκολη εβδομάδα, αυτό που έχει μεγαλύτερη ανάγκη κάποιος είναι μια αποφόρτιση. Ναι, το Κάστρο του Τακέσι είναι μια από τις μεγαλύτερες σαχλαμάρες που μπορεί να δει κάποιος στην τηλεόραση, αλλά έχει μια πολύ μεγάλη διαφορά από άλλες σαχλαμάρες. Ίσως να έχει και παραπάνω από μία.
Αρχικά το Κάστρο του Τακέσι ποτέ δεν υποδύθηκε ότι είναι κάτι παραπάνω από ελαφρύ διασκεδαστικό θέαμα. Δεν υπάρχει κανένα βαθυστόχαστο νόημα, δεν υπάρχει κάποιο ηθικό δίδαγμα, μόνο απλός κι ατόφιος χαβαλές. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι παρά τα ευτράπελα του δοκιμασιών, τις «μπούφλες», τις τούμπες και τις βουτιές, δεν είναι ένα θέαμα που προσβάλει θεατές και συμμετέχοντες. Αν κάνουμε αντιπαραβολή του Κάστρου του Τακέσι με την ποιότητα των σύγχρονων reality, των ψυχαγωγικών και ενημερωτικών εκπομπών, θα δούμε πολύ εύκολα ότι σε αντίθεση με τον εξευτελισμό της στημένης ίντριγκας, της κλειδαρότρυπας και του εικονικού λιντσαρίσματος, ο «εξευτελισμός» της βουτιάς στην πισίνα του Κάστρου του Τακέσι δεν είναι τίποτα, είναι μια εφηβική φάρσα που δεν πληγώνει κανέναν, δεν κριντζάρει και στην τελική έχει όντως πλάκα.
Με άσχημες ειδήσεις να κατακλύζουν την τηλεόραση και το timeline μας, και κυρίως ο τρόπος που τις διαχειρίζονται, το Κάστρο του Τακέσι έρχεται ακριβώς τη στιγμή που το είχαμε μεγαλύτερη ανάγκη. Το reboot του Κάστρου αναμένεται εντός του 2022 και η Amazon σκοπεύει να το στριμάρει σε πάνω από 240 χώρες. Τακέσι δεν περιμένουμε, σε ψάχνουμε.