Ποιος δεν γνωρίζει τον Κροκοδειλάκια; Κάπου εκεί Κυριακή μεσημέρι γύρω στο 1999 καθόμασταν στον καναπέ σαν παιδιά και περιμέναμε τη μάνα να μας σερβίρει το φαγητό και εμείς κολλημένοι στην τηλεόραση να παρακολουθούμε τον τεράστιο αυτό τύπο από την Αυστραλία να κυνηγάει τους κακούς με το τεράστιο μαχαίρι του.
Ο Πολ Χόγκαν ήταν ήδη 47 ετών και είχε πίσω του μια μεγάλη καριέρα ως κωμικός στην Αυστραλία, η οποία ξεκίνησε το 1971, όταν εκείνος δούλευε ως εργάτης στη γέφυρα του λιμανιού του Σίδνεϊ και αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στο τάλεντ σόου «New Faces». Και κάπου εκεί άρχισε η ανοδική πορεία του Κροκοδειλάκια.
Ήταν από τους πιο δημοφιλείς διαγωνιζόμενους και δεν άργησε να αποκτήσει δική του εκπομπή, το «The Paul Hogan Show» που παιζόταν για 11 χρόνια, από το 1973 έως το 1984.
Πίσω στο 1986 έγινε ένας από τους μεγαλύτερους σταρ στον κόσμο όταν ο «Κροκοδειλάκιας» (Crocodile Dundee), μια αυστραλέζικη ταινία που είχε κοστίσει λιγότερα από 10 εκατ. δολάρια, έσπασε τα ταμεία καταγράφοντας παγκόσμιες εισπράξεις 328,2 εκατ. δολαρίων. Κανείς δεν περίμενε τέτοια επιτυχία από το συγκεκριμένο φιλμ και όμως τελικά αυτή η ταινία τον έκανε τον πιο διάσημο άνθρωπο του κόσμου αλλά την ίδια στιγμή όμως τον κατέστρεψε.
Η υπόθεση της ταινίας είναι πραγματικά πρωτότυπη για την εποχή. Ένας κυνηγός κροκοδείλων της Βόρειας Αυστραλίας, που έχει γίνει λαϊκός ήρωας στη χώρα του, πηγαίνει, ύστερα από πρόσκληση μιας δημοσιογράφου, στην Νέα Υόρκη για να επιδείξει τη δεξιοτεχνία του.
Ποιος δεν θυμάται εκείνη την επική σκηνή που ο Κροκοδειλάκιας πηδάει από το δέντρο και μαχαιρώνει τον διαβολικό τεράστιο κροκόδειλο ο οποίος είχε αρπάξει την Σου (η οποία παρεμπιπτόντως είχε τις χάρες ενός μοντέλου);
Το 1988 ήρθε και το αναπόφευκτο σίκουελ του «Κροκοδειλάκια» που θάφτηκε από τους κριτικούς, αλλά δεν τα πήγε και άσχημα στα ταμεία με παγκόσμιες εισπράξεις 239,6 εκατ. δολαρίων. Οι κριτικοί μπορεί να μην είχαν όρεξη για βάλτους και διασώσεις κοριτσιών, την ίδια στιγμή όμως το κοινό επιθυμούσε περιπέτεια και δράση, εξωτικό ιπποτισμό και μεγάλα μαχαίρια.
Ο Χόγκαν αρνήθηκε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον «Αόρατο Εραστή» (που πήγε στον Πάτρικ Σουέιζι) και προτίμησε τις κωμωδίες «Almost An Angel» το 1990 («Ένα αγγελούδι για όλες τις δουλειές» ο ελληνικός τίτλος) και «Lightning Jack» το 1994 («Πιστολάς αστραπή»).
Και οι δύο ήταν εμπορικές αποτυχίες, ενώ δεν τα πήγε και πολύ καλύτερα με το «Φλίπερ, το δελφίνι» το 1996.
Κάπου εκεί τελείωσε και η χολιγουντιανή του περιπέτεια, αν και ο Χόγκαν επέστρεψε το 2001 με τον τρίτο και χειρότερο «Κροκοδειλάκια» (Crododile Dundee in Los Angeles) που ήταν υποψήφιος για Χρυσό Βατόμουρο χειρότερου ριμέικ/σίκουελ. Πολλές φορές όμως οι ταινίες που γίνονται cult είναι εκείνες που στην εποχή τους πάνε άπατες.
Μετά από αυτό δεν ξαναβγήκε από τα σύνορα της Αυστραλίας, όπου συνέχισε να γυρίζει κάποιες κωμωδίες αραιά και που, ενώ ταλαιπωρήθηκε πολύ από το κυνήγι της εφορίας, που από το 2003 έως το 2012 δεν τον άφηνε σε χλωρό κλαρί ερευνώντας τον για φοροδιαφυγή και συμμετοχή σε off shore εταιρείες. Τα δικαστήρια στο τέλος δικαίωσαν τον Χόγκαν. Εκείνος όμως ποτέ ξανά δεν εμφανίστηκε στην μεγάλη οθόνη με το μεγάλο του μαχαίρι και το κλασικό καπέλο του Κροκοδειλάκια.
Δες εδώ σκηνές από τις ταινίες Κροκοδειλάκιας: