Θησείον: Ο παλαιότερος θερινός στην Αθήνα συνεχίζει να είναι ο διασημότερος

Ο Μιχάλης Μανιάκης μιλάει στο Ratpack για τους λόγους που το προτιμούμε κάθε καλοκαιρινή περίοδο.

34 SHARES

Συνέντευξη: Δέσποινα Λάνου
Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης

Ο θερινός κινηματογράφος είναι ένα είδος ιεροτελεστίας για το καλοκαίρι, είναι μια εμπειρία ξεχωριστή και για αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται ειδική μνεία. Το να πηγαίνεις σε ένα θερινό κινηματογράφο υπάγεται στη «φιλοσοφία της καλοκαιρινής ραστώνης» -με την καλή έννοια πάντα- και αυτό γιατί ξεκινάς με χαλαρή διάθεση, να δεις την ταινία σου κάτω από τον έναστρο ουρανό και όλα αυτά με μία μπίρα, ποπ κορν και καλή παρέα. Σκέφτομαι, πόσο ωραιότερα μπορεί να κλείσει μία βραδιά;

Όπως και να ’χει, μέσα στους όμορφους θερινούς κινηματογράφους της χώρας μας υπάρχει ένας που στέκεται εδώ και πολλά χρόνια στο κέντρο της Αθήνας έχοντας γίνει σημείο αναφοράς καθώς όλοι έχουμε περάσει έστω μια φορά από εκεί και έχουμε δει μια ταινία και σίγουρα δεν είναι λίγο να λες ότι είδες ταινία κάτω από την φωτισμένη Ακρόπολη. Και ο λόγος για το cine Θησείον. Πηγαίνοντας έξω από την είσοδο τα φωτεινά πράσινα γράμματα της ταμπέλας σε προσκαλούν παράλληλα σε ένα ταξίδι στο χρόνο με λίγο παγωτό, λίγη βυσσινάδα και αφήνοντας πίσω σου τις όποιες σκοτούρες.

Μάλιστα, ο αναρριχώμενος πεντάφυλλος κισσός που στολίζει τον κινηματόγραφο μαρτυρά την αλλαγή των εποχών πάνω στα φύλλα του, καταλήγοντας στις αρχές Σεπτεμβρίου σε κόκκινο  χρωματισμό και στη συνέχεια ξεκινά η πτώση τους.

Ήθελα πολύ να επισκεφτώ τον χώρο και να μιλήσω για αυτό το καταπληκτικό εγχείρημα που μας συντροφεύει τα καλοκαίρια. Έτσι, βρήκα τον Μιχάλη Μανιάκη που με την οικογένειά του έχουν τον κινηματογράφο από το 1980 και μου έλυσε τις όποιες απορίες είχα.

 
Ο Μιχάλης Μανιάκης είναι ο ιδιοκτήτης του cine Θησείον.

 Είναι πράγματι ο πιο παλιός θερινός κινηματογράφος στην Αθήνα;

«Είναι ο πρώτος θερινός κινηματογράφος που δημιουργήθηκε στην Αθήνα. Το έτος ιδρύσεως του είναι το 1935, έκτοτε δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί ποτέ και κάθε καλοκαίρι είναι ανοιχτό προς το κοινό. Μάλιστα, ακόμη και την περίοδο του πολέμου, το είχαν πάρει οι Ναζί και έπαιζαν το δικό τους υλικό από ταινίες».

Το 1980 εμφανίζεται ο πατέρας μου με τα δύο του αδέλφια έχοντας αναλάβει και άλλους κινηματογράφους και στο Αγρίνιο -που είναι η γενέτειρά μας- και στην Αττική τόσο θερινούς, όσο και χειμερινούς. Βέβαια, όταν πήραν τον κινηματογράφο χρειαζόταν πολλή δουλειά».

Είναι στα χέρια της οικογένειάς σας 50 χρόνια. Μία βασική διαφορά του τότε θερινού και του σήμερα που να μην είναι οφθαλμοφανή;

«Αρχικά, η μεγάλη αλλαγή είναι στην τεχνολογία. Όταν ξεκίνησε το 1980 είχαν ακόμη το φιλμ, διαφορετική τεχνογνωσία απαιτούσε περισσότερη προσπάθεια και ζήλο. Σκέψου, ότι τη δεκαετία του ΄80 γινόντουσαν και τρεις αλλαγές σε ταινίες μέσα σε μία εβδομάδα, όχι όπως σήμερα που γίνεται μόνο μία αλλαγή».


Έχει διακριθεί ο κινηματογράφος και από το διεθνές CNN; Πώς έγινε αυτή η διάκριση;

«Ειδικότερα, έγινε από τον τουριστικό οδηγό του CNN 2008. Είναι μία επιβράβευση για όλη την προσπάθεια που έγινε οικογενειακώς για να το φτάσουμε σε ένα επίπεδο. Είχε έρθει το αντίστοιχο καλοκαίρι, ο υπεύθυνος του site του CNN παρακολούθησε ταινία και στη συνέχεια επικοινώνησε μαζί μας ότι ήθελε να κάνει λίστα με θερινούς κινηματογράφους χωρίς να ξέρουμε ότι θα ήταν ο καλύτερος ο δικός μας. Στη συνέχεια, μαθαίνουμε τον τίτλο του άρθρο ότι το cine Θησείον είναι ο καλύτερος στον κόσμο».

Θα ήθελα να μοιραστείτε μαζί μας μια από τις ιδιαίτερες ιστορίες που μπορεί να έχουν συμβεί εδώ.

«Πριν από ορισμένα χρόνια, είχε γίνει μια πολύ ωραία πρόταση γάμου. Είχε έρθει ο γαμπρός περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα σε επικοινωνία μαζί μου και μου είχε πει τους σκοπούς του. Ήθελε να προβάλει και διάφορα στιγμιότυπα με φωτογραφίες στην οθόνη. Πήγα έκανα όλη την επεξεργασία για να μπορέσει το υλικό να προβληθεί στην οθόνη και έτσι έγινε, και είπε και η κοπέλα το μεγάλο ναι».

Σε πρακτικό επίπεδο, ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχει η φροντίδα αυτού του μέρους;

«Η βασική δυσκολία σε έναν θερινό κινηματογράφο είναι η υγρασία, επειδή δεν υπάρχει οροφή για να προστατεύεται από τις καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν διάφορες φθορές σε σημεία που κρατούν νερό και συσσωρεύεται η υγρασία. Κάθε χρόνο βάφουμε διαδρόμους, κάνουμε επιτήρηση στις καρέκλες οι οποίες ναι μεν μαζεύονται σε έναν χώρο για να προστατευτούν αλλά είναι από σίδερο οπότε αναγκαστικά θέλει και αυτό φροντίδα».

             Στην καμπίνα προβολής «αποτυπώνεται» η ιστορία του κινηματογράφου

Στις παρακάτω φωτογραφίες απεικονίζονται:

Τα ρολόγια για τον σωστό συγχρονισμό στις προβολές, καθώς ο υπεύθυνος προβολής συγχρόνιζε πότε ξεκίναγε η ταινία με το ρολόι που κρατούσε στο χέρι.

Tα εισιτήρια από τις παλιές προβολές του κινηματογράφου.

Kαι το πρόγραμμα των ταινιών. 


      Το κυλικείο, η τυρόπιτα και οι ταινίες

Ένα από τα διάσημα χαρακτηριστικά του cine Θησείον είναι το κυλικείο και η τυρόπιτά του.

«Ναι, η τυρόπιτα είναι πολύ δημοφιλής. Επίσης, στο κυλικείο έχουμε σπιτικό γλυκό βύσσινο, αλλά και χειροποίητο ποτό (λικέρ) βύσσινο και παγωμένη σπιτική βυσσινάδα, που φτιάχνουμε οι ίδιοι με μαύρη ζάχαρη. Έχουμε και βιολογικό κρασί την τελευταία πενταετία, και έχουμε και παγωτό στην είσοδο που συνδυάζεται τέλεια με το γλυκό βύσσινο».

Πώς επιλέγετε τις ταινίες που θα προβληθούν στον κινηματογράφο;

«Περίπου μέσα Απριλίου ξεκινούν οι εταιρείες διανομής και φτιάχνουν καταλόγους και επιλέγουμε με βάση ηθοποιών, σκηνοθετών και αν είναι γνωστός ο σεναριογράφος. Αλλά το βασικό κριτήριο είναι ποιος σκηνοθετεί και ποιος πρωταγωνιστεί. Έχουμε και κλασικές ταινίες και έχει στηριχτεί αρκετά το πρόγραμμα του κινηματογράφου σε αυτές τις ταινίες. Όσον αφορά τη μεγαλύτερη κίνηση από κόσμο είναι Ιούλιο με Αύγουστο».

Υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ και κάποια διευκόλυνση για τους ποδηλάτες;

«Υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ, η μία είσοδος έχει φτιαχτεί με ράμπα και έτσι φυσικά και έρχονται στο cineΘΗΣΕΙΟΝ άτομα με κινητικά προβλήματα και ΑΜΕΑ και φροντίζουμε για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή τους.

Επίσης, για τους ποδηλάτες αν έρθουν 30 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής, μπορείς να βάλεις το ποδήλατό σου μέσα στο σινεμά και να το παρκάρεις στο σημείο που θα σου υποδείξουμε».

Τι σημαίνει θερινός για εσάς;

«Ξεγνοιασιά. Και αυτή είναι όλη η ιδέα του θερινού κινηματογράφου, είναι να μπει κάποιος μέσα κατά τις οχτώ να απολαύσει τη μπίρα, τη δροσιά, να δει την ταινία και να κοιτάξει τα άστρα».

info

Απ. Παύλου 7, Θησείο, τηλ. 210-3420864 και 210-3470980 

34 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved