Εντάξει υπάρχουν κάποια ρούχα που ακόμα και όταν τα φόραγες και γούσταρες σαν τρελός ήσουν σίγουρος ότι μόδα είναι και θα περάσει. Γκρίνιαζε η μάνα σου και ο πατέρας σου. Άκουγες «πάρε ρε παιδάκι μου ένα κανονικό μπουφάν» δέκα φορές την ημέρα. Αλλά εσύ εκεί, από την πώρωση δεν το έβγαζες από πάνω σου. Ήταν δήλωση εφηβικής ανεξαρτησίας και η (στυλιστική) επανάστασή σου.
ΈΤΣΙ! Γηπεδικά σκηνικά από τα 90s με «ανάποδα φλάι».
Το «φλάι» ή flight πιο σωστά ή για να ακριβολογούμε νάιλον bomber jacket είναι το πλέον κραυγαλέο παράδειγμα ενδυματολογικής εμμονής των 90s. Τα φόραγαν όλοι. Ρείβερ στα πάρτι της Βαρυπόμπης, πάνκηδες στα Εξάρχεια, μεταλλάδες που «χτυπιόντουσαν» στο ιστορικό «Ρόδον» αλλά και όλες οι «μούρες» στο σχολείο. Σε πράσινο, βυσσινή και μαύρο χρώμα. Την μεγαλύτερη όμως ταύτιση με αυτά την είχαν φάει οι οπαδοί. Και ιδιαίτερα του ΠΑΟΚ. Που τα φόραγαν ανάποδα με το πορτοκαλί απέξω. Έτσι γιατί «ξέρω γω ξέρω γω εντάξει».
Μπορεί η συγκεκριμένη «μετατροπή» να ήταν ένα τεράστιο στυλιστικό λάθος όμως τότε αυτό δεν ενδιέφερε κανένα. Άμα ήσουν στη φάση ήσουν στη φάση, μέχρι και η ρετσίνα με την κόκα κόλα καλή σου φαινόταν.
Τα bomber jacket βέβαια δεν είναι μια μόδα εικοσαετίας. Το όνομά τους δείχνει την καταγωγή τους. Ήταν το κατάλληλο μπουφάν για τους πιλότους μέσα στο στενό και σχεδόν αποπνικτικό περιβάλλον του cockpit. Τόσο άνετα, τόσο αρρενωπά και, τελικά, τόσο στυλάτα.
Έτσι αφήνοντας στην άκρη τις υπερβολές των εφηβικών μας χρόνων μπορούμε πια να πούμε με σιγουριά πως ήρθαν ξανά στη μόδα. Ξεφυσήξτε με ανακούφιση. Βγάλτε τα από ντουλάπες, συρτάρια και παρτάρια. Μπορούμε πια να τα φοράμε ξανά με άνεση χωρίς κανένας να μας κάνει κριτική. Βέβαια καλό είναι να αποφύγουμε τις «μετατροπές» με το πορτοκαλί απέξω. Καλύτερα να προσανατολιστούμε σε ένα στυλ κοντά σε αυτό του Justin Theroux (ο οποίος πάντα φοράει ότι και όπως ακριβώς πρέπει) στο παράδειγμα της φωτογραφίας. Και το κέφι μας θα κάνουμε και θα έχουμε σεβαστεί τις επιταγές της φετινής μόδας. Που σε αυτήν την περίπτωση μεγάλο χατίρι μας κάνει.