Νέα έρευνα δείχνει τα πιο «hot» επαγγέλματα.

Η εργασία στην Ελλάδα έχει περάσει πολλά όπως όλοι μας γνωρίζουμε. Είναι ένας τομέας που έχει υποφέρει αλλά έχει δει και άσπρες μέρες. Μετά την κρίση του 2009 όλα έχουν πέσει σε απελπιστικό βαθμό. Οι μισθοί είναι πολύ χαμηλά και οι ώρες εργασίας μόνο αυξάνονται. Όλα είναι δυσοίωνα για τον Έλληνα εργαζόμενο.

Όπως αποτυπώνουν τα στοιχεία της έρευνας της Man Power Group, το 36% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 24% προβλέπει μείωση και το 38% δεν προβλέπει κάποια αλλαγή.

 

 
 

Τα ποσοστά για αύξηση των θέσεων εργασίας είναι αισιόδοξα σίγουρα, τι γίνεται όμως με τους μισθούς που είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.;

Συγκεκριμένα, αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων σχεδιάζουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων σε 10 από τους 11 τομείς οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ μείωση αναμένεται σε έναν τομέα. Αυτό ακούγεται πολύ καλό αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να μην έχουμε τις επιφυλάξεις μας όσο αφορά την διατήρηση του.

 

 

Οι κλάδοι που θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα

Η Βιομηχανία/Παραγωγή είναι ο τομέας με τις καλύτερες επιδόσεις κατά το προσεχές τρίμηνο, με τους υπεύθυνους προσλήψεων να καταγράφουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στο +33%. Οπότε όσοι επιθυμούν να εργαστούν στον τεχνολογικό τομέα σίγουρα θα βρουν δουλειά.

 

 
 

Επίσης, ισχυρές προθέσεις προσλήψεων αναμένονται στον τομέα των Κατασκευών, Εστίασης, και Ψυχαγωγίας & Ξενοδοχείων, όπου οι προοπτικές ανέρχονται στο +28% και +22%, αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει πως ο τουρισμό ανεβαίνει και πάει καλά.

Η πιο αδύναμη αγορά αναμένεται στον τομέα της Εκπαίδευσης, Υγείας και τις Δημόσιες Υπηρεσίες με τις προοπτικές να είναι στο +2%. Αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα νοσοκομεία και την υγεία γενικότερα όπως όλοι καταλαβαίνουμε.

 

 

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων θα πραγματοποιηθούν στους οργανισμούς μεγέθους 50-249 εργαζόμενους, με τις Προοπτικές να αναμένονται στο +24%.

Τι γίνεται όμως με τον κορονοϊό;

Η πανδημία είναι σίγουρα ένα πρόβλημα που επηρεάζει τους εργοδότες αλλά και τους εργαζόμενους. Τι γίνεται όμως για τον επόμενο χρόνο; Τι έδειξε η έρευνα;

 

 
 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα δύο τρίτα των εργοδοτών θα εφαρμόσουν μία αυστηρότερη στρατηγική εμβολιασμού για τους εργαζομένους τους ώστε να επιστρέψουν στον χώρο εργασίας, ενώ στην Ελλάδα, καταγράφονται σχεδόν οι μισοί εργοδότες (49%). Αυτό είναι σίγουρα ανησυχητικό.

Ακολουθεί το 39% των Ελλήνων εργοδοτών το οποίο ενθαρρύνει και παρέχει κίνητρα στους εργαζομένους τους για τον εμβολιασμό ενώ το 20% θα ακολουθήσει ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο, αφήνοντας ελεύθερη επιλογή στους εργαζόμενους.

 

©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved