Ο Γιώργος Γιαμούρης ξαναβρήκε την ευτυχία στη «χαμένη» σχέση της φύσης με τον άνθρωπο

Ο νηπιαγωγός που έγινε πεζοπόρος και μια ιστορία που θα σε φέρει πιο κοντά στην ευτυχία. 

Συνέντευξη στον Χρήστο Κάβουρα

«Η φύση δεν βιάζεται ποτέ, κι όμως τα πάντα γίνονται στην ώρα τους» λέει ένα αρχαίο κινέζικο ρητό. Αν είναι όντως έτσι, ίσως αυτή ήταν η φυσική εξέλιξη για την στροφή καριέρας του Γιώργου Γιαμούρη, ο οποίος αποφάσισε πως η εργασία πίσω από ένα γραφείο ή μέσα στις αίθουσες των παιδικών σταθμών δεν μπορεί να συγκριθεί με μια ζωή μέσα στη φύση.

Γέννημα-θρέμμα της Νάξου, ο Γιώργος έχει περάσει από διάφορα πόστα εργασίας μέχρι να «υπνωτιστεί» από το κάλεσμα της φύσης και να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η «φωνή» θα του δείξει έναν δρόμο στον οποίο αξίζει να αφοσιωθεί πραγματικά: Στο να κάνει πεζοπορίες, να ασχολείται με τα «ζωάκια του» όπως τα αποκαλεί, και να γνωρίζει ανθρώπους μέσω του Αγροτουρισμού.


Έχοντας φύγει πλέον από τη χώρα της Νάξου και εγκατασταθεί στο χωριό Χαλκί, αποκαλύπτει τα πάντα για το μεγάλο του project «Back to the Roots Naxos» μέσω του οποίου μαθαίνει στον κόσμο την υπέροχη πλευρά της φύσης, διοργανώνοντας πεζοπορίες στα υπέροχα κρυφά μονοπάτια στη φύση της Νάξου, φέρνοντας παράλληλα τους «καλεσμένους» πιο κοντά σε θηλαστικά, όπως γουρανάκια, γαϊδουράκια και άλογα.

Καλύτερα όμως να μας τα πει ο ίδιος, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Άντρα 2024:



-Πώς ήρθε αυτή η μεγάλη αλλαγή της ζωής σου; Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να αφήσεις τη δουλειά στον παιδικό σταθμό και να αφιερωθείς σε κάτι εντελώς καινούργιο;

Αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι έχω περάσει πολλές δουλειές πέρα από αυτή του νηπιαγωγού. Έχω δουλέψει από υποδοχή σε ξενοδοχείο μέχρι και σε βιοτεχνία. Πάντα σκεφτόμουν ότι ήθελα να κάνω κάτι δημιουργικό, να επικοινωνώ και να γνωρίζω νέους ανθρώπους, όπως συνέβαινε στο πόστο μου στο ξενοδοχείο.

Έτσι λοιπόν όταν συνέβη η καραντίνα όπου έχασα τη δουλειά μου από την βιοτεχνία λόγω του κορονοϊού, σκέφτηκα πόσο μου άρεσε να κάνω πεζοπορίες. Οι δύο παππούδες μου, ο ένας μυλωνάς, ο άλλος μυλωνάς ακολουθούσαν ένα συγκεκριμένο μονοπάτι μαζί με το γαϊδουράκι από το χωριό μας, το Χαλκί, και σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ ωραίο να το δείξω και στον κόσμο.

Αυτό με οδήγησε να γραφτώ στο ΙΕΚ και να πάρω πιστοποίηση πεζοπόρου, ξεκινώντας το Back to the Roots Naxos. Ειδικά οι ξένοι τουρίστες, τρελαίνονται για πεζοπορίες στην Νάξο.

-Ωραία όλα αυτά, αλλά πώς συνδυάζεται η πεζοπορία με τα ζωάκια;

Ήθελα να διαφοροποιηθώ από την κλασική πεζοπορία. Μου αρέσει πολύ η ενασχόληση με τα ζωάκια, και αυτό με οδήγησε να διαμορφώσω έναν ελαιώνα που έχω σε φάρμα που να μπορεί να τον επισκέπτεται κόσμος. Ένα καταφύγιο για ζώα που ο κόσμος να μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί τους και να τα γνωρίσει καλύτερα, να τα χαϊδέψει και ουσιαστικά να «επικοινωνήσει» μαζί τους.

Επομένως κάνουμε πεζοπορία στα μονοπάτια της φύσης γνωρίζοντας ταυτόχρονα τα ζωάκια.



-Περίγραψέ μου μια μέρα στη φάρμα. Δουλεύεις περισσότερο τώρα ή πριν;

Η δουλειά έχει διπλασιαστεί σχεδόν σε σχέση με το παρελθόν, αλλά δεν έχω παράπονο. Κάνω κάτι δικό μου, το ευχαριστιέμαι. Αυτή τη στιγμή έχω 2 αλογάκια, 7 γαϊδουράκια και 13γουρουνάκια, μέχρι και κότες και πάπιες. Όλα αυτά τα ζωάκια χρειάζονται καθημερινή εκπαίδευση πέρα από τροφή. Και όπως καταλαβαίνεις, πολύ μάζεμα της... κοπριάς.

-Όταν λες εκπαίδευση;

Τα παίρνω μαζί μου σε καθημερινή βάση για να εξοικειώνονται με τα μονοπάτια. Ταυτόχρονα όταν είμαστε στη φάρμα, τους μιλάω για να καταλαβαίνουν τη φωνή μου και να ηρεμούν, ενώ τα παίρνω συνέχεια αγκαλιά για να εξοικειώνονται με την ανθρώπινη επαφή.

-Πώς λειτουργεί δηλαδή το Back to the Roots;

Εδώ ο αγροτουρισμός έχει διάρκεια 7 μηνών, η Νάξος εμπνέει τον κόσμο για πεζοπορίες και να έρχονται σε επαφή με τη φύση. Οι πεζοπορίες γίνονται το πρωί προκειμένου να υπάρχει ήλιος, ενώ υπάρχουν και απλές επισκέψεις στη φάρμα για τα ζωάκια που γίνονται το απόγευμα.

Μάλιστα, έχουμε μαθήματα τοξοβολίας μέσα στη φάρμα για όποιον θέλει να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό.


-Ποια είναι η επόμενη μέρα του Back to the Roots;

 Θέλω να επεκταθώ κάποια στιγμή. Να αναπαλαιώσω τον μύλο που έχω και να διαμορφώσω ειδικούς ξενώνες που να μπορεί να φιλοξενείται ο επισκέπτης, και σταδιακά να οργανώνω γκρουπ που πέρα από τις πεζοπορίες να συντηρούμε και να καθαρίζουμε τα μονοπάτια ή και τις παραλίες.

-Πώς αισθάνεσαι τώρα που έχεις φύγει εντελώς από τις δουλειές γραφείου ή τον παιδικό σταθμό;

Κάνω αυτό που πραγματικά μου άρεσε πάντα. Γνωρίζω συνεχώς ανθρώπους, είμαι πολύ κοινωνικός άνθρωπος και μέσω του Back to the Roots μου δίνεται αυτή η δυνατότητα να διευρύνω τους ορίζοντές μου. Σαφώς και έχω άγχος να πάει καλά η δουλειά, πλέον όμως ήρεμος ψυχικά. Είμαι εκεί που έπρεπε να βρίσκομαι. Στη φύση και αυτό μου αρκεί.


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved