Μεγαλώσαμε μαθαίνοντας πως ακόμη και αν αποτελούμε κομμάτι ενός συνόλου, πρέπει να δίνουμε έμφαση στους εαυτούς μας ως μονάδα. Όχι για προσωπικό μας όφελος, αλλά προς όφελος της κοινωνίας στην οποία αποτελούμε κομμάτι της. Διδαχτήκαμε μέσα από τα συγγράμματα αρχαίων φιλοσόφων για το πώς να γίνουμε καλύτεροι σαν άνθρωποι. Ζητήματα που απασχόλησαν ανθρώπους όπως τον Πλάτωνα μέσα την «Πολιτεία» του. Ή τον Αριστοτέλη που μέσα από τα «Ηθικά Νικομάχεια» αναφέρθηκε στην υπεροχή της αρετής και την καταπολέμηση της ανισότητας στο κοινωνικό σύνολο. Τα δύο παραπάνω έργα συνεχίζουν και επηρεάζουν την σύγχρονη αντίληψη μέχρι σήμερα.
Την ίδια στιγμή ωστόσο, στην άλλη άκρη της Γης, σε μία Κίνα που είχε σταματήσει να είναι ενιαίο κράτος μετά την πτώση της δυναστείας Ζου και είχε χωριστεί σε φέουδα, ένας άνθρωπος διαμήνυε την κοινωνική φιλοσοφία. Ο Κομφούκιος δεν ήταν ούτε κάποιος φτωχός ερημίτης που κατακεραύνωνε τους πάντες, ούτε ένας βαθύπλουτος αριστοκράτης με άπλετο χρόνο για φιλοσοφία. Για την ακρίβεια, άνηκε στην μεσοαστική τάξη και μέσα στην πορεία της ζωής του πέρασε από πολλά κυβερνητικά πόστα. Λέγεται πως ήταν ο θεμελιωτής του πρώτου ενιαίου συστήματος δικαιοσύνης (σ.σ.: στο οποίο διετέλεσε και υπουργός), ενώ υπήρξε και ειδικός σύμβουλος για θέματα δημοσίων έργων.
Με πιο απλά λόγια ήταν ένας άνθρωπος που ζούσε το «σύστημα» και είχε ολοκληρωμένη άποψη για το πώς επιδρά στις ζωές των ανθρώπων. Ήταν αντίθετος με πολλά κυβερνητικά διατάγματα και αυτό του κόστισε μέχρι και την θέση του στο υπουργείο. Είναι περιττό να αναφέρουμε, όπως χιλιάδες άλλα κείμενα, για το τεράστιο έργο του Κομφούκιο, τον στοχασμό και τις φιλοσοφικές απόψεις που συστάθηκαν ως ρεύμα αλλά και για την επίδραση που έχει μέχρι σήμερα. Μπορούμε όμως να πούμε για τα «Ανάλεκτα».
Η εκπληκτική αυτή συλλογή που περιέχει ρήσεις και διαλόγους, συστήνεται για κάθε άνθρωπο που έχει γεννηθεί σε αυτό το σύμπαν. Αυτό που ωστόσο είναι μία ξεχωριστή διδασκαλία από μόνη της, είναι οι απόψεις του Κομφούκιο για τον Μεγάλο Άντρα, τον άνθρωπο που αποτελεί παράδειγμα ως μίμηση για την κοινωνία του. Μέσα από απλές παραβολές και καταστάσεις, ο Κομφούκιος σε βοηθά να βρεις την θέση σου στον κόσμο. Είναι ένα ιδιαίτερο πάντρεμα φιλοσοφίας και κοινωνιολογίας που, ενώ διδάσκει την ζωή ως δώρο, ταυτόχρονα σε καλεί να εκτελέσεις τις υποχρεώσεις σου απέναντι στην κοινωνία. Για τον Κομφούκιο, ο άντρας της εποχής του σέβεται τους νόμους, αλλά κυρίως τον συνάνθρωπό του. Δεν παρασύρεται από δυσκολίες και ατυχίες, αλλά τις αντιμετωπίζει. Έχει ως πρωταρχικό στόχο να περάσει τα διδάγματα της αρετής στην επόμενη γενιά. Ο Μεγάλος Άντρας είναι αυτός που δεν εκμεταλλεύεται καταστάσεις και πρόσωπα. Που θέτει τον εαυτό του στις υπηρεσίες των άλλων, που σέβεται τις γυναίκες και που προστατεύει την οποιαδήποτε μορφή ζωής. Από τον συνάνθρωπό του μέχρι τα μυρμήγκια. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν πολλά κοινά στη διδασκαλία του, με εκείνη του Λάο Τσε. Kάθε φράση του Κομφούκιου θα σε κάνει να προβληματιστείς και θα σε βοηθήσει να αναρωτηθείς αν είσαι πράγματι και εσύ ένας από τους Μεγάλους Άντρες για τους οποίους μιλάει.
Σε κάθε περίπτωση οι διδαχές του Κομφούκιου, του Σωκράτη της Ανατολής, είμαι μία τρανή απόδειξη για το πόσο σοβαρά λαμβάνει το θέμα «κοινωνία» και «άντρας». Που μέχρι και σήμερα προσφέρει την έμπνευση και το κίνητρο για να γίνουμε οι άντρες που πάντα επιθυμούσαμε. Που μας κάνει να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει κάτι παραπάνω από το Εγώ μας και που αξίζει να το κυνηγήσουμε για να γίνουμε καλύτεροι.
Και ειδικά στις μέρες μας, ο Κομφούκιος είναι πιο επίσημος από ποτέ.