Με βάση το παραπάνω μπορείς να φανταστείς την κρητική κουζίνα ως κομμάτι της υψηλής γαστρονομίας;
Για μένα υψηλή γαστρονομία σημαίνει να μπορέσεις να κρατήσεις τα χαρακτηριστικά που είπα, την ανάμνηση και την ιστορία, κάνοντας στη συνέχεια λεπτά και όμορφα στησίματα, να κρατήσεις την φοβερή γεύση που υπάρχει ούτως ή άλλως και να χρησιμοποιήσεις σύγχρονες τεχνικές που θα σου επιτρέψουν να κάνουν το φαγητό σου πιο κομψό. Στην περίπτωση της κρητικής κουζίνας, είναι κάτι που μπορεί να γίνει άνετα. Τι δεν γίνεται; Να το κάνεις στην Ελλάδα και να το πουλήσεις εύκολα στα λεφτά που πρέπει. Στο εξωτερικό όμως, σε μία μητρόπολη, είναι κάτι που γίνεται – ο Ανδρέας Μαυρομμάτης στο Παρίσι έχει βραβευτεί με αστέρι Michelin για τα πιάτα του. Δεν το φαντάζομαι, λοιπόν, θεωρώ πως γίνεται.
Πώς ήταν η εμπειρία σου στο Master Chef Junior; Μπορούσες να κρίνεις από μία τέτοια ηλικία ποια παιδιά έχουν έφεση στην μαγειρική;
Για κάθε επεισόδιο ήμουν στο στούντιο με τα παιδιά τουλάχιστον 10 ώρες και το γύρισμα κράτησε 20 ημέρες. Είχα χρόνο να δω πράγματα. Όπως υπάρχουν παιδιά που είναι καλά στο ποδόσφαιρο, στην μουσική ή στα μαθηματικά, έτσι υπάρχουν και παιδιά που είναι καλά στην μαγειρική. Τα πιο πολλά από αυτά, είχαν πολύ καλή σχέση με τις κατσαρόλες για την ηλικία τους. Σε κάποια όμως, ήταν πραγματικά εντυπωσιακό το πόσο εύκολα και ικανά μπορούσαν να κάνουν κάποια πράγματα. Αυτό δεν το περίμενα.
Θα ξαναέκανες παρόμοιο σώου;
Εγώ γενικά δεν κάνω ποτέ πράγματα που δεν μου αρέσουν. Αν μου πρότειναν κάτι που με ενδιέφερε και έβλεπα πως είχε την προοπτική να βγει ένα ωραίο αποτέλεσμα, θα το έκανα γιατί όχι; Δεν έχω θέμα να βγω στην τηλεόραση. Και στο Junior δηλαδή, έκανα κάτι που μου άρεσε με τα παιδιά γι’ αυτό και δέχτηκα. Το σώου όμως θα γινόταν ούτως ή άλλως, οπότε χαίρομαι που βρισκόμουν εγώ σε αυτή τη θέση και πέρασα τόσο καλά με τα παιδιά.
Μαγειρεύεις και όταν κατεβαίνεις στην Κρήτη;
Δεν μπορώ χωρίς την Κρήτη, αν δεν κατέβω κάτι παθαίνω. Και ξέρω ότι στο τέλος εκεί θα γυρίσω. Η πόλη για μένα είναι πολύ βαριά. Κατεβαίνω για 5 μέρες και νιώθω πως έχω διώξει από πάνω μου 30 κιλά άγχους. Έχω ένα δικό μου σπίτι σε ένα χωριό ξεχασμένο και πάω και μένω εκεί. Όταν θα κατέβω θα μαγειρέψει η μάνα μου ή θα τρώω έξω. Θα μαγειρέψω στις μεγάλες μου διακοπές στο καλοκαίρι. Θα μου φέρουν καλά ψάρια ή κρέατα ελευθέρας βοσκής και θα μαγειρέψω για φίλους που θα έρθουν.
Αγαπημένο πιάτο μέχρι σήμερα;
Τα τσιγαριαστά τα χόρτα σίγουρα και οι σαλάτες οι φρέσκες που έχουν μέσα όλη την κουλτούρα της Κρήτης.