Αν δεν μπορείς να χορτάσεις με το μέγεθος της μερίδας σου, δεν είναι ανάγκη να τη μεγαλώσεις. Μπορείς απλά να πείσεις τον εαυτό σου ότι είναι είναι αρκετή με ένα απλό διαφημιστικό κόλπο. Οι επαγγελματίες φωτογράφοι όταν πρόκειται να φωτογραφίσουν φαγητό φροντίζουν να «ξεχειλίσουν» τα πιάτα για να φαίνονται πιο χορταστικά και λαχταριστά. Για κάνουν ακόμα πιο πειστικό στο μάτι το ξεχείλισμα χρησιμοποιούν μικρότερα πιάτα από το κανονικό χωρίς να χρησιμοποιούν περισσότερο φαγητό.
Αυτή η ψευδαίσθηση που δημιουργείται στον εγκέφαλο λέγεται φαινόμενο Ebbinghaus και έχει να κάνει με τη σχετικότητα των μεγεθών. Ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται το μέγεθος ενός αντικειμένου συγκρίνοντάς το με άλλα κοντινά αντικείμενα. Τη διαφοροποίηση στην αντιληπτική ικανότητα του εγκεφάλου μας παρατήρησε πρώτος ο Γερμανός ψυχολόγος Hermann Ebbinghaus και από αυτόν πήρε και το όνομά του το φαινόμενο.
Ένα αντικείμενο φαντάζει μεγαλύτερο αν το βάλουμε σε δίπλα σε άλλα μικρά αντικείμενα από ότι αν το βάλουμε δίπλα σε μεγαλύτερα. Το ίδιο συμβαίνει και με μια μερίδα φαγητού. Όταν τη βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο μας φαίνεται μικρότερη ενώ αν τη βάλουμε να χωρέσει μετά βίας σε ένα μικρότερο πιάτο θα ξεγελάσουμε τον εγκέφαλό μας ότι τρώει μια πολύ μεγαλύτερη μερίδα.
Το αξιοπερίεργο αυτού του φαινομένου είναι ότι παρουσιάζεται μόνο σε ενήλικες αφού τα παιδιά που βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης έχουν πολύ πιο αντικειμενική αντίληψη Το μόνο που έχεις να κάνεις τώρα είναι να βάλεις τη (μειωμένη) μερίδα σου σε ένα μικρότερο μπολ ή πιάτο και να δεις αν μπορέσεις να ξεγελάσεις την πείνα σου.