Εκπαιδευτής ράφτιγκ μας λύνει τις απορίες μας πριν μπούμε στο ποτάμι

Όλα όσα θέλεις γνωρίζεις για ένα από τα πιο διαδεδομένα extreme sport.

9 SHARES

Συνέντευξη στη Δέσποινα Λάνου

Ράφτινγκ στην Ελλάδα και η αλήθεια είναι ότι αναρωτιέμαι πώς μπορεί να ακούγεται αυτό στην πλειοψηφία. Πιστεύω ότι το ράφτινγκ για πολλούς παραμένει μία ξένη έννοια στη χώρα μας, το οποίο προοδευτικά -βέβαια-θα πάψει να ισχύει. Κάπως έτσι, στο πλαίσιο της εκδρομής μου στα Βόρεια Τζουμέρκα είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω και εγώ πρώτη φορά ράφτινγκ και ομολογώ ότι γοητευτικά για πολλούς λόγους. Πρόκειται για ομαδική δουλειά με αρχηγό τον εκάστοτε εκπαιδευτή, που σε αφήνει να έρθεις πιο κοντά με τη φύση και να ανακαλύψεις μερικά από τα πιο κρυμμένα της μυστικά. Όσο δύσκολο και να μας φάνηκε στην αρχή ως ομάδα να συγχρονιστούμε λίγη ώρα μετά ήμασταν σαν μια καλοκουρδισμένη ορχήστρα που αισθανόταν μεγάλη χαρά και αδρεναλίνη για τη «βόλτα» μας στον Άραχθο. Είδαμε μία άλλη πλευρά της ελληνικής φύσης και για αυτό δεν γινόταν να μην πω στον νεαρό εκπαιδευτή μας -Φίλιππο Γκότση- από τη Via Natura ότι θέλω να μάθω περισσότερα για το ράφτινγκ.


Ο Φίλιππος είναι μόλις 27 ετών και εργάζεται για τη Via Natura που σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί αθλητικές δραστηριότητες στη φύση, σε προσεκτικά επιλεγμένες διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Η Via Natura δραστηριοποιείται στα Τζουμέρκα και στα Ζαγοροχώρια, στον Άραχθο στον Καλαρρύτικο και στον Βοϊδομάτη ποταμό. Άρα, ο Φίλιππος που είναι μόνιμος κάτοικος της Ηπείρου και εξαιρετικός εκπαιδευτής ράφτινγκ -καθώς με τις τακτικές του στο ποτάμι μας έκανε να ζήσουμε 100% την εμπειρία- είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας διαφωτίσει για όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για αυτό το extreme sport. Τουλάχιστον σε ένα πρώτο επίπεδο.

Βόρεια Τζουμέρκα: Ποιος είπε ότι το καλοκαίρι δεν πας διακοπές στο βουνό


Ο Φίλιππος Γκότσης -Εκπαιδευτής ράφτινγκ

Πώς επέλεξες να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο επάγγελμα;

«Κατά την παιδική μου ηλικία -πριν καν καταλάβω τι είναι το ράφτινγκ- μιαςκαι το χωριό μου έχει ποτάμι, πολλές φορές τα καλοκαίρια παίζαμε δίπλα του και περνούσαμε ώρες κατεβαίνοντας τμηματικά κομμάτια του ποταμού, χρησιμοποιώντας πλωτά μέσα όπως στρώματα θαλάσσης και σαμπρέλες από λάστιχα αυτοκινήτων. Έτσι, μετά από χρόνια την πρώτη φορά που αποφασίσαμε με κάτι φίλους να κάνουμε ράφτινγκ, έμεινα έκπληκτος καθώς ξύπνησαν οι παιδικές μου αναμνήσεις και διαπίστωσα ότι θέλω να ασχοληθώ με αυτό το αντικείμενο».

Ποια πιστεύεις ότι είναι η μεγαλύτερη δυσκολία του; 

«Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι ότι πρέπει να διαχειριστείς σε μια βάρκα πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες που πολλές φορές δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Επίσης, αυτή η ερώτηση επιδέχεται διαφορετική απάντηση από τον κάθε οδηγό γιατί εξαρτάται από το πόσο πάθος, αγάπη και θέληση έχει για το συγκεκριμένο άθλημα».

Τι είδους εκπαίδευση παρέχετε σε αρχάριους πριν πάνε για το πρώτο τους ράφτινγκ;

«Η εκπαίδευση στους αρχάριους σε πρώτη φάση έχει να κάνει με την προσωπική ασφάλεια του καθενός και με τους διεθνείς κανόνες ασφάλειας. Και έχουν να κάνουν και με τα επίπεδα νερού του ποταμού, τα οποία διαφοροποιούνται με βάση την εποχή».

Ποια είναι τα πιο σημαντικά μέτρα ασφαλείας που τονίζετε;

«Το πώς να κολυμπάς σωστά στο ποτάμι, καθώς δεν έχει καμία σχέση με το κολύμπι στη θάλασσα όπως επίσης και το πώς μπορούμε να αποφεύγουμε κλαδιά που μπορεί να συναντήσουμε στο ποτάμι».

Κατά τη διάρκεια του ράφτινγκ, υπάρχουν τεχνικές για να ανέβει περισσότερο η αδρεναλίνη;

«Η εμπειρία κάθε οδηγού του επιτρέπει να κάνει ελιγμούς και κινήσεις που αυξάνουν το ενδιαφέρον και την αδρεναλίνη των πελατών».


Ποια είναι μερικά από τα καλύτερα ποτάμια για ράφτινγκ στην Ελλάδα και γιατί; Και ποιο θεωρείται το πιο απαιτητικό;

«Ένα από τα καλύτερα ποτάμια είναι ο Άραχθος καθώς προσφέρει αδρεναλίνη αλλά παράλληλα και απέραντη ομορφιά. Το πιο απαιτητικό ποτάμι είναι ο Αώος που βρίσκεται στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, ο οποίος δεν είναι εμπορικός και δεν γίνεται τουριστικός γιατί είναι πολύ δύσκολος και χρειάζεται μεγάλη εμπειρία. Το δεύτερο πιο απαιτητικό ποτάμι είναι ο Καλαρρύτικος, ο οποίος προσφέρει πολλή ομορφιά, πολλή περιπέτεια, πολλή αδρεναλίνη και μπορεί να γίνει με πελάτες».

Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας την πιο extreme εμπειρία που έχεις ζήσει στο νερό;

«Η πιο extreme εμπειρία που έχω ζήσει είναι στον Καλαρρύτικο όταν η ΕΜΑΚ κάλεσε τη Via Natura να κάνει διάσωση σε κάποιους Γερμανούς  καγιάκερς που είχαν αναποδογυρίσει τη βάρκα τους και είχαν χάσει όλον τον εξοπλισμό τους».

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί λόγοι που θέλουν οι συμμετέχοντες να κάνουν ράφτινγκ;

«Οι λόγοι διαφοροποιούνται ανάλογα με την εποχή. Χειμώνα και άνοιξη ο κύριος λόγος που οι περισσότεροι κάνουν ράφτινγκ είναι η αδρεναλίνη, διότι τα επίπεδα του νερού είναι πάνω από μέτρια και το καλοκαίρι και το φθινόπωρο θεωρώ ότι ο κύριος λόγος που κάνουν ράφτινγκ είναι για να δροσιστούν».

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος μύθος που έχεις ακούσει για το ράφτινγκ;

«Ο μεγαλύτερος μύθος που έχω ακούσει είναι ότι άνθρωπος κατέβηκε τον Άραχθο με σχεδία υδροκατασκευής με πλημμυρικά φαινόμενα και επιβίωσε».

Σε τι διαφέρουν τα ποτάμια της Ελλάδας από εκείνα του εξωτερικού;

«Η διαφορά που έχω διαπιστώσει είναι ότι τα περισσότερα ποτάμια της Ευρώπης προσεγγίζονται κατά μήκος του ποταμού με δρόμο, ενώ στην Ελλάδα δεν συμβαίνει πουθενά αυτό. Όσον αφορά τα ποτάμια Ελλάδας και εξωτερικού, το κάθε ποτάμι έχει τη δική του ομορφιά και τη δική του ιδιαιτερότητα».

9 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved