Athens Tattoo Expo: Η έκφραση του τατουάζ μέσα από τη ματιά τεσσάρων καταξιωμένων καλλιτεχνών του

Με αφορμή το 8ο Athens Tattoo Expo στο Παλιό Αμαξοστάσιο 18, 19 και 20 Οκτωβρίου, οι Dobo, Proki, Osne και Tassos μιλάνε στο Ratpack για την ζωή τους μέσα από το ίδιο το τατουάζ.

Συνέντευξη στον Κώστα Χρήστου

Υπάρχουν δεκάδες λόγοι μέχρι και σήμερα που κόσμος αποφασίζει να κάνει τατουάζ. Και παρότι ο καθένας από εμάς έχει τους λόγους του, υπάρχει σίγουρα ένας που ισχύει για τον περισσότερο κόσμο. Ότι το τατουάζ είναι μια μορφή έκφρασης που χρονολογείται από τα πολύ παλιά χρόνια και που με την πάροδο του χρόνου, εκτός από την τέχνη, έφερε μαζί του και πολιτιστικά στοιχεία.

Το φετινό Athens Tattoo Expo είναι μια πολύ καλή απόδειξη για το μέγεθος των καλλιτεχνών που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, αλλά και το υψηλό μας επίπεδο στο κομμάτι της δερματοστιξίας. Η αυτοέκφραση και η δημιουργικότητα επιστρέφουν για 8η χρονιά στο Παλιό Αμαξοστάσιο στο Γκάζι, ενώ και φέτος το Athens Tattoo Expo δείχνει έμπρακτα την κοινωνική του ευαισθησία στηρίζοντας από την πρώτη μέρα της δημιουργίας του το έργο του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος).

Λίγες ημέρες πριν το φεστιβάλ, μιλήσαμε με 4 καταξιωμένους επαγγελματίες στο χώρο του τατουάζ, που ξεχωρίζουν όχι μόνο για τα σχέδια και την δημιουργικότητά τους, αλλά για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται το τατουάζ και την φιλοσοφία που ακολουθούν μέχρι σήμερα Και το κάνουν να ξεχωρίζει. Γιατί ήταν πάντα κάτι παραπάνω από ένα σχέδιο. 



-Μπορείς να θυμηθείς το πρώτο τατουάζ που έχεις κάνει σαν artist;

Dobo (Eternal Tattoo): Εννοείται πως θυμάμαι το πρώτο tattoo που είχα κάνει. Ήταν 31 Δεκέμβρη του 2016 λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος. Το έκανα στον αδερφό μου που ασχολείται και αυτός με το tattoo. Ήταν ένα μάτι με σύννεφα και ακτίνες ηλίου γύρω γύρω. Πολύ αγχώδης εμπειρία. Δεν ήμουν καθόλου προετοιμασμένος.

Proki (Proki Tattoo): Το πρώτο μου tattoo ήταν στο σπίτι ενός φίλου μου. Είχα φτιάξει ένα αυτοσχέδιο μοτεράκι και του έκανα μια αράχνη tribal στην πλάτη. Ήταν όλα αυτοσχέδια και οι βελόνες ήταν για ράψιμο.

Osne (Darkside Tattoo): Θυμάμαι πολύ καλά πως το πρώτο μου τατουάζ το έκανα στον κολλητό μου στο σπίτι του. Όταν ακόμα πειραματιζόμασταν και ήταν μια πυξίδα!

Tassos (Honest Tattoo): Artist, master ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε, γίνεσαι μετά από χρόνια δουλειάς. Οπότε σίγουρα το πρώτο που έκανα δεν το θυμάμαι. Όμως, θυμάμαι πολύ καλά το πρώτο που έκανα μόλις ξεκίνησα να μαθαίνω και ήταν πάνω μου.


- Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς επαγγελματικά με το τατουάζ;

Dobo (Eternal Tattoo): Είχα για είδωλο πάντα τον αδερφό μου, οπότε ασχολιόμουν με ό,τι έκανε και αυτός. Τον έβλεπα από πολύ μικρή ηλικία να κάνει tattoo και να ζωγραφίζει. Οπότε με ώθησε σε αυτό.

Proki (Proki Tattoo): Στην αρχή, όταν ξεκίνησα να κάνω tattoo δεν είχα φανταστεί ότι θα το κάνω ως επάγγελμα γιατί τότε δεν ήταν τόσο εύκολο να μπεις σε αυτόν το χώρο. Τότε, υπήρχαν μετρημένα στούντιο στα δάχτυλα. Εγώ εκείνη την εποχή έκανα tattoo γιατί το γούσταρα πολύ. Αποφάσισα να το δω επαγγελματικά λόγω της ζήτησης του κόσμου. Εκεί που στην αρχή έκανα στην παρέα μου και στα φιλαράκια μου, ξαφνικά η ζήτηση μεγάλωνε ραγδαία και είχα πελάτες από όλη την Ελλάδα.

Osne (Darkside Tattoo): Αυτό που με έκανε να ασχοληθώ επαγγελματικά με την τέχνη του τατουάζ είναι αφενός το πόσο δημιουργικός μπορώ να γίνω μέσα από τα σχέδια μου και αφετέρου η αγάπη μου για την ζωγραφική!

Tassos (Honest Tattoo): Το 1995 με πήγε ο φίλος μου ο Αντρέας, που ήδη είχε αρκετά tattoo στον Σάββα (RIP). Από την πρώτη φορά που μπήκα και έκανα tattoo ήθελα, αν γινόταν, να άραζα όλη μέρα εκεί.



-Ποιο πιστεύεις ότι είναι το στοιχείο που κάνει το studio σου να ξεχωρίζει;

Dobo (Eternal Tattoo): Πιστεύω ότι το στοιχείο που κάνει το στούντιο να ξεχωρίζει είναι η προσοχή που δίνουμε σε κάθε πελάτη. Έχουμε όλοι διαφορετικά στυλ και δημιουργούμε σχέδια που ταιριάζουν σε κάθε άτομο. Επίσης, φροντίζουμε πολύ για την καθαριότητα και την ασφάλεια, ώστε οι πελάτες να νιώθουν άνετα και ασφαλείς.

Proki (Proki Tattoo): Με λίγες λέξεις θα έλεγα πως είναι ''η εμπειρία, η μοναδικότητα και η πρωτοπορία'' μετά από 30 χρόνια στον χώρο. Έχω πλέον την εμπειρία να μπαίνω στο μυαλό του πελάτη και να τον καθοδηγώ στο καλύτερο αποτέλεσμα. Και άσχετα αν εγώ κάνω ρεαλιστικό έχω άποψη και μπορώ να κάνω όλα τα στυλ. Αυτό που με έκανε να ξεχωρίσω σαν καλλιτέχνης στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, ήταν τα πρωτοποριακά και μοναδικά σχέδια που δημιουργώ. Έχουν γίνει αγαπητά παγκοσμίως από το κοινό, με αποτέλεσμα να τα αντιγράφουν πολλοί tattoo artist και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κάτι που με ξεχωρίζει ως ανθρωπο και artist, είναι ότι όποιον έχω απέναντί μου τον βλέπω σαν ανθρωπο και φίλο. Όχι σαν πελάτη. Σέβομαι που μου δίνει το σώμα του και πάντα δίνω τον καλύτερό μου εαυτό στο tattoo που θα αφήσω πάνω του.

Osne (Darkside Tattoo): Πιστεύω πως ξεχωρίζει το studio μας γιατί έχουμε καλλιτέχνες που εξιδανικεύονται σε ποικίλα στυλ, στην χημεία που έχουμε μεταξύ μας και το «οικογενειακό» περιβάλλον.

Tassos (Honest Tattoo): Δεν θέλω να ξεχωρίζω από κάτι. Κάνω αυτό που μου αρέσει με την αισθητική που μου αρέσει, εγώ και η ομάδα του Honest Tattoo. Πολλοί μου λένε ότι το μαγαζί ξεχωρίζει επειδή είναι γεμάτο με σχέδια, χρώματα κτλ. Αλλά εγώ νιώθω πως δεν είναι διαφορετικό από τα άλλα tattoo shops όπως συνήθιζαν να είναι και συνεχίζουν να είναι ακόμα και τώρα. Ίσως, αν ξεχωρίζει κάπου είναι πως είναι πολύ κλασσικό.



-Πόσο είναι το ρεκόρ ωρών που έχει κλείσει σε μία ημέρα κάνοντας τατουάζ;

Dobo (Eternal Tattoo): Οι περισσότερες ώρες που έχω κάνει tattoo είναι 17 ώρες σερί. Βέβαια, πολύ παλαιότερα πριν ξεκινήσω να ασχολούμαι επαγγελματικά. Ήταν στις αρχές μου που ακόμα μάθαινα. Αυτός είναι και ο λόγος που μου πήρε τόσες ώρες. Αν θυμάμαι καλά ήταν ένα τεράστιο koi fish στο μπράτσο από τον ώμο μέχρι τον αγκώνα.

Proki (Proki Tattoo): Το ρεκόρ μου ήταν 14 ώρες σε έναν πελάτη από την Εσθονία που έπρεπε να φύγει για ταξίδι την επόμενη μέρα. Γενικά, τις πιο πολλές ώρες τις κάνω σε πελάτες του εξωτερικού που έρχονται για να γεμίσουν μεγάλες επιφάνειες.

Osne (Darkside Tattoo): Οι περισσότερες ώρες που έχω κάνει τατουάζ είναι στο Athens tattoo convention γιατί έκανα τατουάζ για 12 ολόκληρες ώρες.

Tassos (Honest Tattoo): Πραγματικά δεν ξέρω.



-Τι πιστεύεις πως άλλαξε κοινωνικά και υπάρχει πλέον μεγαλύτερη αποδοχή στη δερματοστιξία;

Dobo (Eternal Tattoo): Πιστεύω πως βοήθησαν πιο πολύ τα διάσημα πρόσωπα οπως τραγουδιστές και αθλητές, αλλά κυρίως από τα social media.

Proki (Proki Tattoo): Αυτό που άλλαξε είναι ότι ενσωματώθηκε σε όλα τα στυλ των ανθρώπων. Μετά από μεγάλες μάχες που δώσαμε με την κλειστόμυαλη κοινωνία, καταφέραμε να φύγει η ταμπέλα ότι το tattoo το είχαν μόνο οι φυλακόβιοι και οι ναυτικοί. Μέσα από το lifestyle που είχαμε όλοι οι παλιοί και μέσα από τη δουλειά μας όπως και τα convention, πλέον έγινε ένα αγαπητό και αποδεκτό επάγγελμα και το tattoo προσαρμόστηκε στην κοινωνία μας.

Osne (Darkside Tattoo): Έχουν αλλάξει οι εποχές, οι αντιλήψεις και πλέον δεν θεωρείτε ταμπού το να έχεις τατουάζ. Μεγάλο ρόλο έπαιξε ότι η τέχνη του τατουάζ έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, που πλέον μπορείς να κάνεις πραγματικά ένα έργο τέχνης πάνω στο σώμα σου!

Tassos (Honest Tattoo): Νομίζω η αποδοχή που λέτε, είναι μια υποκριτική, ψεύτικη αποδοχή. Οκ, δεν σε κοιτάνε (στις μεγάλες πόλεις) πολύ επίμονα αν έχεις τατουάζ, κάτι που είναι ωραίο και σημαντικό. Κυρίως αν σκεφτούμε πως κάποτε το τατουάζ ήταν μια πράξη "αντισυμβατική" αλλά παρ’ όλα αυτά δεν βλέπουμε ούτε δημοσιογράφους, καλή ώρα, ούτε παρουσιαστές, ούτε γιατρούς, ούτε δικηγόρους με πολλά τατουάζ. Μπορώ να σκεφτώ πολλά ακόμη επαγγέλματα.



-Σε ποιο διάσημο πρόσωπο (εν ζωή ή και όχι) θα ήθελες να χτυπήσεις τατουάζ και γιατί;

Dobo (Eternal Tattoo): Επειδή έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία με τις πολεμικές τέχνες και ειδικά με το UFC, θα ήταν μεγάλη μου χαρά να έκανα tattoo στον παγκόσμιο πρωταθλητή Ilia Topuria.

Proki (Proki Tattoo): Ένα από τα αγαπημένα μου διάσημα πρόσωπα είναι ο Lemi από τους Motorhead ο οποίος δεν ζει πια. Είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω από κοντά σε μια άλλη φάση της ζωής μου. Θα ήθελα να του κάνω tattoo γιατί μου άρεσε η μουσική του, το στυλ του, η φιλοσοφία του και τα πιστεύω του ταιριάζουν πολύ με τα δικά μου. Θεωρώ πως είναι μια από τις μεγαλύτερες μορφές που έχουν περάσει από τον πλανήτη και έχει γράψει τη δική του ιστορία στη μουσική.

Osne (Darkside Tattoo): Ίσως να επέλεγα τον Notorious BIG, διότι ήταν ένας καλλιτέχνης ο οποίος κατά τη γνώμη μου, ακόμα και σήμερα παραμένει ο πιο επιτυχημένος ράπερ που έχει περάσει από αυτόν τον κόσμο. Κατάφερε να γίνει σύμβολο και πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια ανθρώπους.

Tassos (Honest Tattoo): Νομίζω σε κανέναν. Εκτός αν σε κάποιον αρέσει η δουλειά μου και μου το ζητήσει. Για ζωντανούς εννοώ.


-Υπάρχει τατουάζ που δεν θα χτυπούσες ποτέ για όλα τα λεφτά του κόσμου;

Dobo (Eternal Tattoo): Εννοείται, μου έχει τύχει αρκετές φορές κιόλας και φυσικά τα απέρριψα. Μου έχει ζητηθεί να κάνω συγκεκριμένα πολιτικά σύμβολα που δεν θα δεχόμουν σε καμία περίπτωση να κάνω. Όσα λεφτά και να μου έδιναν.

Proki (Proki Tattoo): Δεν υπάρχει κάποιο tattoo που δεν θα έκανα.

Osne (Darkside Tattoo): Ναι, φυσικά! Οποιοδήποτε σύμβολο μίσους και ρατσισμού που υποδηλώνει βία.

Tasos (Honest Tattoo): Και τατουάζ υπάρχουν που δεν θα χτυπούσα, αλλά κυρίως σε αυτήν την ερώτηση στο μυαλό μου έρχονται άνθρωποι που δεν θα τους έκανα τατουάζ.



Βρες 150 κορυφαίους καλλιτέχνες της εγχώριας σκηνής του Tattoo σε ένα premium art event, μαζί με ξεχωριστά dj sets, live acts, graffiti & skate shows!

18 – 19 – 20 Oκτωβρίου 2024 στο Παλιό Αμαξοστάσιο. 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved