-Γίνεται συχνά λόγος για την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα. Μήπως πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά και για τις διαφορές στην αντιμετώπιση ανάμεσα σε γυναίκες που είναι μητέρες και εκείνες που δεν είναι; Υπάρχει προκατάληψη από την εργοδοσία;
Έφη Αχτσιόγλου: Προφανώς υπάρχει προκατάληψη, το ζήτημα όμως δεν είναι να δημιουργήσουμε νέους διαχωρισμούς, αλλά να δουλέψουμε όλοι και όλες για την ισότητα. Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, πρώτον διότι ναι μεν όλες υποφέρουμε από τις διακρίσεις, δεν υποφέρουμε όμως όλες το ίδιο. Δεν έχουμε όλες τα ίδια προνόμια. Το φύλο είναι μία διάσταση αλλά δεν είναι μόνο το φύλο, δεν είναι το ίδιο να είσαι μετανάστρια ή να μην είσαι οικονομικά ανεξάρτητη. Οφείλουμε, λοιπόν, να δίνουμε αυτή τη μάχη για όλες. Και δεύτερον διότι κανείς δεν εγγυάται πως ό,τι έχει κατακτηθεί δεν κινδυνεύει. Η άρση του δικαιώματος άμβλωσης στις ΗΠΑ μας έφερε αντιμέτωπες με μια συγκλονιστική, κι όμως πραγματική οπισθοδρόμηση. Να πρέπει να επαναδιεκδικήσουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε για το σώμα μας. Σε ότι αφορά τις προκαταλήψεις της εργοδοσίας, έχω την τύχη να βρίσκομαι σε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου η γυναίκα ενθαρρύνεται έμπρακτα να εξελιχθεί και να διακριθεί - ανεξαρτήτως του αν είναι μητέρα ή όχι. Αναγνωρίζω όμως πως στη χώρα μας αυτή η συνθήκη δεν είναι ο κανόνας, καθώς οι μητέρες αντιμετωπίζουν συχνότατα βαρύτατες διακρίσεις στην επαγγελματική τους εξέλιξη - ακόμα και στη πρόσληψή τους από κάποιον εργοδότη. Σε αρκετούς δε κλάδους, όπως επί παραδείγματι σε επαγγέλματα που σχετίζονται με την εστίαση, απουσιάζει πλήρως το πλαίσιο υποστήριξης της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - γεγονός το οποίο είναι πλήρως αποθαρρυντικό για τη γυναικεία ενδυνάμωση και το οποίο χρήζει άμεσης νομοθετικής αναθεώρησης.
Άντζελα Μαριδάκη: Σε ότι αφορά τις προκαταλήψεις της εργοδοσίας, έχω την τύχη να βρίσκομαι σε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου η γυναίκα ενθαρρύνεται έμπρακτα να εξελιχθεί και να διακριθεί - ανεξαρτήτως του αν είναι μητέρα ή όχι. Αναγνωρίζω όμως πως στη χώρα μας αυτή η συνθήκη δεν είναι ο κανόνας, καθώς οι μητέρες αντιμετωπίζουν συχνότατα βαρύτατες διακρίσεις στην επαγγελματική τους εξέλιξη - ακόμα και στη πρόσληψή τους από κάποιον εργοδότη. Σε αρκετούς δε κλάδους, όπως επί παραδείγματι σε επαγγέλματα που σχετίζονται με την εστίαση, απουσιάζει πλήρως το πλαίσιο υποστήριξης της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - γεγονός το οποίο είναι πλήρως αποθαρρυντικό για τη γυναικεία ενδυνάμωση και το οποίο χρήζει άμεσης νομοθετικής αναθεώρησης.
Μαρία Ζαφειράτου: Προσωπικά δεν το έχω βιώσει αλλά γνωρίζω περιπτώσεις που η μητρότητα έχει σταθεί εμπόδιο σε πρόσληψη αλλά και αφορμή για απόλυση. Δεν μιλάμε απλώς για προκατάληψη, μιλάμε για καθαρό ρατσισμό.
-Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν από την Πολιτεία για να καλύψουν τις ανάγκες κάθε εργαζόμενης μητέρας;
Έφη Αχτσιόγλου: Χρειάζονται μέτρα και δομές για την επίτευξη της ισότητας σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας και του εργασιακού βίου. Το πρώτο επίπεδο είναι τα μέτρα στην αγορά εργασίας: Μέτρα για τη μισθολογική ισότητα, για τις άδειες, ποσοστώσεις, μέτρα στήριξης της μητέρας, άδειες μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες. Επίσης, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι ένας θεσμός που μπορεί να συμβάλλει στην ισότητα στην εργασία. Γιατί; Γιατί σε πολλές περιπτώσεις προβλέπουν ελάχιστους μισθούς με βάση την πραγματική προϋπηρεσία κάποιου. Αν η αύξηση των απολαβών δεν επαφίεται αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ίσες απολαβές με τους άνδρες. Επιπλέον, ο συνδικαλισμός, τα ισχυρά σωματεία, όπου οι εργαζόμενες θα μπορούν να απευθυνθούν και να διεκδικήσουν ίσους μισθούς με τους άνδρες συναδέλφους τους μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ της ισότητας. Τα ρυθμισμένα ωράρια, όπου οι υπερωρίες δεν είναι η νόρμα, συμβάλλουν στην ισότητα αφού η εργαζόμενη που πρέπει μετά το 8ωρο να γυρίσει στην οικογένειά της δεν «μένει πίσω» σε σχέση με τον εργαζόμενο που μπορεί να δουλέψει άλλες 2 ώρες μετά το πέρας του ωραρίου του. Το δεύτερο επίπεδο είναι η ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίες θα επιτρέψουν στις εργαζόμενες να εργάζονται εκτός σπιτιού αν το επιθυμούν, δηλαδή δωρεάν βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά και άλλες υπηρεσίες απασχόλησης και φροντίδας. Και τρίτο και σημαντικότερο. Η μάχη των ιδεών, της αλλαγής των νοοτροπιών, της διάρρηξης των στερεοτύπων. Και οι νοοτροπίες αλλάζουν με καθημερινό αγώνα, δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός.
Άντζελα Μαριδάκη: Για να υποστηριχθούν έμπρακτα οι ανάγκες κάθε εργαζόμενης μητέρας στην Ελλάδα, η Πολιτεία απαιτείται να επενδύσει στη δημιουργία περισσότερων παιδικών σταθμών και στην ενίσχυση των υπηρεσιών φροντίδας παιδιών σε επιχειρήσεις. Συγχρόνως είναι επιτακτική η ανάγκη επένδυσης σε καθολικά, επαρκή προγράμματα άδειας μητρότητας και πατρότητας, συμπεριλαμβανομένων ευέλικτων ωρών εργασίας και αμοιβών, καθώς σήμερα αυτά τηρούνται οικειοθελώς και επιλεκτικά από μέρους των εργοδοτών. Επίσης προκειμένου να εξαλειφθεί η προκατάληψη και η άνιση μεταχείριση στον χώρο εργασίας η Πολιτεία χρειάζεται να εφαρμόσει στοχευμένη νομοθεσία που να προστατεύει τις μητέρες από διακρίσεις και να προωθεί ουσιαστικά την ισότητα στον χώρο εργασίας.
Μαρία Ζαφειράτου: Από πού να αρχίσω. Ιατροφαρμακευτική κάλυψη εγκύου, εργασιακή προστασία, εξασφάλιση στέγης και ωρών απασχόλησης των παιδιών. Αυτά για μένα είναι τα πιο βασικά.