Η φωτογραφική έκθεση που παρουσιάζεται στο Παρίσι αυτές τις μέρες είναι πραγματικά πρωτότυπη…αλλά ας αφήσουμε την Ιστορία να μιλήσει από μόνη της πρώτα…
Στις 11 Δεκεμβρίου του 1876, αστυνομικοί που έκαναν περιπολία στο Champs-Élysées ανακάλυψαν έναν μπουρζουά μέσα σε μία δημόσια τουαλέτα να επιδίδεται σε αυτό που λέμε «αναίσχυντη πράξη» ή «επιδειξιομανία». Ο άντρας ήταν ο πολύ γνωστός πολιτικός της εποχής, Eugène de Germiny, ένας φανατικός δεξιός που στήριζε με όλες του τις δυνάμεις το Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια...
Δες τι γράψαμε για τη Δίκη της Νυρεμβέργης.
Ο πολιτικός συνελήφθη αμέσως και άρχισε να βρίσκει διάφορες δικαιολογίες για τις πράξεις του. Φυσικά αυτό είχε τρομερό αντίκτυπο στην πολιτική του καριέρα. Έγινε το κέντρο σατιρικών σχολίων λόγω της φανερής υποκρισίας του.
Ο γνωστός συγγραφέας Gustav Flaubert σχολίασε το γεγονός με τη φράση: «μία άνεση η οποία ενθαρρύνει τη θέληση για ζωή». Ο Eugène de Germiny πήγε φυλακή και στάλθηκε εξορία μετά την αποφυλάκιση του.
Η ιστορία του Eugène de Germiny είναι μία από τις πολλές που μπορεί κανείς να διαβάσει και να δει στην έκθεση για τις δημόσιες τουαλέτες που προαναφέραμε, η οποία εξερευνά τον αντίκτυπο των δημόσιων ουρητηρίων στην κοινωνική ζωή των Παριζιάνων.
Curated από τον φωτογράφο Marc Martin, μας ταξιδεύει σε ένα παράξενο και νοσταλγικό ταξίδι μέσα στην… δημόσια υγιεινή, στην απαγόρευση, τα ταμπού της εποχής, και της σεξουαλικότητας, ιστορίες οι οποίες παρέμεναν άγνωστες μέχρι σήμερα, πλαισιωμένες από ένα καταπληκτικό και σπάνιο φωτογραφικό υλικό.
Δες τις φωτογραφίες από τις Κατακόμβες του Παρισιού.
Θα δούμε τον Edgar Degas να βγαίνει από μία δημόσια τουαλέτα ή αλλιώς pissotière, θα δούμε μία πανοραμική φωτογραφία ενός χιονισμένου ουρητηρίου από τον Brassai, θα δούμε τη φωτογραφία που τράβηξε ο Bresson και απεικονίζει τον συγγραφέα Charles Henri Ford να «κουμπώνεται».
Αυτή η έκθεση είναι μία ζωντανή ιστορία. Είναι η Ιστορία που μας κλείνει το μάτι πονηρά.
Φυσικά αυτή η έκθεση είναι κάπως αφιερωμένη στους άντρες, μιας και τα συγκεκριμένα ουρητήρια ήταν μόνο για τον ανδρικό πληθυσμό, θα έπρεπε να περάσει ένας αιώνας για να απολαύσουν οι Παριζιάνες αυτή την πολυτέλεια της δημόσιας ούρησης.
Αλλά τα δημόσια ουρητήρια είχαν την πραγματική τους τιμητική στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Γερμανοί είχαν επιτάξει το Παρίσι, δηλαδή την περίοδο 1940 έως το ’44. «Μπορεί οι δρόμοι να ήταν άδειοι κατά τη διάρκεια της κατοχής αλλά τα ουρητήρια ήταν τα μοναδικά μέρη που ήταν γεμάτα», μας εξηγεί ο Roger Peyrefitte, Γάλλος διπλωμάτης και συγγραφέας. «Τα δημόσια ουρητήρια ήταν το μέρος όπου η Παριζιάνικη Αντίσταση έδρασε».
Αυτό μπορεί να ακούγεται απίστευτο αλλά η Ιστορία το αποδεικνύει. Τίποτα δεν είναι απίστευτο τελικά.
Marc Martin: Les Tasses is at Le Point Éphémère, Paris 75010, μέχρι 5 Δεκεμβρίου.
Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις φωτογραφίες από την έκθεση: