Δεν είναι απλώς ένας μεζές από την Μέση Ανατολή. Είναι η πίτσα στην παλιά της εκδοχή. Άσε λοιπόν στο πλάι τις ιταλικές σου συνήθειες, και μυήσου στο υπέροχο φαγητό από την Ανατολία.
Υλικά (για δύο μεγάλα λαχματζούν)
Για τη ζύμη
Λιγότερο από 1 κ. γλ. ξερή μαγιά
350 γρ. σκληρό άσπρο αλεύρι
150 ml χλιαρό νερό
½ κ. γλ. ζάχαρη
Λίγες σταγόνες ελαιόλαδο
½ κ. γλ. αλάτι
Για τη γέμιση
225 γρ. αρνίσιο κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες με αλάτι
1 τομάτα, αποφλοιωμένη και ψιλοκομμένη
1 πράσινη πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
4-6 κ. γλ. τοματοπελτέ
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. χυμός λεμόνι
½ κ. γλ. ζάχαρη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
1.Προθερμαίνεις το φούρνο στους 230 βαθμούς.
2. Προθερμαίνεις τις λαμαρίνες.
3. Ανακατεύεις τη μαγιά και τη ζάχαρη σε λίγο χλιαρό νερό μέχρι να αφρίσει.
4. Κοσκινίζεις το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ.
5. Κάνεις ένα κενό στο κέντρο και προσθέτεις τη μαγιά και το υπόλοιπο νερό.
6. Ζυμώνεις το μείγμα, προσθέτοντας κι άλλο νερό εφόσον χρειάζεται.
7. Σε μία επιφάνεια ζυμώνεις τη ζύμη μέχρι να γίνει εύπλαστη.
8. Ρίχνεις μερικές σταγόνες λάδι σε ένα μπολ. Τοποθετείς τη ζύμη, την καλύπτεις με ένα υγρό ύφασμα και την αφήνεις σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί το μέγεθος.
9. Ετοιμάζεις τη γέμιση. Τσιγαρίζεις το κρεμμύδι με το βούτυρο και προσθέτεις το λιωμένο σκόρδο. Σε ένα μπολ ρίχνεις τον κιμά και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης εκτός από τον τοματοπελτέ.
10. Προσθέτεις τα κρεμμύδια με το σκόρδο στη γέμιση και ανακατεύεις καλά.
11. Χωρίζεις τη ζύμη σε 2-3 ίσα κομμάτια και με ένα λεπτό πλάστη τα ανοίγεις μέχρι να γίνουν επίπεδα και στρογγυλά. Με τα χέρια τα τεντώνεις λίγο.
12. Τα τοποθετείς σε λαδόκολλα και απλώνεις πάνω στο καθένα μια λεπτή στρώση τοματοπελτέ και από πάνω μια λεπτή στρώση γέμισης.
13. Τα ψήνεις στο φούρνο για περίπου 12-15 λεπτά. Το ζυμάρι πρέπει να παραμείνει μαλακό για να μπορέσεις αν θέλεις να το τυλίξεις.
14. Στύβεις λίγο λεμόνι πάνω από το καυτό λαχματζούν, το πασπαλίζεις με χοντροκομμένο μαϊντανό και το τρως ανοιχτό ή τυλιγμένο.