Σε περίπτωση που δεν το έχεις ασχοληθεί ή δεν το έχεις ψάξει αρκετά, αυτή την στιγμή γίνεται μία τεράστια προσπάθεια παγκοσμίως να απαγορευτούν και επίσημα οι ταυρομαχίες. Το θέμα έχει φτάσει μέχρι τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια και οι Ισπανοί ισχυρίζονται πως δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν την βάναυση και εξευτελιστική θανάτωση των ζώων, μιας και οι ταυρομαχίες είναι κομμάτι της…κουλτούρας τους – μάλιστα είχαν επικαλεστεί την θανάτωση των δελφινιών από τους Δανούς.
Κάπως έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο να έχει δημιουργηθεί ένα νέο κύμα μίσους προς τους Ισπανούς, με τα σχόλια να δίνουν και να παίρνουν κάθε φορά που ένας από τους ταύρους ψυχορραγεί στην αρένα ή ένας ταυρομάχος λαβώνεται θανατηφόρα. Για τον κόσμο, οι ταυρομαχίες είναι το κόκκινο πανί είτε βρίσκονται από την μία πλευρά του στρατοπέδου, είτε από την άλλη. Και αυτή τη φορά, οι φωτογραφίες που έρχονται κατευθείαν από το φεστιβάλ «αδερφάκι» των ταυρομαχιών, σε κάνουν να ντρέπεσαι ακόμη περισσότερο. Ιδού το Bous a la Mar, ένα από τα πιο απάνθρωπα φεστιβάλ στον πλανήτη.
Η PETA είχε κάνει τις ενστάσεις της για το Bous a la Mar αρκετά χρόνια πριν, αλλά η παύση των ταυρομαχιών ήταν ήδη ο πρωταρχικός στόχος. Το φεστιβάλ εξελίσσεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στην παραλιακή κωμόπολη της Ντένια κοντά στη Βαλένθια και μαζεύει χιλιάδες πιστούς ανά την Ισπανία. Δυστυχώς και πολλά νέα παιδιά. Αυτό που καλούνται να κάνουν οι «διαγωνιζόμενοι», είναι να κάνουν τον ταύρο να τους ακολουθήσει μέχρι την θάλασσα και να τους ορμήσει, έτσι ώστε να πέσει στο νερό. Δεν μιλάμε φυσικά για παραλίες αλλά για προβλήτες, όπου οι ταύροι στη συνέχεια -αν δεν πνιγούν μέσα στο νερό- θα βγουν στη στεριά με ένα σχοινί γύρω από το λαιμό ώστε να επαναλάβουν το ίδιο «έθιμο», ξανά και ξανά, για τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους που έχουν βρεθεί στην περιοχή.
Με μία ματιά στις φωτογραφίες και στo βίντεο, συνειδητοποιείς ότι δεν υπάρχει τίποτα το εορταστικό ή το ψυχαγωγικό, τίποτε χαρούμενο ή αστείο. Είναι απλά άλλη μία άνιση μάχη των ταύρων απέναντι στην ανθρώπινη φρικαλεότητα, που ντύνει τις αρρωστημένες της πράξεις με λέξεις όπως «κουλτούρα» και «έθιμο» και μας κάνει να αισθανόμαστε λίγο χειρότερα με τον εαυτό μας.