Ριζόπουλος: Το ιστορικό καφεκοπτείο στο κέντρο της Αθήνας άνοιξε το 1901

Με πάνω από 120 χρόνια παρουσίας, εδώ ο ελληνικός καφές εξισώνεται με την τέχνη.

 

2 SHARES

Συνέντευξη στη Δέσποινα Λάνου


Θα μπορούσες να πεις ότι είναι ο καλύτερος μας φίλος, καθώς είναι πάντα εκεί για εμάς από το πρωί μέχρι το βράδυ και μας έχει συντροφεύσει σε κάθε εύκολη, δύσκολη ή και «ουδέτερη» στιγμή. Ο καφές είναι κάτι σαν ένα μαγικό ρόφημα που μπορεί να είναι τόσο κοινό για όλους, αλλά παράλληλα και τόσο προσωπικό. Πράγματι είναι πολύ προσωπική επιλογή το ποιον καφέ προτιμάς, πώς τον προτιμάς, αλλά και το με ποια παρέα θα τον απολαύσεις. Και για αυτούς και για άλλους πολλούς λόγους, η πρώτη Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ.

Σε αυτό το πλαίσιο, σκεφτήκαμε ότι ο ιδανικός τρόπος να γιορτάσουμε αυτή την ημέρα είναι να τιμήσουμε τον δικό μας ελληνικό καφέ, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσής μας. Όσα χρόνια και αν περάσουν, όσους καφέδες και αν γευτούμε, ο ελληνικός καφές θα είναι για πάντα μέρος της κουλτούρας μας και των οικογενειακών αναμνήσεων μας. Τα αρώματα ενός φρεσκοψημένου ελληνικού καφέ στο σπίτι μένουν χαραγμένα στη μνήμη, όπως και τα οικογενειακά απογεύματα που συνήθως συνοδεύουν.

Έχοντας όλες αυτές τις σκέψεις στο μυαλό μου, ήθελα να επικοινωνήσω με ένα καφεκοπτείο που να μετρά χρόνια παρουσίας και το μεράκι να είναι μέρος της φιλοσοφίας του και έτσι πολύ γρήγορα κατέληξα στο καφεκοπτείο Ριζόπουλος στην οδό Στρέιτ στο κέντρο της Αθήνας. Εδώ, η ιστορία του καφέ ξεκινά από το μακρινό 1901 και έχει περάσει από γενιά σε γενιά, ενώ ακόμη και οι προμηθευτές της πρώτης ύλης μένουν σταθεροί μέσα στον χρόνο, δηλαδή του παραπάνω από αιώνα. Και επειδή πάντα μας γοητεύουν οι ιστορίες που έχουν μέσα τους την παράδοση, μίλησα με τον Αντώνη Ριζόπουλο που είναι η τρίτη γενιά του καφεκοπτείου. Κάπως έτσι ξετυλίξαμε το «κουβάρι» της ιστορίας και φτάσαμε στο σήμερα. Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Η ιστορία του καφεκοπτείου Ριζόπουλος ξεκινά το 1901

Τότε ο παππούς Ριζόπουλος εγκαταλείπει την Αιγιάλεια και εγκαθίσταται στην Αθήνα, όπου και τριγυρνά στα στενά, τις πλατείες και τις αγορές της πόλης με το ποδήλατό του και αλέθει κόκκους καφέ με έναν μικρό χειροκίνητο μύλο για τους περαστικούς και τους θαμώνες των παραδοσιακών καφενείων της εποχής. Η αναζήτηση της ποιότητας και η παραδοσιακή παρασκευή του ελληνικού καφέ -στη χόβολη- εκείνα τα χρόνια ήταν τα κύρια κριτήρια επιλογής για τους πελάτες. Ο αφοσιωμένος στον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του ελληνικού καφέ, παππούς Ριζόπουλος, κέρδισε την αγάπη και την εκτίμηση των πελατών και αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη της επιχείρησής. Με την πάροδο του χρόνου, η επιχείρηση μεγάλωσε και πέρασε στα χέρια του αδερφού του, Χαράλαμπου Ριζόπουλου. Ο παππούς Χαράλαμπος συνέχισε την παράδοση της οικογένειας και ανέλαβε τον έλεγχο της επιχείρησης, επεκτείνοντας την σε νέα μέρη της πόλης και όχι μόνο.


-Είστε ένα από τα αρχαιότερα καφεκοπτεία της Αθήνας. Μπορείτε περιγράψετε το πώς ξεκινάει το ταξίδι του καφέ για την οικογένειά σας;

«Η ιστορία της οικογένειάς μας και του καφεκοπτείου Ριζόπουλος ξεκινάει το 1901, όταν ο πάππους μου ίδρυσε την επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας. Στην αρχή, λειτουργούσαμε ως μικρό καφεκοπτείο που εξυπηρετούσε την τοπική κοινότητα, καβουρδίζοντας προσεκτικά επιλεγμένες ποικιλίες καφέ. Η τέχνη του καφέ πέρασε από γενιά σε γενιά, με κάθε μέλος της οικογένειας να προσθέτει την εμπειρία και τη δική του ματιά στην παράδοση, διατηρώντας την αυθεντικότητα και την ποιότητα που μας χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα».

-Τι κάνει τον ελληνικό καφέ διαχρονική επιλογή; Είναι κομμάτι της παράδοσης μας και άρα ένα «μέσο» που μας ενώνει;

«Ο ελληνικός καφές έχει βαθιές ρίζες στην καθημερινή μας κουλτούρα και συμβολίζει πολλά περισσότερα από μια μόνο γευστική απόλαυση. Είναι συνυφασμένος με στιγμές χαλάρωσης, συζήτησης και κοινωνικής επαφής. Το αργό ψήσιμο και η παρασκευή του στη χόβολη προσδίδουν μοναδικό άρωμα και γεύση, που συνδυάζεται με την παράδοση και την κουλτούρα μας. Είναι ένα κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που ενώνει γενιές γύρω από το τραπέζι».

-Μιλήστε μας για το δικό σας χαρμάνι. Τι το χαρακτηρίζει;

«Το χαρμάνι μας είναι το αποτέλεσμα της συσσωρευμένης γνώσης και εμπειρίας πολλών γενεών. Χρησιμοποιούμε ποικιλίες υψηλής ποιότητας από συγκεκριμένες περιοχές, δημιουργώντας μια ισορροπημένη γεύση που συνδυάζει αρώματα και νότες που χαρακτηρίζουν τον αυθεντικό ελληνικό καφέ. Το χαρμάνι μας έχει εξελιχθεί μέσα στα χρόνια, αλλά πάντα παραμένει πιστό στη φιλοσοφία μας για ποιότητα και παραδοσιακή καβουρδιστική τεχνική».

-Τι είναι αυτό που κάνει τον δικό σας καφέ έναν από τους καλύτερους των Αθηνών;

«Η προσοχή στη λεπτομέρεια και η αφοσίωση στην ποιότητα είναι τα στοιχεία που μας ξεχωρίζουν. Επιλέγουμε τις καλύτερες ποικιλίες καφέ από όλο τον κόσμο, καβουρδίζουμε με προσοχή και μεράκι, διασφαλίζοντας ότι κάθε φλιτζάνι καφέ διατηρεί τον χαρακτήρα και τα αρώματα του. Αυτό που μας κάνει ιδιαίτερους είναι το γεγονός ότι καβουρδίζουμε με παραδοσιακές μεθόδους, που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, εξασφαλίζοντας σταθερή και ανώτερη ποιότητα. Επιπλέον, η εμπειρία μας στον χώρο του καφέ και η συνεχής επικοινωνία με τους πελάτες μας βοηθά να προσφέρουμε καφέ που ανταποκρίνεται στις υψηλότερες απαιτήσεις».

To μυστικό για τον τέλειο ελληνικό καφέ

-Εξελίσσεται ο ελληνικός καφές; Εσείς παρασκευάζετε και με γεύσεις. Πώς ανταποκρίνονται οι πελάτες σε αυτό;

«Σίγουρα, ο ελληνικός καφές εξελίσσεται όπως και οι γευστικές προτιμήσεις των καταναλωτών. Παρότι οι παραδοσιακές γεύσεις εξακολουθούν να είναι αγαπημένες, έχουμε παρατηρήσει ότι οι πελάτες μας ανταποκρίνονται θετικά στις νέες γευστικές προτάσεις. Η προσθήκη αρωμάτων όπως η μαστίχα, το κάρδαμο και η κανέλα προσφέρει μια φρέσκια διάσταση στην παραδοσιακή εμπειρία του ελληνικού καφέ.

-Τι δεν είναι πολύ γνωστό για τον ελληνικό καφέ ή ένας μύθος που υπάρχει γύρω από αυτό;

«Ένας μύθος που υπάρχει γύρω από τον ελληνικό καφέ είναι ότι είναι δύσκολο να τον φτιάξει κανείς σωστά στο σπίτι. Στην πραγματικότητα, με τις σωστές αναλογίες και λίγη προσοχή στη διαδικασία, ο καθένας μπορεί να φτιάξει έναν εξαιρετικό ελληνικό καφέ. Πολλοί θεωρούν ότι το να πετύχουν το τέλειο «καϊμάκι» -τον αφρό στην επιφάνεια του καφέ- είναι δύσκολο, αλλά το κλειδί βρίσκεται στο αργό βράσιμο σε χαμηλή φωτιά και στο να μην ανακατευτεί ο καφές αφού αρχίσει να βράζει. Επιπλέον, υπάρχει η αντίληψη ότι ο ελληνικός καφές είναι «απλός», αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να έχει περίπλοκες γευστικές νότες ανάλογα με την προέλευση των ποικιλιών που χρησιμοποιούνται και το χαρμάνι».

-Το μυστικό για τον τέλειο ελληνικό καφέ στο σπίτι;

«Το μυστικό για έναν τέλειο ελληνικό καφέ είναι η υπομονή. Το σωστό ψήσιμο στη χόβολη ή σε χαμηλή φωτιά, χωρίς βιασύνη, είναι το κλειδί. Επίσης, η ποιότητα του νερού παίζει σημαντικό ρόλο, όπως και η ακριβής αναλογία καφέ και ζάχαρης – ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός».



-Ποιο είναι το καλύτερο συνοδευτικό για τον ελληνικό καφέ;

«Το παραδοσιακό λουκούμι είναι πάντα μια κλασική και αγαπημένη επιλογή. Ωστόσο, πολλές φορές και ένας καλός ξηρός καρπός ή ακόμη και μια φρέσκια φέτα ψωμί με μέλι μπορεί να συνοδεύσει υπέροχα τον ελληνικό καφέ, χωρίς να αλλοιώνει τη γεύση του».

-Διαθέτετε και εσπρέσο. Ποια είναι η δημοφιλέστερη επιλογή ανάμεσα στους δύο;

«Παρότι ο ελληνικός καφές είναι βαθιά ριζωμένος στην παράδοσή μας, ο εσπρέσο έχει κερδίσει πολλούς φανατικούς φίλους τα τελευταία χρόνια. Στην επιχείρησή μας, παρατηρούμε ότι υπάρχει μια ισορροπία στις προτιμήσεις των πελατών μας, με τον ελληνικό καφέ να παραμένει δημοφιλής, ενώ ο εσπρέσο και τα custom χαρμάνια μας, αυξάνονται σε ζήτηση, κυρίως στις νεότερες ηλικίες».

-Ποιες είναι οι πρώτες 3 ποικιλίες καφέ που πουλάτε περισσότερο;

«Οι τρεις πιο δημοφιλείς ποικιλίες μας είναι ο κλασικό ελληνικός καφές, και τα εξειδικευμένα χαρμάνια εσπρέσσο Sweet Amber και Old fashioned που έχουμε αναπτύξει με έμφαση σε ποικιλίες από Κεντρική και Νότια Αμερική».

-Η κλιματική αλλαγή πόσο επηρεάζει τον καφέ; Τελικά, ισχύει ή είναι φήμη;

«Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματική απειλή για την παραγωγή καφέ. Οι μεταβολές στις θερμοκρασίες και οι ακραίες καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τις περιοχές καλλιέργειας, και η απόδοση των φυτειών μειώνεται. Πολλές περιοχές ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα στη συγκομιδή και την ποιότητα των καρπών. Γι' αυτό και η βιωσιμότητα είναι μια σημαντική προτεραιότητα για τον τομέα του καφέ, ώστε να διασφαλιστεί ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε ποιοτικό καφέ στο μέλλον».



info

www.rizopouloscoffee.gr

Στρέιτ 1, 10551, Αθήνα, τηλ. 210 3218428 / 210 3214558

2 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved