Γιατρός εξηγεί γιατί δεν πρέπει να πίνεις καφέ με το που ξυπνάς

Εντάξει δεν λέει να τον κόψεις τελείως, απλά να τον πιεις λίγο αργότερα.

Ο  Δρ Karan Raj είναι ίσως ο πιο viral γιατρός αυτή τη στιγμή με τα βίντεό του στο Tik Tok να καταπιάνονται με κάθε ιατρικό μύθο και αλήθεια. Σειρά είχε η αγαπημένη συνήθεια εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, τον πρωινό καφέ. Εμφανιζόμενος στην εκπομπή Morning Live του BBC υποστήριξε πως δεν είναι ανάγκη να πατάμε το on στην καφετιέρα αμέσως μετά την απενεργοποίηση τους ξυπνητηριού.

 

 

Σύμφωνα με τον Karan ο οργανισμός μας δεν χρειάζεται την καφεΐνη με το που ξυπνάμε γιατί έχει τη δική του ουσία γι’αυτή τη δουλειά. Μπορεί να μην το νιώθουμε, αλλά με το που ξυπνάμε ο οργανισμός μας έχει υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, η ουσία που μας κάνει να ανοίγουμε τα μάτια μας και να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι. Λίγες ώρες μετά τα επίπεδα της κορτιζόλης πέφτουν, κι εκεί έρχεται η χρησιμότητα του καφέ.

Η ιδανική ώρα για τον πρώτο καφέ της ημέρας είναι με το δεκατιανό, σύμφωνα με τον Karan, κάτι που θα βοηθήσει περισσότερο στο να βγει η μέρα από όσο αν τον χαραμίσεις στο ξύπνημα. Μαζί με το λάθος το πρωινού καφέ, ο Karan ανέδειξε κι άλλα συνηθισμένα λάθη που κάνουμε κάθε πρωί.

 

 

Το πιο σοβαρό λάθος που κάνουμε είναι να πατάμε το snooze στο ξυπνητήρι. Αυτά τα δέκα λεπτά παραπάνω ύπνου κάνουν περισσότερο κακό από όσο νομίζουμε. Το πάτημα του snooze δίνει το σύνθημα στον οργανισμό να μπει σε έναν νέο πλήρη κύκλο ύπνου. Όταν ξυπνήσουμε και πάλι θα έχουμε μεγαλύτερο αίσθημα κόπωσης από ότι αν είχαμε καταφέρει να ξυπνήσουμε εξ αρχής. 

 

 

Το άλλο μεγάλο λάθος που κάνουμε όταν ξυπνάμε, είναι και το πιο πρόσφατο στις ζωές μα, το να τσεκάρουμε το κινητό μας. Με το που ξυπνάμε, ο εγκέφαλός δεν λειτουργεί αμέσως στις υψηλές στροφές της καθημερινότητας, αλλά περνάει από κάποια στάδια πρώτα, κάτι σαν ζέσταμα. Με το να χώνουμε τη μούρη μας κατευθείαν στην οθόνη του κινητού και να εκθέτουμε τον εγκέφαλό μας σε τόση πληροφορία, είναι σαν να πηδάμε αυτά τα στάδια. Είναι μια διαδικασία που καταπονεί τον εγκέφαλό μας και τον κάνει λιγότερο αποδοτικό μέσα στη μέρα, μια συνέπεια η οποία πολλές φορές ακολουθείται κι από ένα αίσθημα κόπωσης.

 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved