Ας τα πάρουμε από την αρχή. Είναι η στιγμή που το ξυπνητήρι του κινητού έχει μόλις κουδουνίσει. Πιστό στο «ραντεβού» του, έρχεται να σε βάλει σε γραμμή για υπηρεσία στο γραφείο. Προτού όμως προβληματιστείς για το αν θα φας αβγά μελάτα ή δημητριακά, πριν ντυθείς και σιχτηρίσεις το γεγονός ότι δουλεύεις, υπάρχει ένας «φίλος» που επιζητά την προσοχή σου. Είναι στην ίδια θέση από την ημέρα που ήρθες με ουρλιαχτά και κλάματα σε αυτόν τον κόσμο. Στέκεται ψηλά, αγέρωχος και ιδιαίτερα ενοχλημένος που ένα κομμάτι ύφασμα στη μέση σου, προσπαθεί να τον κρατήσει «περιορισμένο». Και είναι κάπου εκεί που, ξαφνικά, αποφασίζεις να του δώσεις προσοχή πριν σηκωθείς από το κρεβάτι. Όχι τίποτε άλλο, αλλά στο φινάλε αυτός πρόλαβε και σηκώθηκε πρώτος. Το δικαιούται.
Τι παίζει ακριβώς
Οι «πρωινές σηκωμάρες», αν μη τι άλλο, προκαλούν όμορφα συναισθήματα. Δείχνουν ότι είσαι ετοιμοπόλεμος. Ντούρος. Ότι ακόμα δεν έχεις φάει τα ψωμιά σου και ότι, αν ξυπνούσες με μία γυναίκα δίπλα σου, θα μπορούσες να εκτελέσεις ακόμη και με την τσίμπλα στο μάτι. Έτσι είναι οι ορμές. Απαντούν σε πρωτόγονα ένστικτα που καθορίζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Για την ακρίβεια, εκείνη την ώρα υπάρχει η λεγόμενη «διέγερση του παρασυμπαθητικού (σ.σ.: ναι έτσι λέγεται) συστήματος» όπου συγκεκριμένα όργανα του σώματος θέλουν να αποκαταστήσουν ή να διατηρήσουν τις εφεδρείες τους. Οι σηκωμάρες, είναι κομμάτι αυτής της τακτικής που ακολουθεί το νευρικό σύστημα. Εσύ δηλαδή πιστεύεις πως απλά τυγχάνει να ξυπνάς ορεξάτος, αλλά η αλήθεια είναι πως η όλη φάση ξεκινά πολύ νωρίτερα. Από την ώρα που βρίσκεσαι στην αγκαλιά του Μορφέα για την ακρίβεια και συγκεκριμένα όταν «βγαίνεις» από την κατάσταση REM όπου βλέπεις και τα περισσότερα όνειρα.
Στύση ή «ψιλό;»
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ: «Την ώρα που βλέπουμε όνειρα στην κατάσταση REM, το νευρικό σύστημα αλλάζει από συμπαθητικό σε παρασυμπαθητικό. Αυτή η αλλαγή προκαλεί και την στύση, με το αξιοπερίεργο ότι δεν συμβαίνει σε κανέναν άλλο κύκλο της βραδινής κατάκλισης». Ο Sergio Alvarez, επικεφαλής της έρευνας, τονίζει μάλιστα ότι κατά την διάρκεια του ύπνου βιώνουμε τουλάχιστον 3-5 στύσεις, που απλά δεν τις θυμόμαστε. Πολύ πιθανόν ωστόσο να βλέπαμε στον ύπνο μας ότι κουτουπώναμε τη Rihanna. Κάπου εδώ οι επιστήμονες, που δεν έχουν βρει ακόμη τα ακριβή αίτια της πρωινής έπαρσής μας, συνδέουν την πρωινή στύση με το κατούρημα. Ξενέρωσες; Και εμείς. Πιστεύουν δηλαδή πως είναι αποτέλεσμα μίας ασυνείδητης αίσθησης που μας λέει ότι η ουροδόχος κύστη μας είναι γεμάτη. Κατόπιν διεγείρονται τα νεύρα που πηγαίνουν προς την σπονδυλική στήλη, με τελικό αποτέλεσμα να έχουμε μία ωραιότατη πρωινή στύση. Και ίσως γι’ αυτό και η πρωινή μας σηκωμάρα να εξαφανίζεται με το που πηγαίνουμε τουαλέτα.
Το γλεντάμε τελικά ή όχι;
Αν δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτό απόλαυσε το. Σε κάθε περίπτωση -το λένε και οι γιατροί δηλαδή- είναι δείγμα υγείας και ευεξίας. Ένα στοργικό πρωινό «καλημέρα» ανάμεσα σε εσένα και εκείνο, που σου θυμίζει πόσο ξεχωριστή είναι η σχέση σας. Μία απόδειξη πως όλα τα ζωντανά πράγματα στη ζωή, χρειάζονται ένα άγγιγμα, ένα χάδι, που να δηλώνει ενδιαφέρον. Και είναι κάπου εκεί που η μέρα ξεκινά πιο όμορφα, πιο ευδιάθετα, γεμάτη αυτοπεποίθηση και ζωντάνια. Εκμεταλλεύσου το. Δεν καταδικάζουμε την σηκωμάρα απ’ όπου και αν προέρχεται. Είναι δικαίωμα του κάθε άντρα.
Ή τουλάχιστον μέχρι να πας για κατούρημα.