Έχετε καταβροχθίσει το The Last Dance, τη σειρά που έφερε στο επίκεντρο την τελευταία σεζόν του Michael Jordan με τους Chicago Bulls και παρακολουθήσατε το Free Solo, την ιστορία των προσπαθειών του ορειβάτη Alex Honnold να κατακτήσει το El Capitan.
Ποια είναι η συνέχεια για το αγαπημένο αθλητικό ντοκιμαντέρ σας; Ποια είναι εκείνα τα ντοκιμαντέρ που οφείλετε να έχετε δει αλλά δεν το έχετε πράξει ακόμη;
Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν ότι το Netflix στον χώρο των ντοκιμαντέρ, ανεξάρτητα από το είδος που επιλέγει να ασχοληθεί, έχει κάνει μία μικρή επανάσταση κυρίως στον τρόπο της αφήγησης.
Δεν είναι όλα για βραβεία, ούτε και μπορούν να θεωρηθούν αριστουργήματα του χώρου, όταν όμως διαλέξεις να δεις κάτι ένα από αυτά, ειδικότερα όταν είναι σειρά-ντοκιμαντέρ, ένα είναι το σίγουρο, δεν μπορείς να σταματήσεις σε ένα επεισόδιο. Αυτό είναι σημαντική επιτυχία.
Εμείς θα δούμε ποια ντοκιμαντέρ πρέπει να έχεις παρακολουθήσει γιατί αν δεν το έχεις κάνει τότε είναι πολύ κρίμα γιατί χάνεις κάτι πολύ καλό.
Gazza (2022)
Ο Paul Gascoigne, The Lost Boy του αγγλικού ποδοσφαίρου, έχει αποδειχθεί μια διαρκής φιγούρα γοητείας για τους οπαδούς του ποδοσφαίρου που βλέπουν σε αυτόν ένα σύμβολο των δικών τους ματαιωμένων δυνατοτήτων ή – ίσως πιο ξεκάθαρα – μια υπενθύμιση των χρόνων δόξας του Μουντιάλ 1990 και του Euro 96 (το γκολ της Σκωτίας!). Το Gazza είναι βασικά φολκλόρ του αγγλικού ποδοσφαίρου. Αλλά αυτό το πιο πρόσφατο ντοκιμαντέρ για τον πρώην μέσο των Νιούκαστλ και Σπερς είναι λιγότερο μια απλή αγιογραφία παρά μια μερικές φορές εντυπωσιακή επανεκτίμηση του τρόπου με τον οποίο η αθωότητα και η καλή του φύση –και οι δαίμονές του– χρησιμοποιήθηκαν ανελέητα από τον ταμπλόιντ Τύπο. Ο Gazza είναι με τη σειρά του μια θριαμβευτική και απελπισμένη ματιά σε ένα χαμένο ταλέντο και μια καυστική υποσημείωση στη δεκαετία του 1990.
Senna (2010)
«Αγωνιζόμαστε για να κερδίσουμε», εξήγησε κάποτε ο Ayrton Senna, «και αν πάτε πλέον για ένα gap, δεν είστε πλέον οδηγός αγώνων». Ο Βραζιλιάνος ήταν ο πιο προικισμένος οδηγός της Formula 1 της γενιάς του, ένας εξαιρετικά ενστικτώδης αθλητής του οποίου η φλόγα είχε σβήσει πολύ πριν από την εποχή του. Το Senna είναι ένας όμορφος φόρος τιμής στον άντρα, το ταλέντο του και το ανελέητο πνεύμα του. Η ταινία απέσπασε τεράστια αναγνώριση από τους κριτικούς μετά την κυκλοφορία της, χάρη στην πρωτοποριακή σκηνοθεσία της από τον Βρετανό σκηνοθέτη Asif Kapadia. Όπως σημείωσε ο κριτικός του The Guardian, το βάθος του διαθέσιμου υλικού επέτρεψε στον Kapadia «να διαμορφώσει την ιστορία του Senna ως δράμα ζωντανής δράσης και όχι ως μεταθανάτιο ντοκιμαντέρ». Η αμεσότητά του το κάνει απόλυτα συναρπαστικό.
Diego Maradona (2019)
Μετά τη βραβευμένη με Όσκαρ μελέτη για την Amy Winehouse, ο Asif Kapadia επέστρεψε στον αθλητισμό για το επόμενο έργο του – και, ακολουθώντας τον Senna, έβαλε το φακό του σε μια άλλη εικόνα του αθλητισμού της Νότιας Αμερικής. Ο πλούτος και η πολυπλοκότητα της ζωής του Maradona μπορεί να υποδηλώνουν ότι θα ήταν σχεδόν αδύνατο να γίνει μια κακή ταινία του αιώνιου μωρού του ποδοσφαίρου, αλλά η φαντασία που τροφοδοτεί την αφήγηση αυτού του ντοκιμαντέρ διασφαλίζει ότι τα αποτελέσματα είναι τόσο μαγευτικά όσο μία ντρίπλα του και επίσης, κάποιοι μπορεί να κοροϊδέψουν, τόσο δυνατό όσο ένα συγκεκριμένο γκολ που σημειώθηκε παράνομα το 1986). Ο Ντιέγκο Μαραντόνα είναι επίσης ένα σημαντικό πρόσωπο και που οι –συχνά αντιφατικές– απαιτήσεις του έξω κόσμου μετέτρεψαν τελικά σε ένα τέρας.
Sunderland ‘Til I Die (2018)
Όλη η πόλη μία ομάδα! Η ιστορία ξεκινά αμέσως μετά τον υποβιβασμό προς Sunderland από την Premier League στην Championship, στο φινάλε προς ποδοσφαιρικής σεζόν 2016-17. Οι ελπίδες και οι προσδοκίες τόσο των φιλάθλων, όσο και προς διοίκησης, ότι η Sunderland μπορεί να πετύχει άμεση άνοδο στην πρώτη κατηγορία, είναι υψηλές και το δράμα που επρόκειτο να ακολουθήσει, υψηλότερο. Το «Sunderland ‘Til I Die», είναι ένα από τα καλύτερα αθλητικά ντοκιμαντέρ του Netflix για έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο που βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση, όσον αφορά τα οικονομικά αλλά και τη γενικότερη φιλοσοφία του.
The Last Dance (2020)
Η εποχή των 90’s στον αθλητισμό ανήκει δικαιωματικά στον Michael Jordan και την "παρέα" του, αφού όντας οι απόλυτοι κυρίαρχοι στο χώρο του μπάσκετ της Βόρειας Αμερικής, δεν άργησαν να γίνουν παγκόσμιο φαινόμενο, δημιουργώντας εκατομμύρια φανατικούς θαυμαστές σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Το «Last Dance» δεν είναι απλά ένα ακόμα ντοκιμαντέρ αθλητικού περιεχομένου, αλλά είναι το πιο ολοκληρωμένο και απόλυτο αθλητικό γεγονός του 2020 και αυτό χάρη στην απίστευτη κληρονομιά που μας άφησε ο «Air Jordan».