Ο Σταύρος Βαρθαλίτης βρήκε την επιτυχία μέσα από την μαγειρική του τέχνη
Ο «Foodman» ξέρει πως τα όνειρα απαιτούν θυσίες. Και γι' αυτό βρίσκεται σήμερα στην κορυφή.
Ο «Foodman» ξέρει πως τα όνειρα απαιτούν θυσίες. Και γι' αυτό βρίσκεται σήμερα στην κορυφή.
Από τη Δέσποινα Λάνου
Ο Σταύρος Βαρθαλίτης είναι ο Foodman και με αφορμή την «Ημέρα Άντρα» σκεφτήκαμε ότι είναι το ιδανικό πρόσωπο για το Ratpack. Nέος, ωραίος, με τη δική του προσωπικότητα, είναι εκείνος ο σύγχρονος τύπος άντρα, που είναι αυτοδημιούργητος και που μάλιστα το 2020 ανακηρύχθηκε νικητής του Master Chef. Ο Σταύρος είχε κερδίσει τις εντυπώσεις τόσο με τις μαγειρικές του ικανότητες, όσο και με τον ευχάριστο χαρακτήρα του. Σήμερα, είναι παράλληλα και ο «Foodman» που ετοιμάζει συνταγές από το κανάλι του στο Youtube με 90.9K subscribers αλλά και στα social media, όπου στο Instagram μετρά πάνω από 190K followers, και στο Tik Tok πάνω από 70K followers.
Άντρας και κουζίνα. Όταν ξεκινούσες την επαγγελματική σου πορεία, υπήρχαν δεύτερες σκέψεις για το πώς μπορεί να φαίνεται ένας άντρας στην κουζίνα ή είναι κάτι που δεν το σκέφτηκες ποτέ και δεν υπήρχε πότε κάποιος αντίλογος πάνω στο συγκεκριμένο θέμα;
«Όταν ξεκίνησα τη μαγειρική μου πορεία το 2014 στα δεκαεννιά μου χρονιά είχε -ήδη -ξεπεραστεί αυτό το ταμπού. Πιστεύω ότι και αν υπήρχε μία κριτική ή ένας αντίλογος πάνω στην προσωπική μου επιλογή να γίνω μάγειρας-σεφ ένα επάγγελμα που είχα αποφασίσει να ακολουθήσω από τα δεκατρία μου χρονιά πολύ συνειδητά, θα έκλεινα τα αυτιά μου και θα έκανα αυτό που αγαπώ χωρίς δεύτερη σκέψη».
Ποιο θεωρείς ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην πορεία του ένας άντρας σεφ ή απλώς ένα σεφ;
«Θεωρώ πως είναι κοινό μυστικό πλέον ότι το δυσκολότερο και πιο ψυχοφθόρο κομμάτι του επαγγέλματος μας είναι η απουσία μας στις γιορτές και στα οικογενειακά τραπέζια που οι περισσότεροι έχουν άδεια από τη δουλειά τους, άλλα εσύ είσαι εκεί για να σερβίρεις όλους τους ανθρώπους που γιορτάζουν και περνούν καλά. Πρόκειται για πραγματικές θυσίες, καθώς χάνεις τα Χριστούγεννα με τα παιδιά σου ή τη γυναίκα σου, κάτι που δεν αναπληρώνεται ποτέ.
Για αυτό τον λόγο πρέπει πραγματικά να αγαπάς αυτό που κάνεις και να είσαι συνειδητά εκεί και να σερβίρεις το καλύτερο φαγητό που μπορείς στους ανθρώπους που σε τιμούν με την παρουσία τους είτε είναι μία απλή μέρα είτε ακόμη περισσότερο ένα εορταστικό τραπέζι».
Ποια θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν νέο που προσπαθεί να πετύχει στο επάγγελμά του.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν νέο που θέλει να πετύχει, είναι να καταλάβει ότι πρέπει να θυσιάσει από το προσωπικό του χρόνο και την καλοπέρασή του και ψυχή τε και σώματι να πάει μπροστά με τη σκληρή δουλειά και τη γνώση που θα έρθει μέσα από αυτό».
Η εξισορρόπηση της εργασίας ως σεφ με την προσωπική ζωής μπορεί να είναι απαιτητική. Πώς μπορείς να έχεις μια υγιή ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής και ποιες δραστηριότητες σε βοηθούν να χαλαρώσεις;
«Στα πάντα μπορεί να υπάρξει ισορροπία αρκεί να έχεις μιλήσει ανοιχτά με τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου, ώστε να γνωρίζει και να είναι εντάξει με αυτό και να μην απογοητευτεί. Έξαλλου μία σχέση για να πετύχει χρειάζεται από μικρά πράγματα καθημερινά μέχρι και τα πιο περίπλοκα, όλα είναι οι προτεραιότητες που βάζεις και το τι μετράει περισσότερο για εσένα. Τον τελευταίο καιρό χαλαρώνω αρκετά με το διάβασμα, γυμναστική και η πραγματική μου ψυχοθεραπεία είναι το μπάσκετ και η πεζοπορία».
Το Foodman πόσα χρόνια μετράει; Τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που κάνει το Foodman να ξεχωρίζει σε σχέση με άλλα site μαγειρικής;
«Μετράει πλέον 5 χρόνια παρουσίας και μέσα στην εταιρεία μου περιλαμβάνονται (site, youtube, instagram, facebook και TikTok) οπού σε όλες τις πλατφόρμες μοιραζόμαστε συνταγές που πατάνε στην ελληνική πραγματικότητα, δηλαδή δοκιμασμένες συνταγές, εύκολες, νόστιμες από μπάρμπεκιου -που είναι η αδυναμία μου- μέχρι ελληνική κουζίνα, street food που είναι κάτι που το έχω δουλέψει πολύ και μπορώ να δώσω όλη την πληροφορία στο κόσμο που με εμπιστεύεται, γλυκά με κυρία έμφαση στη σοκολάτα που την έχω δουλέψει πολύ και προσπαθούμε να είναι και οικονομικές, ώστε να είναι εύκολο να τις δοκιμάσει ο κόσμος. Γενικά το περιεχόμενο των συνταγών βασίζεται σε πράγματα που έχω δουλέψει στα χρονιά της καριέρας μου, από γεύσεις της γιαγιάς, της μαμάς, από σεμινάρια, ταξίδια ώστε να ξέρω ότι όταν δίνω μία συνταγή, να δώσω και πληροφορία που είναι το πιο σημαντικό».
Στο Instagram έχεις #foodman #erwtasalitis. Τους λόγους που ήθελες να τα κρατήσεις.
«Είναι δύο επίθετα στην ουσία που βγήκαν πριν πέντε χρονιά στο παιχνίδι, άλλα ήταν τόσο αυθόρμητα και τόσο εγώ που πραγματικά πλέον είναι ένα κομμάτι μου και μου ταιριάζουν πιστεύω».
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου; Τι υπάρχει στα προσεχή πλάνα σου;
«Αγαπάω πάρα πολύ αυτό που κάνω και η επικοινωνία με τον κόσμο καθημερινά με γεμίζει ψυχικά. Έχω πάρα πολλά σχεδία και όνειρα που είμαι πολύ πεισματάρης για να μην τα προσπαθήσω. Και επειδή θέλω να βάζω πάντα τη ψυχή μου στο καθετί πέραν του σώματος μου, κάνω βήματα σταθερά και δομημένα -όσο μπορώ- για να γίνονται σωστά. Ένα από τα μεγαλύτερα προσωπικά στοιχήματα, που ελπίζω να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι 2026 αφορά όλο το κομμάτι του καλωσορίσματος, του τουρισμού και της τοπικής γαστρονομίας. Επίσης είμαστε σε αναζήτηση και συζητήσεις για έναν χώρο εστίασης με σχεδιασμό ολοκλήρωσης 2025, όπου θα είναι σαν δεύτερο σπίτι μου, αφού εύχομαι και ελπίζω να γεμίζει με κόσμο που θα μας αγαπάει και θα θέλει να φάει από έμενα και έτσι να δημιουργούμε καθημερινά μία διαφορετική παρέα στο χώρο μας».
Δώσε μας μία συμβουλή για έναν νέο άνθρωπο, που Θέλει να κυνηγήσει τα όνειρα του.
«Βρίσκεις το στόχο που θέλεις να πετύχεις, τον σχεδιάζεις, τον οραματίζεσαι, δουλεύεις όσο περισσότερο σκληρά πάνω στο σχεδιασμό που έχεις βγάλει με υπομονή και επίμονη και είναι σίγουρο ότι θα πετύχεις, ο τέλειος συνδυασμός για έμενα είναι η αυτοπεποίθηση με τη μετριοφροσύνη σε ό,τι κάνουμε».