Όταν η Ημέρα των Νεκρών, συνάντησε την πρώτη luxury τεκίλα του Μεξικό, Don Julio
Γράφει ο Κώστας Χρήστου
Δεν έχω πάει ποτέ μου στο Μεξικό και γενικότερα στη Λατινική Αμερική. Που σημαίνει ότι η μόνη μου επαφή με την περίφημη Dia de los Muertos, την Ημέρα των Νεκρών, ήταν από χολιγουντιανές σειρές και ταινίες που αφιέρωναν σε αυτή κάποιο από τα καρέ του επεισοδίου ή της σκηνής. Αυτό όμως που είχα την τύχη να βιώσω, ήταν να εργαστώ πριν από μερικά χρόνια με ένα συνάδελφο του οποίου οι ρίζες είναι από το Μεξικό και που με την οικογένειά του γιόρταζαν τη συγκεκριμένη ημέρα στο σπίτι τους στην Αθήνα. Και δεν φαντάζεσαι πόσο πίσω στο χρόνο σε ταξιδεύει αυτή η ιστορία…
Γιατί μπορεί να βλέπεις το φαγητό πάνω στο τραπέζι και τους σκελετούς ζωγραφισμένους με λουλούδια πάνω σε βελουτέ χαρτί, το εθνικό ποτό της χώρας, την τεκίλα να προσφέρεται σε καλεσμένους, αλλά η Ημέρα των Νεκρών έχει μία ιστορία που χρονολογείται τουλάχιστον 3.500 χρόνια πίσω, από την εποχή που οι Αζτέκοι αλλά και πολλές άλλες φυλές Ναχούα, τιμούσαν την γιορτή με τον ίδιο τρόπο. Για την ακρίβεια, όπως μου έλεγε ο τότε συνάδελφος μου ο Χουάν, η συγκεκριμένη κουλτούρα είναι διφορούμενη.
Δεν τιμά μόνο τους ανθρώπους που δεν βρίσκονται κοντά μας, αλλά προετοιμάζει όλες τις γενιές, μικρές και μεγάλες, μαθαίνοντάς τους τη φιλοσοφία πως ο θάνατος δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένα άμεσα εξαρτημένο κομμάτι της ζωής που ακόμη δεν γνωρίζεις. Οπότε, αν και με το πρώτο άκουσμα ακουστεί σε κάποιον ως κάτι μακάβριο, είναι πολλά περισσότερα – η οικογένειά του μου είχε κάνει ολόκληρη αναφορά στη Γη των Νεκρών που ονομάζεται Chicunamictlan.
Συνοδοιπόρος αυτής της ιδιαίτερης γιορτής, δεν θα μπορούσε παρά να είναι η πρώτη luxury τεκίλα του Μεξικό, η ultra-premium Don Julio, από 100% μπλε αγαύη, σε διάφορες προτάσεις σερβιρίσματος, άλλες πιο καθημερινές και εύκολες στην παρασκευή τους, όπως η Paloma και η Μαργαρίτα και άλλες πιο εξεζητημένες, όπως το White Negroni.
Για το στόρι ωστόσο,
και με τα όσα που έχουν γίνει, δυστυχώς θα κάνουμε πολύ καιρό να απολαύσουμε ένα καλό-φτιαγμένο cocktail από τα χέρια επαγγελματιών μπαρτέντερ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε μια απόπειρα στο σπίτι μας, με υλικά και πρώτες ύλες που βρίσκεις εύκολα σε κάβες και σούπερ μάρκετ!