5 διευθύνσεις στην Αθήνα για πατροπαράδοτο τσουρέκι

Το τσουρέκι με μαχλέπι και μαστίχα είναι τέχνη και ανακαλύψαμε εκείνους που το φτιάχνουν καλύτερα.

10 SHARES

Επιμέλεια: Άγγελος Κωνσταντούλιας

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: Η πρώτη που τρώει τσουρέκι για πρωινό, δεκατιανό, βραδινό, το βουτάει στον καφέ, σε nutella, το κάνει εκμέκ, το βάζει σε καριόκες, το απολαμβάνει την Δευτέρα του Πάσχα μαζί με το αρνί που περίσσεψε και η δεύτερη που δεν έχει γούστο στο φαγητό. Για να έχεις κλικάρει σε αυτό το άρθρο και να διαβάζεις αυτές τις γραμμές, τότε οι πιθανότητες σε θέλουν στο ν’ ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία. Εφόσον, όμως, ανήκεις στη δεύτερη και σκέφτεσαι να μετανοήσεις, η δική μας αγκαλιά είναι ανοιχτή για σένα και γεμάτη πληροφορίες.

Ας συνεχίσουμε, λοιπόν, με μία αλήθεια: Πάσχα χωρίς τσουρέκι δε γίνεται. Και όταν αναφερόμαστε σε τσουρέκι, προφανώς εννοούμε εκείνο με το μαχλέπι και τη μαστίχα, όπως μας το έμαθαν οι Πολίτες (όχι της Μάντσεστερ Σίτι). Το τσουρέκι είναι τέχνη. Θέλει υπομονή. Το μυστικό βρίσκεται στο επίμονο ζύμωμα, ώστε να ενεργοποιηθεί η γλουτένη των αλεύρων και να σχηματιστούν στο ψήσιμο οι πολυπόθητες, μακριές, λαχταριστές ίνες. Σε περίπτωση που δεν πιάνουν τα χέρια σου (καλωσήρθες στον τόπο μου) ή δεν προλαβαίνεις να μπεις στη διαδικασία να φτιάξεις το πατροπαράδοτο τσουρέκι, σου έχουμε 5 διευθύνσεις ώστε να βγεις από τη δύσκολη θέση.

Χρησιμοποιώντας το κλισέ “Εδώ θα βρεις το καλύτερο τσουρέκι στην Αθήνα” που λατρεύει ο πολυδιάστατος αλγόριθμος της Google, αποκαλύπτουμε τους φούρνους και ζαχαροπλαστεία που πρέπει να επισκεφτείς.

Kora

Όσοι μένουν στο Κολωνάκι ή απλώς βρίσκονται στη γειτονιά για επαγγελματικές υποχρεώσεις γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει Kora. Ο new age φούρνος που θα σε αναγκάσει να κατηφορίσεις στο κέντρο της Αθήνας για να γευτείς ένα από τα καλύτερα τσουρέκια της αγοράς. Σκουροψημένο εξωτερικά και πολύ γυαλιστερό περιέχει προζύμι, όπως οι περισσότερες ζύμες τους και είναι αρκούντως μαστιχωτό στην υφή. Το… μυστικό είναι πως περιέχει ένα ταιριαστό μείγμα από μπαχαρικά και αρωματικά, όπως κανέλα, καρδάμωμο, μαχλέπι και ξύσμα πορτοκαλιού, που το κάνει να ξεχωρίζει από τα πολίτικα τσουρέκια.

Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, Τηλέφωνο: 210-3627855

Κωνσταντινίδης

Για περισσότερο από έναν αιώνα γεμίζει τα ελληνικά σπίτια με αυθεντικές συνταγές, διατηρώντας ακέραιη την παράδοση και την ποιότητα. Στα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης επιλέγουν τα πιο αγνά υλικά με φροντίδα και μεράκι. Οπότε το πατροπαράδοτο πολίτικο τσουρέκι με μαχλέπι και μαστίχα δεν μπορεί να λείπει από πασχαλινό τραπέζι. Τώρα αν θέλεις να παίξεις με γεύσεις όπως τσουρέκι γεμιστό με Caprice ή Oreo ή αλμυρή καραμέλα, είσαι ελεύθερος να το κάνεις. Εμείς, πάντως, το πασχαλινό τσουρέκι το θέλουμε παραδοσιακό και αληθινό.

Τηλέφωνο - Κεντρικά γραφεία: 210-7711744

Nouvelle

Βρισκόμαστε στην καρδιά της άνοιξης, οπότε μία βόλτα στα νότια είναι επιβεβλημένη. Στη Λεωφόρο Αμφιθέας 168 στο Παλαιό Φάληρο, θα βρεις το Nouvelle. Η οικογένεια Πιπερίδη τιμά τις παραδόσεις και το κλασσικό πολίτικο τσουρέκι τους φτιάχνεται με μαγιά, περιέχει μαχλέπι και μαστίχα, πλάθεται σε κοτσίδα, είναι λευκό ψημένο και πασπαλισμένο με φιλέ αμυγδάλου.

Λεωφ. Αμφιθέας 168, Παναγίτσα, Π. Φάληρο, Τηλέφωνο: 210-9833096

 Αφοί Ασημακόπουλοι

Θεωρείται ένα από τα παλαιότερα εν λειτουργία ζαχαροπλαστεία στο κέντρο της Αθήνας. Από το 1915 μέχρι το 1950 λειτουργούσε αποκλειστικά ως γαλακτοπωλείο και ύστερα πραγματοποίησε στροφή προς την ζαχαροπλαστική. Αν ο δρόμος σε βγάλει στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 82, τότε θα συναντήσεις την 4η γενιά ιδιοκτητών που κρατάει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης. Χωρίς να έχουν παρεκκλίνει από τις σταθερές αξίες, οι Αφοί Ασημακόπουλοι παρασκευάζουν το παραδοσιακό τσουρέκι σε διάφορες γεύσεις όπως πορτοκάλι, μαχλέπι, κάστανο.

Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα, Τηλέφωνο: 210-3610092


A λα γκρεκ

Ξέρεις τι λείπει από τη λίστα μας; Ένα μαγαζί στα βόρεια προάστια. Αν θέλεις να δοκιμάσεις παραδοσιακό κρητικό τσουρέκι, που το λένε «γαλατερό», θα φτάσεις στο Χαλάνδρι. Χρησιμοποιούν φρέσκο αγελαδινό βούτυρο και γλυκά μπαχαρικά. Το γαλατερό τους έχει σφιχτή σύνθεση, είναι σχετικά γλυκούτσικο και ιδιαίτερα μυρωδάτο.

Αγ. Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, Τηλέφωνο: 211-0122071

Καλή Μεγάλη Βδομάδα σε όλους!

10 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved