Η τεράστια σημασία του να είσαι ο Ρικ Πιτίνο

Ο σπουδαίος κόουτς κλείνει σήμερα 72 χρόνια ζωής και ο Γιάννης Κουβόπουλος μας θυμίζει τους καλύτερους λόγους που μας έχει μείνει αξέχαστος.

111 SHARES

Ο Ρίτσαρντ Άντριου Πιτίνο (Νέα Υόρκη, 18 Σεπτεμβρίου 1952), όπως είναι το πλήρες όνομα του άλλοτε προπονητή του Παναθηναϊκού αλλά και της Εθνικής Ελλάδας συμπληρώνει σήμερα τα 72 χρόνια ζωής. Μία εκ των κορυφαίων προσωπικοτήτων που πέρασε τον Ατλαντικό για τα μάτια του ευρωπαϊκού μπάσκετ, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη χώρα μας και είτε ηθελημένα, είτε άθελά του, ήρθε και μας «ξεβλάχεψε».



Ο μεγαλύτερος προπονητής που ήρθε στα μέρη μας από την Αμερική, μας δίδαξε μπάσκετ, μας δίδαξε στυλ και προσπάθησε να μας εμφυσήσει μια τελείως διαφορετική νοοτροπία από αυτή που είχαμε μάθει, τόσο για το μπάσκετ, τον αθλητισμό αλλά και για ολόκληρη τη ζωή. Προπονητής, συγγραφέας, σύζυγος, πατέρας, παππούς και το σημαντικότερο απ’ όλα… Bon Vibeur.

Ο Ρικ Πιτίνο «κλείνει» σήμερα τα 72 του χρόνια και το Ratpack.gr σας παρουσιάζει 5 λόγους για τους οποίους ο Αμερικανός Hall Of Famer έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στα κατάστιχα του ελληνικού μπάσκετ.


Η προπονητική του οντότητα και τα deflections

Ο Ρικ Πιτίνο δεν είναι ένας προπονητής σαν όλους τους άλλους. Αντίθετα, όλοι οι άλλοι θα ήθελαν να είναι ο Ρικ Πιτίνο. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προπονητές στην ιστορία του αθλήματος με τίτλους και διακρίσεις, όντας και μέλος του Hall Of Fame από το 2013. Έχει εργαστεί με μεγάλη επιτυχία στο πανεπιστημιακό πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης, για περισσότερα από σαράντα χρόνια κατακτώντας δυο τίτλους, ενώ είναι ο μοναδικός προπονητής στην ιστορία του κολεγιακού που έχει οδηγήσει τρεις διαφορετικές ομάδες στο Final-4 (Πρόβιντενς, Κεντάκι, Λούισβιλ).



Στα μέρη μας διετέλεσε δύο φορές προπονητής του Παναθηναϊκού (από τις 26 Δεκεμβρίου 2018 μέχρι τις 20 Ιουνίου 2019 και ξανά από τις 20 Νοεμβρίου 2019 μέχρι τις 20 Μαρτίου 2020) και κατέκτησε δύο Πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Ελλάδας. Από τις 8 Νοεμβρίου 2019 μέχρι τις 5 Ιουλίου 2021 ήταν προπονητής της ελληνικής Εθνικής ομάδας, οδηγώντας την στο Προολυμπιακό τουρνουά του Καναδά.

Και για να μην ξεχνιόμαστε. Αν δεν είχε έρθει ο Πιτίνο στην Ελλάδα ακόμα θα ψάχναμε να μάθουμε τι είναι τα deflections.


Ο μπαμπάς του πρέσινγκ

Αν οι περισσότεροι φίλοι του μπάσκετ κάθεστε τώρα και απολαμβάνετε τις ομάδες σας να πρεσάρουν σε όλο το γήπεδο με τρόπο σεμιναριακό, τότε οφείλετε να πείτε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ρικ Πιτίνο. Ο Αμερικανός τεχνικός είναι ο άνθρωπος ο οποίος όντας προπονητής στο Κολλέγιο του Κεντάκι εφάρμοσε ιδανικά το πρέσινγκ σε όλο το γήπεδο, εμπνέοντας εκατοντάδες προπονητές σε ολόκληρο τον κόσμο να λατρέψουν την πιεστική άμυνα και να την εξελίξουν, πατώντας όμως πάνω σε όσα είχε διδάξει και είχε παρουσιάσει ο μεγάλος Ρικ Πιτίνο.


Ο Hall Of Famer

Το 2013 ο Ρικ Πιτίνο έγραψε και πάλι ιστορία μιας και το όνομά του μπήκε στο Hall Of Fame. Και πως να μη μπει; Με όσα είχε καταφέρει να παρουσιάσει στο Κολλεγιακό μπάσκετ, αλλά και όντας προπονητής των Νιου Γιορκ Νικς και Μπόστον Σέλτικς. Έστω και αν στο ΝΒΑ δεν μπόρεσε να διαγράψει την καριέρα που οι περισσότεροι πίστευαν. Το θέμα, όμως, δεν ήταν μόνο οι προπονητικές του ικανότητες, αλλά το μυαλό του. Η δυνατότητά του να «παίζει» με το μυαλό των παικτών του.



Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα που είχε να αντιμετωπίσει στην Νέα Υόρκη με τον Τσαρλς Όκλεϊ. Ο Όκλεϊ ήταν ο παίκτης που το σουτ δεν το είχε στο ρεπερτόριό του αλλά επέμενε να μην το φοβάται. Έτσι ο Πιτίνο είχε αποφασίσει να του δίνει τα σουτ των δύο πρώτων επιθέσεων, να αστοχεί και στη συνέχεια να του εξηγεί ότι δεν πρέπει να το ξανακάνει. Θυσίαζε δύο επιθέσεις, κέρδιζε το υπόλοιπο παιχνίδι.


 Στο ένα χέρι η μπάλα, στο άλλο η πένα

Ο Ρικ Πιτίνο δεν είναι μόνο ένας κορυφαίος προπονητής, είναι και ένας σπουδαίους συγγραφέας. Ο Αμερικανός έχει παρουσιάσει στο κοινό του τρία βιβλία τα οποία έχουν πάνω – κάτω έναν κοινό παρονομαστή και τα οποία αποκαλύπτουν τον χαρακτήρα του και την νοοτροπία του. Ο Ρικ Πιτίνο έγραψε την αυτοβιογραφία του «Γεννήθηκα για να κοουτσάρω», το «Η επιτυχία είναι επιλογή», ένα βιβλίο αυτοβοήθειας και το «Συμβόλαιο μιας ημέρας πώς να αξιολογείτε κάθε λεπτό της ζωής σας» εμπνευσμένο από το θάνατο του κουνιάδου του Ντον Βογκτ, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα). Το τελευταίο μάλιστα είναι και το αγαπημένο και αυτό στο οποίο αναφέρθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη χώρα μας.


 Ένας Hall Of Famer του στιλ

Εκτός όλων των άλλων ο Ρικ Πιτίνο ξεχώριζε και συνεχίζει να ξεχωρίζει για το απαράμιλλο στιλ του. Είτε για το casual look του, είτε για το πιο επίσημο, ειδικά όταν βρισκόταν στους πάγκους των ομάδων που προπονούσε. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα… ατσαλάκωτα κουστούμια του, τα μοναδικά μαντήλια ποσέτ που φορούσε σε κάθε εμφάνισή του αλλά και την εικόνα σήμα κατατεθέν του, μπροστά από τον πάγκο του Παναθηναϊκού. Κάθε φορά που γονάτιζε για να παρακολουθήσει τα plays της ομάδας του και άπλωνε μια μικρή πετσέτα, έτσι ώστε το ύφασμα του πανάκριβου κουστουμιού του, να μην έρθει σε επαφή με το παρκέ.

Ρικ Πιτίνο χρόνια πολλά και σε ευχαριστούμε για όλα!


111 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved