Τελικά οι άντρες δεν είναι τα αναίσθητα γαϊδούρια που πανηγυρίζουν την ελευθερία τους μετά από έναν χωρισμό και είναι πολύ πιο ευάλωτοι από τις γυναίκες σε αυτό το θέμα. Τουλάχιστον αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Social and Personal Relationships.
H έρευνα διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο και συμμετείχαν 184.000 εθελοντές οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν ανοιχτά για τα ό,τι τους απασχολεί στη σχέση τους. Στα πιο σημαντικά προβλήματα την κορυφή κατέλαβαν τα θέματα εμπιστοσύνης, η διάθεση χρόνου στη σχέση και τα προβλήματα επικοινωνίας. Αυτά ήταν μάλλον και τα πιο αναμενόμενα. Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο, ήταν η αντιστροφή των ρόλων σε κάποια στερεότυπα που είχαμε ως δεδομένα μέχρι τώρα.
Το σφίξιμο και ο πόνος στην καρδιά, η μετάνοια και τα δάκρυα παρατηρούνται συχνότερα στους άντρες. Ειδικά ο πόνος στην καρδιά που συνδέεται με το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς είναι η απόδειξη ότι οι άντρες είναι πολύ πιο ευάλωτοι συναισθηματικά από τις γυναίκες.
Οι άντρες υποφέρουν περισσότερο από έναν χωρισμό, όχι γιατί έχουν κάποιο παθολογικό πρόβλημα, αλλά επειδή οι κοινωνικές συμβάσεις τους επιβάλουν να μη δείχνουν ότι είναι ευαίσθητοι, αυτό τελικά μεγαλώνει τον πόνο λόγω της καταπίεσης. Έτσι το ψυχολογικό τραύμα γίνεται μεγαλύτερο και η διαδικασία του να ξεπεράσεις έναν χωρισμό μια πιο μακροχρόνια διαδικασία σε σχέση με μια γυναίκα.
Η τοξικότητα η οποία περιβάλλει τα στερεοτυπα των δύο φύλων, ειδικά γύρω από τον άντρα δημιουργεί προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν και μεγαλώνει τα ήδη υπάρχοντα. Γι’αυτό την επόμενη φορά που θα χωρίσεις μην προσπαθήσεις να το καταπιείς και να φανείς δυνατός. Βγάλτο από μέσα σου, κλάψε φώναξε, και στην τελική αν θες να φας ένα κιλό παγωτό, φάτο.