Τι ξέρεις για το ιαπωνικό μαύρο ξίδι;

Παρασκευάζεται σε κεραμικούς αμφορείς.

Και αν δεν σου αρέσει «ξίδι» αυτή είναι μία από τις αγαπημένες εκφράσεις που ακούμε ξανά και ξανά. Όμως ρωτάμε, ποιο ξίδι είναι αυτό που εννοείται. Πέρα από τα γνωστά, παραδοσιακά ξίδια, είναι και εκείνο το παραδοσιακό γιαπωνέζικο «μαύρο» ξίδι που παρασκευάζεται στη Fukuyama με έναν πολύ, μα πολύ ιδιαίτερο τρόπο και παλαιώνει καθώς λιάζεται, κλεισμένο σε μαύρους αμφορείς. Ο λόγος για το kurozu.

7 μαθήματα από τον ιαπωνικό τρόπο ζωής

Ειδικότερα, στο νότο της Ιαπωνίας, στην επαρχία Kirishima, στο νησί Kyûshû, υπάρχει μια μικρή πόλη, η Fukuyama στην οποία εδώ και διακόσια τόσα χρόνια φτιάχνουν ένα ξεχωριστό ξίδι από καστανό ρύζι, το «kurozu», που σημαίνει «μαύρο ξίδι» και για αυτό πολλές φορές το βρίσκουμε με αυτή την ονομασία. Πρόκειται για ένα προϊόν με μακρά ιστορία και σε αντίθεση με τα περισσότερα εμπορικά ξίδια, που παράγονται σε εργοστασιακές συνθήκες, το kurozu παρασκευάζεται στους αγρούς (Tsubobatake), σε ειδικά σχεδιασμένους κεραμικούς αμφορείς, ύψους 60 εκατοστών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε όλη τη διαδικασία παρασκευής του kurozu καθοριστικό ρόλο παίζουν η μεγάλη ηλιοφάνεια και η μέση θερμοκρασία της πόλης (18ο - 19ο C) που δεν αφήνουν τον παγετό του χειμώνα να διακόψει τη διαδικασία της ζύμωσης. Καθοριστικό επίσης ρόλο για την ποιότητα αυτού του ξιδιού παίζει και το εξαιρετικό νερό της πηγής Kakuida, από την οποία ρέει άφθονο, φρέσκο και καθαρό στους γύρω από τη Fukuyama λόφου. Αυτός ο τόπος ωρίμανσης, καλυμμένος με σχεδόν 20.000 πήλινα αγγεία, που βρίσκεται στα περίχωρα ιδρύθηκε ειδικά από τους νεαρούς σαμουράι της περιοχής την περίοδο Έντο.

Οι Ιάπωνες κατάφεραν να δημιουργήσουν αυθεντικό Terminator

Επίσης το μαύρο ξίδι είναι επίσης πλούσιο σε αμινοξέα. Πολλές από τις έρευνες έχουν αναδείξει την ευεργετική επίδραση της κατανάλωσής του στον οργανισμό, καθώς πολλές διεργασίες στο σώμα απαιτούν αμινοξέα. Για τα άτομα που είναι πολύ δραστήρια, το μαύρο ξύδι είναι ένας καλός τρόπος για να υπάρχει μια εσωτερική χημική ισορροπία.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved