Γιατί είναι γρουσουζιά να περάσεις κάτω από σκάλα;

Είναι μόνο κάποιου είδους δεισιδαιμονία ή  κρύβεται και κάτι πιο ουσιαστικό;

Είναι λίγο αστείο θέαμα κάθε φορά που βλέπουμε κάποιον να αφήνει το πεζοδρόμιο στη θέα μιας σκάλας στον δρόμο και να κάνει ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα ή ακόμα και να ρισκάρει να τον πατήσει κάποιο ταξί, αλλά γιατί να το κάνει κάποιος αυτό. 

Το πέρασμα κάτω από μία σκάλα είναι ίσως η τρίτη πιο γνωστή πηγή κακοτυχίας μετά τη μαύρη γάτα και το σπάσιμο του καθρέφτη, το άνοιγμα ομπρέλας μέσα στο σπίτι δεν το μετράμε σε αυτά που φέρνουν κακή τύχη γιατί όντως είναι επικίνδυνο για να βγάλουμε κάνα μάτι, και η πηγή της δοξασίας είναι παμπάλαια. Η σκάλα όπως ακουμπάει τον τοίχο σχηματίζει ένα τρίγωνο που για κάποιους είναι απαραβίαστα σχήματα. Τα τριγωνικά σχήματα έχουν συνδυαστεί από την αρχαιότητα με ως σύμβολα της ζωής καθώς και με το πέρασμα αυτής κατά τον θάνατο. Σε τριγωνικές κοιλότητες πίστευαν πως κατοικούν πνεύματα και η πορεία μέσα από αυτές μπορεί να τις διαταράξει. 

Η σύνδεση των τριγωνικών σχημάτων με τέτοιες δοξασίες απαντώνται σε πάρα πολλούς πολιτισμούς και είναι συνδετικός κρίκος πολλών θρησκείων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι πυραμίδες στην Αίγυπτο ενώ τριγωνικά σχήματα μπορούμε να δούμε τόσο σε χριστιανικές εκκλησίες όσο και σε ισλαμικά τεμένη. 

Ακόμα και αν δεν πιστεύεις σε κάποια κακή τύχη που μπορεί να έχει σαν συνέπεια η διέλευσή σου κάτω από μία σκαλα, καλό θα ήταν να την αποφύγεις. Επίσης οι σκάλες σπανίζουν πλέον σε εξωτερικούς χώρους, οι οποίες μπορεί να μη σχηματίζουν τριγωνικά σχήματα, αλλά ενέχουν τους ίδιους κινδύνους με τις σκάλες. 

Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να πέσει πάνω σου κάποιο εργαλείο ή κάποιο άλλο αντικείμενο. Ακόμα κι αποφευχθεί κάποιο ατύχημα είναι πολύ πιθανό να λερωθείς ή να σκονιστείς από τις εργασίες που γίνονται. Κάτι παραπάνω ξέρουν όσοι πιστεύουν σε δεισιδαιμονίες. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved