Ο φράκτης κατασκευάστηκε μεταξύ 1901 και 1907 για να κρατήσει τα κουνέλια μακριά από τις αγροτικές εκτάσεις και εκτείνεται από βορρά προς νότο σε όλη τη Δυτική Αυστραλία χωρίζοντας ολόκληρη την ήπειρο σε δύο άνισα μέρη.
Το συνολικό μήκος του είναι 3.256 χλμ. Σήμερα, ο φράκτης ονομάζεται State Barrier Fence και εμποδίζει την είσοδο και άλλων ζώων που καταστρέφουν τις καλλιέργειες, όπως τα ντίγκο, τα καγκουρό, τα εμού και τα αγριόσκυλα.
Οι Βρετανοί, με την ίδρυση των αποικιών τους, έφεραν και μετέδωσαν τις δικές τους συνήθειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εισαγωγή προβάτων και η μαζική εκτροφή αυτών, κάτι που εν τέλει οδήγησε σήμερα την Αυστραλία στην πρώτη θέση εξαγωγών προβάτων.
Η Αυστραλία αποτελεί την έκτη μεγαλύτερη γεωγραφικά χώρα με έκταση κοντά στα 7.700.000 τ.χλμ. Πλούσια σε ιστορία, κατοικούνταν για τουλάχιστον 40.000 χρόνια πριν τον αποικισμό των Βρετανών στα τέλη του 18ου αιώνα.
Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες και η μακροχρόνια απομόνωση της Αυστραλίας οδήγησε σε μία μοναδική πανίδα και χλωρίδα, μεγάλο μέρος των οποίων είναι ενδημικό. Παρόλα αυτά, η διαφορετικότητα στην πανίδα μεταξύ Βρετανίας και Αυστραλίας δημιουργούσε προβλήματα στην καθημερινότητα των νέων αποίκων.
Δες εδώ πως μοιάζει αυτός ο πελώριος φράχτης: