Πάνε τα παλιά τα χρόνια που οι καλές ταινίες έβγαιναν σωρηδόν. Πλέον πρέπει να έχει συμβεί κάτι μονδικό ώστε να νιώσουμε στο πετσί μας πως μια κινηματογραφική ιδέα είναι πραγματικά καινοτόμα. Από remakes χορτάσαμε και έχουμε φτάσει σε σημείο να παρακαλάμε τον James Bond να μην βγει στη σύνταξη για να έχουμε να θυμόμαστε κάτι από το ένδοξο παρελθόν του κινηματογράφου. Κατάντια ρε. Κατάντια.
Και τι έκαναν στο Hollywood για να καλύψουν αυτό μας το παράπονο; Ανακάλυψαν το σωσίβιο με τα δολάρια που λέγεται «spin-offs». Τι είναι τούτο; Πάνω-κάτω αυτό: όταν ένας χαρακτήρας έχει μεγάλη πέραση στον κόσμο, του κάνουν μια δικιά του αυτοτελή ταινία βρίσκοντας έτσι το δρόμο προς την εισπρακτική επιτυχία.
Από την πρώτη εβδομάδα που βγήκε τo spin-off του Harry Potter, το «Fantastic Beasts and Where to Find Them», έκανε εισπράξεις γύρω στα 75 εκατομμύρια δολάρια. Αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά, ότι μία σειρά ταινιών που έσπασε το Box Office μπορεί να γεννήσει πολλά χρυσά αυγά, κρατώντας την ταυτόχρονα ζωντανή στο πέρασμα του χρόνου.
Με το «Rogue One: A Star Wars Story» να πλησιάζει επικίνδυνα (15 Δεκεμβρίου μας έρχεται), αυτή τη στιγμή κάνουν πασαρέλα μπροστά σου μερικά από τα πιο επιτυχημένα franchises που παρέμειναν με επιτυχία στη ζωή μέσω spin-off, είτε επειδή απέφεραν περισσότερα κέρδη είτε γιατί έδωσαν μία έξτρα ώθηση για να γυριστεί άλλο ένα sequel. Tι ψέμα;
Μερικά tips για να μην χάσεις χρόνο ψάχνοντας:
- «Batman», «Superman» και «Suicide Squad» δεν θα βρεις στη λίστα καθώς θα ήταν βλασφημία να θεωρείται spin-off της τριλογίας του «Dark Knight» το «Barman V Superman»
- Όσοι ήρωες συμμετείχαν στους Avengers είχαν προλάβει να βγάλουν δικές τους ταινίες πριν να ενωθούν στα «Avengers», «Avengers: Age of Ultron» και «Captain America: Civil War»
1. Creed
Τον πρωτοείδαμε στο: Απολαύσαμε τον πατέρα του Donnie, τον Apollo Creed στα τέσσερα πρώτα Rocky. Χωρίς εκείνον ο «Italian Stalion» δεν θα κατακτούσε τον πρώτο του τίτλο, αν δεν υπήρχε αυτός δεν θα κέρδιζε τον Mr. T, και κυρίως δεν θα μας χάριζε την πιο κλαψιάρικη ατάκα στην ιστορία του σινεμά. «Adrian, Adrian...» αν σου λέει κάτι.
Ξεχείλισε το Box Office με: 173 εκατομμύρια δολάρια.
Τον γουστάρουμε γιατί: Αν άκουγες πως το franchise συνεχίζει χωρίς Balboa πρωταγωνιστή, δεν θα σου κακοφαινόταν; Τελικά το «Creed» απεδείχθη πολύ καλύτερο του αναμενομένου και ο Stallone τσίμπησε και υποψηφιότητα για Όσκαρ. Καθόλου άσχημα. Του χρόνου θα έχουμε και sequel.
Ταινία που κονταροχτυπήθηκε: Rocky IV - 300 εκατομμύρια δολάρια.
Πιο επικερδής ταινία του Franchise: Με περίπατο το «Rocky IV».
Bourne Legacy
Τον πρωτοείδαμε στο: Για μία ταινία ο Jason Bourne δεν εμφανίστηκε καθόλου, καθώς όταν τον κυνηγούσαν στο «Bourne Ultimatum» ένας άλλος πράκτορας, ο Aaron Cross έβλεπε εκπαιδευμένους δολοφόνους να τον κυνηγούν με μανία. Άμα όμως έχεις λίγο «Bourne» μέσα σου τις σκαπουλάρεις. Και εύκολα.
Ξεχείλισε το Box Office με: 276 εκατομμύρια.
Τον γουστάρουμε γιατί: Ο Jeremy Renner ταίριαζε γάντι για αυτό το ρόλο. Ήταν ακριβώς όπως φαντάζεσαι έναν πράκτορα - με όχι ευγενική φάτσα, αδίστακτο και πανέτοιμο για πάρα πολύ ξύλο. Δυστυχώς για αυτόν δεν μπορούσε να τα βάλει στο Box Office εναντίον του Matt Damon. Και λογικό το βρίσκουμε.
Ταινία του που κονταροχτυπήθηκε: The Bourne Supremacy - 288 εκατομμύρια δολάρια.
Κερδοφόρα ταινία του Franchise: The Bourne Ultimatum - 442 εκατομμύρια δολάρια.
Puss in Boots
Παπουτσωμένος γάτος στη μαγική χώρα των παραμυθιών, πιο ικανός ξηφομάχος ακόμα και από τον ίδιο τον Ζορό. Θες κι άλλα;
Τον πρωτοείδαμε στο: Shrek 2.
Τον γουστάρουμε γιατί: Μόνο η παρακάτω σκηνή φτάνει.
Ξεχείλισε το Box Office με: 554 εκατομμύρια δολάρια.
Ταινία που κονταροχτυπήθηκε: Shrek 2 - 919 εκατομμύρια δολάρια.
Ποιος κέρδισε: Shrek 2.
The Pink Panther (Revenge of the Pink Panther)
Τον πρωτοείδαμε στο: Λίγοι το θυμούνται ωστόσο πρωταγωνιστής του πρώτου «Pink Panther» ήταν ο Phantom/Sir Charles Lytton (a.k.a. David Niven). Παρόλα αυτά την παράσταση έκλεψε ένας ιδιαίτερος ντετέκτιβ -ξέρεις ποιος- που κέρδισε από το πουθενά τις καρδιές του κοινού.
Ξεχείλισε το Box Office με: 49 εκατομμύρια δολάρια.
Τον γουστάρουμε γιατί: Ο Peter Sellers έγραψε ιστορία παίζοντας τον επιθεωρητή Zach Clouseau, παίρνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις υπόλοιπες ταινίες του πιο διάσημου διαμαντιού στην ιστορία του κινηματογράφου. Οι γκάφες του και η άτυπη κόντρα του με τον αρχηγό Dreyffus προκαλούν γέλιο ακόμα και σήμερα.
Ταινία που κονταροχτυπήθηκε: The Return of the Pink Panther - 41 εκατομμύρια δολάρια.
Κερδοφόρα ταινία του Franchise: Revenge of the Pink Panther (δεν συμπεριλαμβάνουμε το remake με τον Steve Martin).
Deadpool
Υπήρξε κάποιος που να περίμενε ότι το Deadpool θα είχε επιτυχία; Πολλοί. Το ότι θα έκανε μεγαλύτερο «κραχ» ακόμα και από τους ίδιους τους X-Men; Μάλλον κανείς.
Τον πρωτοείδαμε στο: X-Men Origins: Wolverine.
Tον γουστάρουμε γιατί: Δεν έχει ξαναϋπάρξει υπερήρωας τόσο επιδέξιος, με εξίσου τέλεια στολή αλλά ταυτόχρονα πιο κάφρος και από τους Bam Margera και Johnny Knoxville. Βλέποντας και μόνο τους τίτλους αρχής καταλάβαινες ότι θα δεις μια υπερηρωική ταινία πολύ διαφορετική από τις συνηθισμένες. Κάτι που τελικά και έγινε.
Ξεχείλισε το Box Office με: 782.6 εκατομμύρια δολάρια.
Ταινία που κονταροχτυπήθηκε: X-Men: Days of Future Past - 747 εκατομμύρια δολάρια.
Πιο επικερδής ταινία του Franchise: Deadpool.
Μετά το «Rogue One» τα Spin-off ετοιμάζονται για δυναμική παρέλαση στη μεγάλη οθόνη. Το «Star Wars» μάλιστα από μόνο του, πέραν του όγδοου επεισοδίου του σειράς, αναμένεται να βγάλει αυτοτελείς ταινίες των αγαπημένων χαρακτήρων, Han Solo και Master Yoda, και ενδέχεται και για τον Obi Wan Kenobi.
Εκτός αυτού κάνε κράτει. Έρχονται ακόμα από τη DC, ταινίες Wonder Woman, Flash, Harley Queen ενώ κάποια στιγμή αναμένουμε και τον Cyborg που τον είδαμε στο trailer του «Justice League» να κάνει solo εμφάνιση. Υπάρχουν πολλά ακόμα τελικά που δεν έχουμε δει.