Lennart Neubauer, πώς είναι να «πετάς» με το windsurf σου;

Τα εμπόδια, η σκληρή δουλειά και το όραμα, έφεραν τον Red Bull αθλητή, στην κορυφή του παγκόσμιου freestyle windsurf. 

12 SHARES

Συνέντευξη στον Χρήστο Κάβουρα

Η πορεία του στο windsurfing θα μπορούσε να είναι μια ιστορία γραμμένη για motivation. Ο Lennart Neubauer, ο Έλληνας Red Bull αθλητής από την Νάξο είδε τους τραυματισμούς να του «κόβουν» μεν τη φόρα, χωρίς όμως αυτό να τον σταματήσει στην πραγματοποίηση της εσωτερικής του υπόσχεσης: Να φτάσει στην κορυφή του κόσμου.

Και το 2024 ήταν η χρονιά του, κατακτώντας την 1η θέση στο Fuerteventura PWA World Cup στην Ισπανία ενώ στο Sylt της Γερμανίας αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο freestyle windsurf!



Στα 20 του χρόνια, ο γεννημένος τον Μάρτιο του 2004 έχει όλο τον χρόνο μπροστά του να γεμίσει και άλλο την τροπαιοθήκη του και ταυτόχρονα να φέρει και άλλο κόσμο κοντά στο άθλημά του. Ποιο είναι το επόμενο βήμα όμως για τον ίδιο; Αυτό το αποκάλυψε -όπως και πολλά άλλα- στη συνέντευξη που μας παραχώρησε:



-Έχεις δηλώσει στο παρελθόν ότι έχεις περάσει από όλα τα αθλήματα. Τι ήταν αυτό όμως που σε έκανε να πεις ότι θα ασχοληθείς με το windsurf;

Έχω δοκιμάσει πολλά αθλήματα όπως στίβο, μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο και λίγο ιστιοπλοΐα στο τέλος, κυρίως ομαδικά αθλήματα. Το windsurfing όμως ήταν το πρώτο άθλημα όπου είχα εγώ τον πλήρη έλεγχο. Ήμουν μόνο εγώ, ο εξοπλισμός μου, και οι συνθήκες. Αυτό με ενθουσίασε, γιατί μου προσέφερε μια αίσθηση ελευθερίας που δεν είχα ξαναβιώσει, ειδικά ως παιδί. Αυτό το συναίσθημα της ελευθερίας ήταν που με κέρδισε και με έκανε να ασχοληθώ περισσότερο.

-Πώς είναι η αίσθηση να βρίσκεσαι στην κορυφή του κόσμου;

Η αλήθεια είναι ότι, πέρα από 1-2 μέρες που το γιορτάσαμε, δεν έχει αλλάξει κάτι. Τώρα έχω μπροστά μου έναν ακόμα αγώνα στη Νάξο, οπότε το κεφάλι παραμένει χαμηλά. Ίσως μετά από αυτόν να βρω λίγο χρόνο για μια πιο χαλαρή εβδομάδα, ώστε να μπορέσω να συνειδητοποιήσω όλα όσα έγιναν στο Παγκόσμιο. Πιστεύω ότι δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικά· η προπόνηση συνεχίζεται και η προετοιμασία για την επόμενη χρονιά πλησιάζει. Φυσικά, είναι σημαντικό να γιορτάζουμε τις επιτυχίες, και το Παγκόσμιο ήταν κάτι απίστευτο, αλλά η ζωή και οι αγώνες συνεχίζονται. Με τον ίδιο τρόπο που έφτασα εδώ, θα συνεχίσω και παρακάτω.

-Θεωρείς ότι αν ήσουν από κάποια άλλη χώρα όπου η προβολή για το συγκεκριμένο άθλημα είναι ακόμα μεγαλύτερη θα το απολάμβανες πολύ παραπάνω;

Όχι, δεν πιστεύω ότι κάποια άλλη χώρα θα μου πρόσφερε κάτι παραπάνω σε αυτό το κομμάτι. Η Ελλάδα, αν και μικρότερη, έχει έναν πιο προσωπικό χαρακτήρα στο άθλημα, καθώς το κοινό που ασχολείται με το windsurfing είναι πιο περιορισμένο. Νιώθω ότι όλα είναι πιο κοντά, όχι τόσο ανώνυμα. Όποιος γνωρίζω και ασχολείται με το άθλημα, μου έστειλε μήνυμα μετά τον τίτλο, και ένιωσα ότι ήταν από καρδιάς. Όχι ότι σε άλλη χώρα δεν θα ήταν έτσι, αλλά νιώθω μια πραγματική υποστήριξη από το ελληνικό κοινό, είτε κάνουν windsurf είτε όχι, κάτι που μου φαίνεται πολύ ιδιαίτερο. Νομίζω ότι είμαι στην ιδανική χώρα και ασχολούμαι με το καλύτερο άθλημα.



-Πώς διαχειρίστηκες την πολύμηνη αποχή σου λόγω τραυματισμού; Σκέφτηκες ποτέ το ενδεχόμενο να τα παρατήσεις ή σε έκανε πολύ πιο «σκληρό» από πριν;

Ο χρόνος του τραυματισμού ήταν εξαιρετικά δύσκολος, ίσως ο πιο δύσκολος της ζωής μου. Υπήρξαν σκέψεις, όχι ότι θα τα παρατήσω τελείως, αλλά ότι ίσως να μην μπορέσω να επιστρέψω στο ίδιο αγωνιστικό επίπεδο. Σκεφτόμουν ότι μπορεί να χρειαστεί να κατεβάσω ρυθμό και να κάνω surf μόνο για διασκέδαση, καθώς το γόνατό μου ίσως να μην άντεχε τα άλματα που απαιτούνται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παρ' όλα αυτά, πιστεύω πως ο τραυματισμός με έκανε πολύ πιο «σκληρό», κυρίως ψυχολογικά αλλά και σωματικά. Έμαθα πράγματα που δεν θα είχα μάθει ούτε στα 30 μου υπό άλλες συνθήκες, ειδικά σε θέματα τακτικής, προετοιμασίας, ψυχολογίας, και διατροφής. Είχα τον χρόνο να εμβαθύνω σε πτυχές που δεν είχα την ευκαιρία να εξετάσω πριν, και όλα αυτά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση του τίτλου φέτος.



-Ήταν αυτός ο τραυματισμός η πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας σου ή κάποια άλλη που σε έκανε «ψυχολογικά» τον πρωταθλητή που είσαι;

Είμαι σίγουρος ότι αυτός ο τραυματισμός ήταν από τις πιο δύσκολες στιγμές της καριέρας μου. Η χρονιά εκείνη ήταν γεμάτη προκλήσεις, με αργή αποκατάσταση και μεγάλη αβεβαιότητα. Υπήρχαν πολλά δάκρυα, αλλά και πολλές καλές στιγμές. Όταν ήμουν στο Red Bull Athlete Performance Center στην Αυστρία, γνώρισα πολλούς αθλητές που αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα, και μερικοί από αυτούς έχουν παραμείνει φίλοι μέχρι σήμερα. Έμαθα πολλά από αυτή την εμπειρία, αλλά ναι, δεν μπορώ να θυμηθώ πιο δύσκολη στιγμή στην χρονιά από εκείνη.

-Σε τι φυσική κατάσταση χρειάζεται να είναι ένας αθλητής του windsurf για να μπορεί να ανταπεξέλθει στο υψηλότερο επίπεδο; Τι προπόνηση κάνεις εκτός από το να «δαμάζεις» τα κύματα και τον αέρα πάνω στη σανίδα;

Στο windsurf, επειδή είναι σαν να κάνουμε ακροβατικά στη θάλασσα, η φυσική κατάσταση είναι εξαιρετικά σημαντική, κυρίως για την αποφυγή τραυματισμών. Χρειάζονται πολύ δυνατά πόδια, δυνατός κορμός, και άριστη αερόβια ικανότητα. Κατά την off-season, εκτός από το windsurfing, η προπόνησή μου περιλαμβάνει γυμναστήριο 6 φορές την εβδομάδα και ποδηλασία επίσης 6 φορές την εβδομάδα για αερόβια προπόνηση. Είναι πολύ έντονο πρόγραμμα, που συμβάλλει τόσο στην απόδοση, όσο και στην προστασία από τραυματισμούς.



-Κατά τη διάρκεια ενός άλματος: Μίλησέ μας για τις στιγμές που βρίσκεσαι στον αέρα κυριολεκτικά με τη σανίδα. Νιώθεις ότι ο χρόνος σταματά ή είναι τόσο γρήγορη η επιστροφή στο νέο που απλώς δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς τίποτα;

Αυτή είναι καλή ερώτηση. Θυμάμαι, όταν μάθαινα ένα νέο κόλπο, όλα μου φαίνονταν τόσο γρήγορα και δεν ήξερα ακριβώς πού βρίσκομαι. Ήμουν λίγο «χαμένος» μέχρι να το εκτελέσω δεκάδες, εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες φορές, ώστε να αρχίσω να νιώθω άνετα. Τώρα, συνειδητοποιώ ότι ακόμα και στα πιο γρήγορα κόλπα, ξέρω ακριβώς πού βρίσκομαι κάθε στιγμή. Ξέρω πού είναι ο εξοπλισμός μου, από πού έρχεται ο άνεμος, πόσο χρόνο θα είμαι στον αέρα, και πότε θα αγγίξω ξανά το νερό.

Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, ειδικά στους αγώνες, όπου οι συνθήκες πάντα αλλάζουν. Το νερό και ο κυματισμός δεν είναι ποτέ ίδια, και αυτό με βοηθάει να εκτελώ τις φιγούρες μου ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες, είτε ο άνεμος είναι σκληρός είτε τα κύματα δυνατά. Το να ξέρω ακριβώς πού βρίσκομαι κάνει τη ζωή μου πολύ πιο εύκολη.

-Μπορεί η Ελλάδα με αφετηρία τη Νάξο να γίνει ένα από τα επίκεντρα του windsurf παγκοσμίως;

Ναι, και αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια. Από τότε που ξεκίνησα το 2014, αλλά και πολύ πιο πριν, άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται στη Νάξο για να κάνουν windsurf. Θα ήθελα πάρα πολύ να δω την ανάπτυξη του αθλήματος, και ο στόχος μου είναι πρώτα να φέρω περισσότερα παιδιά από τη Νάξο να ασχοληθούν με αυτό.

Υπάρχει σίγουρα το potential, γιατί οι συνθήκες στη Νάξο είναι ιδανικές για το windsurf. Τα νερά είναι ρηχά, ο άνεμος είναι ήπιος, και αυτά τα στοιχεία κάνουν τη Νάξο το τέλειο μέρος για να μάθει κανείς το άθλημα. Η Νάξος είναι ο λόγος που έμαθα το windsurf σε αυτό το επίπεδο, και είμαι σίγουρος ότι τα επόμενα χρόνια, αν όλα πάνε καλά, το άθλημα μπορεί να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο στο νησί.


-Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι είσαι πρότυπο για τα νέα παιδιά που βλέπουν στο πρόσωπό σου αυτόν που θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν στο windsurf; Σε βαραίνει αυτό ή σου δίνει και άλλο κίνητρο;

Ναι, η αλήθεια είναι ότι όσο θέλω να ξανακερδίσω τον τίτλο στο Παγκόσμιο, εξίσου θέλω να δω μικρά παιδιά, όπως ήμουν εγώ κάποτε, να δοκιμάζουν αυτό το άθλημα. Μόνο το γεγονός ότι θα το δοκιμάσουν, θα μου αρκούσε. Είμαι σίγουρος ότι όποιος έχει την ευκαιρία να το κάνει, έστω και μία φορά, θα το αγαπήσει πραγματικά. Παρά το ότι είναι ένα από τα πιο δύσκολα αθλήματα, με πολλές προκλήσεις, προσφέρει τόσα πολλά.

Σίγουρα, το έχω ως στόχο για τα επόμενα χρόνια να υπάρχουν περισσότερα παιδιά που να ασχολούνται με το windsurf. Έχω σκεφτεί κάποιες ιδέες για να το προωθήσω, είτε μέσα από σχολεία είτε και με άλλους τρόπους. Πραγματικά, είναι το όνειρό μου να δω πολλά παιδιά να κάνουν windsurf στη Νάξο.

-Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια από τώρα; Ή δεν κοιτάς τόσο μακριά ακόμα, παρά μόνο τον επόμενο μεγάλο αγώνα;

Ειλικρινά, σε 10 χρόνια δεν ξέρω ακριβώς πώς θα είναι τα πράγματα. Έχω μια ιδέα και θέλω να πιστεύω ότι θα έχω κατακτήσει αρκετούς τίτλους μέχρι τότε. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή επικεντρώνομαι στον επόμενο αγώνα. Κοιτάζω την επόμενη πρόγνωση αέρα και προσπαθώ να ζω στο παρόν, χωρίς να αφήνω το μυαλό μου να ταξιδεύει πολύ μακριά. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει, και προσπαθώ να μην βάζω άγχος στον εαυτό μου για το μακρινό μέλλον. Οπότε ναι, προτιμώ να μένω στο παρόν και να επικεντρώνομαι στο τώρα.


12 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved