Ο Ντομινίκ Ουίλκινς στην πιο αθώα «press conference» της ζωής του

Μια διαφορετική κουβέντα με τον Human Highlight Film όπου τις ερωτήσεις έκαναν οι μικροί φίλοι του μπάσκετ.

7 SHARES

Επιμέλεια:Χρήστος Κάβουρας

Τι θα ρωτούσες αν έβλεπες μπροστά σου τον Ντομινίκ Ουίλκινς; Πιθανώς για το τι κάνει τώρα που έχει σταματήσει το μπάσκετ; Πώς είναι να έχει παίξει κόντρα στον Μάικλ Τζόρνταν; Πώς προέκυψε και ήρθε στην Αθήνα και τον Παναθηναϊκό AKTOR; Κάποια ωραία-μοναδική ιστορία η οποία δεν έχει γραφτεί μέχρι σήμερα; Σίγουρα πολλές.

Να το θέσουμε διαφορετικά όμως τώρα: Τι θα ρωτούσες τον Human Highlight Film αν δεν ήσουν άνω των είκοσι ετών, ενδεχομένως και κάτω των δώδεκα χρονών;


Ο θρύλος του ΝΒΑ, βρέθηκε πρόσφατα στην Costa Navarino, προκειμένου να συμμετάσχει στην καλοκαιρινή λειτουργία του NBA Basketball School. Ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά, καθώς και σε ενήλικες, και έχει σχεδιαστεί για να εμπνεύσει νέους παίκτες στο άθλημα και παράλληλα, για να παρουσιάζει τις δυνατότητες των παικτών σε συνεργασία με το ΝΒΑ. Εκεί που πέρα από τις πολλές ερωτήσεις που δέχτηκε από τον κόσμο των media, έπρεπε να δώσει απαντήσεις απέναντι στο πλέον «απαιτητικό» κοινό του μπάσκετ. Στους μικρούς του θαυμαστές.

Τι και αν δεν τον πρόλαβαν live στα παρκέ, ούτε όταν ήρθε στα μέρη μας για να αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό αποτελώντας τη μεγαλύτερη μεταγραφική «βόμβα» όλων των εποχών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, ένα αστέρι σαν τον Ντομινίκ Ουίλκινς λάμπει πάντα, όσα χρόνια και αν περάσουν.

Δεν συναντάς καθημερινά στην Ελλάδα έναν θρύλο του ΝΒΑ, όπως ο «Nique», για αυτό και οι ερωτήσεις που δέχτηκε από τους μικρούς του θαυμαστές «γέννησαν» τις πιο αθώες απαντήσεις. 

Απολαύστε τον.


-Πόσους πόντους έχετε σκοράρει στη Euroleague;

Δεν θυμάμαι αλλά ήταν πραγματικά πολλοί. Δεν χρειαζόταν η αλήθεια να βάζω συνέχεια 30 και 35 πόντους καθώς ήμασταν πολύ καλή ομάδα (με τον Παναθηναϊκό το 1996).

-Ποιος είναι καλύτερος ανάμεσα στον Τζόρνταν ή τον Λεμπρόν;

Ερώτηση παγίδα η συγκεκριμένη, αλλά θα απαντήσω στο εξής: Δεν πιστεύω σε αυτή τη μάχη του GOAT (σ.σ. Greatest Of All Time) αλλά κανείς δεν μπορούσε να σταματήσει τον Μάικλ Τζόρνταν. Μην παρεξηγηθώ, ο Λεμπρόν Τζέιμς είναι εκπληκτικός αλλά ο Τζόρνταν ήταν πραγματικά άλλου επιπέδου παίκτης.

(και γελώντας καταλήγει…) Όπως και ο Γιάννης (Αντετοκούνμπο) είναι σε άλλο επίπεδο. Λατρεύω τον Giannis, τον παρακολουθώ τόσα χρόνια να εξελίσσεται και είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος για την μεγάλη του εξέλιξη.

-Τελικά τι είναι πιο δύσκολο: Η Euroleague ή το NBA;

Κοιτάξτε να δείτε, από τη στιγμή που το ΝΒΑ έχει τους πιο καλούς παίκτες στον κόσμο αυτομάτως γίνεται και πιο δύσκολο.



-Ποιος είναι ο πιο σκληρός αντίπαλος που έχετε αντιμετωπίσει στη ζωή σας;

Η αλήθεια είναι ότι δεν φοβήθηκα ποτέ κανέναν, έπρεπε να παίζω ούτως ή άλλως απέναντι στους κορυφαίους και σκληρούς ημίψηλους της εποχής μου. Υπήρχε όμως ένας που κατάφερνε να με αγχώνει κάθε φορά που παίζαμε αντίπαλοι και αυτός ο κάποιος είναι ο Μπερνάρ Κινγκ. Δεν ήταν εύκολος, ήταν μια ανθρώπινη μηχανή. Ασταμάτητος πραγματικά.

Είχαμε επικές μονομαχίες μεταξύ μας. Δεν τον φοβόμουν, αλλά με έκανε πραγματικά νευρικό κάθε φορά που τον αντιμετώπιζα.

-Ποιες θεωρείτε τις κορυφαίες ομάδες που αντιμετωπίσατε ποτέ;

Νομίζω ότι αυτοί που ξεχώριζαν στην εποχή μου ήταν οι Μπουλς, οι Λέικερς και οι Νικς, ίσως και οι Καβαλίερς. Στην Ευρώπη πάλι σίγουρα ήταν ο Ολυμπιακός. Εκείνα τα ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού ήταν πραγματικά μοναδικά.

-Το γήπεδο με την κορυφαία ατμόσφαιρα;

Σίγουρα το να παίζεις μπροστά σε ένα καυτό γήπεδο, όπως το δημιουργεί το ελληνικό κοινό δεν συγκρίνεται με κανένα, μα και στο ΝΒΑ υπάρχουν «θερμά» κοινά, όπως αυτά του Σικάγο, των Λέικερς και των Σέλτικς. Όταν παίζουν ντέρμπι και αυτοί «αγριεύουν».

-Ποια tips θα δίνατε σε κάποιο μικρό παιδί που θέλει να παίξει στο ΝΒΑ;

Η συμβουλή μου είναι να πιστεύει στον εαυτό του και να μην αφήσει κανέναν να του πει ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει. Αν το πιστεύει πραγματικά όλα μπορούν να πραγματοποιηθούν. Μόνο εκείνο ξέρει πόσο πολύ το θέλει και τι καρδιά κρύβει μέσα του.



-Σας λείπει να παίζετε σε ομάδα σήμερα;

Ίσως 20 χρόνια πριν, σήμερα που είμαι 63 ετών λίγο δύσκολο. Αυτό όμως που μου αρέσει είναι να βλέπω τους νέους αστέρες να εξελίσσονται και μαζί τους να εξελίσσεται και το παιχνίδι.

-Πώς θα περιγράφατε τους Έλληνες φιλάθλους χρησιμοποιώντας μόνο μία λέξη;

Insane (στα ελληνικά τρελοί). Είναι τρομεροί οι Έλληνες.

-Πόσα χρόνια παίξατε επαγγελματικό μπάσκετ και πώς ξεκινήσατε;

Νομίζω ότι ήμουν επαγγελματίας περίπου για 17 χρόνια. Πάνε πολλά, πολλά χρόνια από τότε (γέλια). Όταν ήμουν μικρός δεν έπαιζα οργανωμένο μπάσκετ, παρά μόνο με φίλους. Στο Λύκειο ήταν που ξεκίνησα να παίζω σε ομάδα.

-Θυμάστε πώς σας ανακάλυψαν;

Ήταν διαφορετικά τότε, καθώς ούτε social media υπήρχαν. Ήμουν τυχερός όμως γιατί τότε έπαιζα με πολύ σπουδαίους παίκτες στο σχολικό πρωτάθλημα, οι οποίοι είχαν την προσοχή των σκάουτερ της εποχής. Παίζοντας μεταξύ τους οι καλύτεροι, γινόμασταν γνωστοί και ταυτόχρονα εξελίσσαμε το παιχνίδι μας.



-Αν δεν παίζατε στον Παναθηναϊκό, θα το κάνατε για άλλη ελληνική ομάδα;

Αν δεν είχα πάει στον Παναθηναϊκό το πιο πιθανό είναι να μην είχα παίξει ποτέ στην Ελλάδα.

-Πιο πολύ πού σας άρεσε να παίζετε μπάσκετ; Στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη;

 Εγώ να ξέρετε γεννήθηκα στο Παρίσι, οπότε το μπάσκετ για μένα δεν ξεκίνησε στην Αμερική. Επομένως θα απαντήσω ότι μου άρεσε να παίζω μπάσκετ σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι συγκεκριμένα σε Ευρώπη ή τις ΗΠΑ.

-Ποια είναι η καλύτερή σας στιγμή στο μπάσκετ;

Νομίζω ότι θα μου μείνει αξέχαστη η στιγμή που έγινα ντραφτ στο ΝΒΑ το 1982. Νόμιζα ότι ο κόσμος είχε αλλάξει γύρω μου. Είχα πετύχει το όνειρό μου. Τουλάχιστον μέχρι εκείνη τη στιγμή.


 Η Costa Navarino φέρνει το ολυμπιακό ιδεώδες πιο κοντά σε νέους και παιδιά

Προκειμένου να τιμηθεί η φετινή ολυμπιακή χρονιά και με στόχο την εμφύσηση του αθλητισμού στις νεαρές ηλικίες, η Costa Navarino δημιούργησε ένα sports camp για παιδιά και νέους ηλικίας 6-15 ετών. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής διαμονής τους στον προορισμό, οι νέοι επισκέπτες θα μπορούν να συμμετέχουν στο 5θήμερο camp και να δοκιμάσουν 10 διαφορετικά αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Από τις 15 Ιουλίου έως τις 16 Αυγούστου, όσοι συμμετέχουν στο sports camp και υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων προπονητών, θα έρθουν σε επαφή με αθλήματα όπως μπάσκετ, τένις, ενόργανη & ρυθμική γυμναστική, τοξοβολία, ποδόσφαιρο, αναρρίχηση, beach volleyball, κολύμβηση, υδατοσφαίριση (water polo), όπως και γκολφ και θα ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους. Περισσότερες πληροφορίες για τα sports camps, μπορείτε να βρείτε εδώ.

7 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved