Αν νιώθεις κι εσύ ότι δύο μόνο ημέρες ανάπαυσης δεν αρκούν και ότι το πρωί της Δευτέρας είναι εξαιρετικά βάρβαρο απέναντί σου, ένα πείραμα μπορεί να εξελιχθεί στη σωτηρία σου. Από σήμερα κάποιοι τυχεροί εργαζόμενοι στη Μεγάλη Βρετανία θα δουλεύουν μία ημέρα λιγότερη κάθε εβδομάδα για τους επόμενους 6 μήνες.
Το think tank Autonomy σε συνεργασία με την ΜΚΟ 4 Day Week Global και ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Cambridge και του Boston College έπεισαν 30 διαφορετικές επιχειρήσεις σε όλο Ηνωμένο Βασίλειο να αφήσουν κάποιους από τους εργαζόμενούς τους λίγο πιο χαλαρά.
Η νέα σύμβαση εργασίας που θα υπογράψουν όσοι εργαζόμενοι συμμετέχουν έχει σαν σύνθημα το «100:80», δηλαδή θα δουλεύουν για το 80% του χρόνου που δούλευαν κανονικά, όμως θα παίρνουν το 100% του μισθού τους αλλά και της παραγωγικότητάς τους.
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της εργάσιμης εβδομάδας των 4 ημερών, η πανδημία μας έμαθε ότι η παραγωγικότητα στη δουλειά δεν σχετίζεται με την παρουσία των εργαζόμενων στο γραφείο, μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ισχύει το ακριβώς αντίθετο.
Κάποιες εταιρείες δεν μένουν στα όποια οφέλη έφερε η τηλεργασία, αλλά επιθυμούν να εξερευνήσουν και άλλους τρόπους ενίσχυσης της παραγωγικότητας αποδεσμεύοντάς τη ακόμα περισσότερο από τη φυσική παρουσία. Η επέκταση της ανάπαυσης θεωρούν ότι μπορεί να είναι το κλειδί αυτού του μυστικού.
Για πολλούς εργοδότες η εβδομάδα 4 ημερών στη δουλειά μπορεί να είναι μια πριμοδότηση της τεμπελιάς, αλλά οι εργοδότες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δεν ενστερνίζονται αυτή την άποψη. Η αποδέσμευση της παραγωγικότητας από το ωράριο έχει μόνο οφέλη τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους.
Όταν όλα υπολογίζονται με βάση το παραγόμενο έργο και όχι με το πόσο τυπικοί είναι στην τήρηση του ωραρίου οι υπάλληλοι, δίνει την ευκαιρία στους managers να δουν πιο καθαρά τις ανάγκες του κάθε project και να μην ασχολούνται με ανούσιες λεπτομέρειες.
Κάποιοι άλλοι βλέπουν έναν καταπληκτικό συνδυασμό οικονομίας πόρων και δράσης για το περιβάλλον στο εν λόγω πρόγραμμα. Από την μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο γραφείο μέχρι τον περιορισμό της κίνησης στους δρόμους, μόνο κέρδος προκύπτει από την εφαρμογή της εργάσιμης εβδομάδας των 4 ημερών.
Το τελικό αποτέλεσμα του πειράματος στη Μεγάλη Βρετανία θα το μάθουμε μετά το εξάμηνο και την ανάλυση των δεδομένων που θα έχουν συλλεχθεί μέχρι τότε. Βέβαια αν κρίνουμε από την πολύ επιτυχημένη απόπειρα των Ισλανδών, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση ενός δεύτερου, πιο διευρυμένου πειράματος, μάλλον δεν θα αργήσει πολύ η περαιτέρω επέκταση του πειράματος.