Η λύση στον ακριβό καφέ μπορεί να βρίσκεται σε ένα εργαστήριο στη Φινλανδία

Μετά το συνθετικό κρέας που μας υπόσχεται ότι δεν θα μας λείψει ποτέ ένα καλό burger, η επιστήμη μας δίνει την υπόσχεση ότι δεν θα μας λείψει ούτε η μοναδική ουσία που μας κρατάει όρθιους κάθε μέρα, η καφεΐνη.

Ακόμα κι αν προχωρήσει η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το ζήτημα της αγροτικής και ζωικής παραγωγής παραμένει μεγάλο αγκάθι στη διαχείριση της κλιματικής κρίσης. Αν συνυπολογίσουμε και τις αυξημένες διατροφικές ανάγκες ενός παγκόσμιου πλυθησμού που συνεχώς αυξάνεται, η αναζήτηση λύσεων είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

 

 

Τα συνθετικά τρόφιμα που φτιάχνονται σε εργαστήρια είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, όμως δείχνουν τον δρόμο των επόμενων ετών. Ο καφές ήρθε και πάλι στο προσκήνιο της επικαιρότητας λόγω των παγκόσμιων ανατιμήσεων. Οι δυσκολίες στην παραγωγή και η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση μπορεί αν προκαλέσουν και πάλι μια κρίση του καφέ όπως έχει συμβεί κι άλλες φορές στο παρλεθόν. Κρίσεις που μια ερευνητική ομάδα θέλει να κάνει μια και καλή αντικείμενα ιστορικής μελέτης αποσυνδέοντας την ανάγκη μας για καφεΐνη από την παραγωγή του καφέ. 

 

 

Το Τεχνολιγικό Ερευνητικό Κέντρο της Φινλανδίας VTT ανακοίνωσε πως κατάφερε να παράξει κύτταρα καφέ σε έναν βιοαντιδραστήρα μέσω κυτταρικής καλλιέργειας. Στο VTT έχουν ήδη μεγάλη εμπειρία στην καλλιέργεια κυττάρων, τόσο φυτικής, όσο και ζωικής προέλευσης. Αυτή τη φορά ασχολήθηκαν με τον καφέ. 

Τα κύτταρα μεταφέρθηκαν από το εργαστήριο σε έναν βιοαντιδραστήρα και στη συνέχεια δημιουργήθηκε βιομάζα. Από εκεί και πέρα ακολουθήθηκε η παραδοσιακή μέθοδος, δηλαδή καβούρδισμα και εκχύλιση.

 

 

Το γευστικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Δρ Heiko Rischer, είναι πολύ κοντά στον καφέ φίλτρου. Αναγνωρίζει ότι η τέχνη του καφέ έχει πολλές παραμέτρους, όμως το άρωμα και η καφεΐνη είναι εκεί. Για το μέλλον, ο Rischer εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα 4 χρόνια ο συνθετικός καφές θα βρίσκεται στα ράφια των supermarket καλύπτοντας πλήρως την καθημερινή μας ανάγκη σε καφεΐνη. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved