Όταν έχεις να κάνεις με την νοσταλγία, δεν χρειάζονται εισαγωγές ουτε και πολλά λόγια. Μπαίνεις με τη μία στο ψητό, κλείνεις τα μάτια και σε αφήνεις να βυθιστείς στην πολυθρόνα που έχει πάνω της ένα κουμπί που παιχνιδίζει με το χωροχρόνο.
ΕΡΤ ακούει; Τα θέλουμε ΧΤΕΣ!
Για πάμε...
1. Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα
Είναι ίσως από τα καλύτερα προγράμματα που πρόβαλλε ποτέ η Ραδιοφωνική Τηλεόραση. Την αρχική ιδέα για την δημιουργία τους την είχε ο πρόεδρος Ντε Γκωλ (όχι δεν κάνουμε πλάκα) και η πρώτη προβολή τους έγινε το 1965. Η Ελλαδάρα συμμετείχε σε αυτά από το 1993 και όλοι θυμόμαστε εκείνες τις Κυριακές που μαζευόμασταν τα βράδια μπροστά στην tv, για να δούμε αν θα καταφέρουμε να πάρουμε έστω μία πρωτιά. Όλα αυτά με σπικάζ Δάφνης Μπόκοτα, ρεπορτάζ Φίλιππου Σοφιανού και με ομάδες από Ρόδο, Κέρκυρα και Πάτρα να μαθαίνουν μπαλίτσα σε Λετονούς και Ιταλούς. Για το στόρι πάντως, δεν πήραμε ούτε μία νίκη.
Γιατί να επιστρέψει: Εκτός από διασκεδαστικό ήταν και καλοστημένο σαν παιχνίδι. Το 2007 ξεκίνησε μία προσπάθεια να μαζευτούν υπογραφές στο διαδίκτυο για να ξαναβγει στον αέρα, αλλά το κόστος της εκπομπής ήταν πολύ μεγάλο για τα δεδομένα.
2. Ο Σερίφης του Διαστήματος
Ωραίοι οι Θάντερκατς, ζόρικα τα Transformers, αλλά αν δεν είχες δει τον Σερίφη του Διαστήματος ήταν σαν να σου είχαν ξεφύγει τα βασικά. Βρομοκοπούσε 80ίλα μίας και η πρώτη προβολή της παιδικής σειράς έγινε το 1987 στην Αμερική, ενώ στην Ελλάδα έκανε το ντεμπούτο της μέσω της ΕΡΤ3. Και τη σειρά βλέπαμε και τις φιγούρες αγοράσαμε και ο Ράμροτ ήταν το πρώτο όχημα που θέλαμε να μας αγοράσει ο μπαμπάς μας.
Γιατί να επιστρέψει: Γιατί εκτός του ότι ήταν το καλύτερο παιδικό όλων των εποχών, τα έσπαγε μέχρι και η μουσική του.
3. Ο Ισοβίτης του Αρκά
Κι’ όμως, στην περίπτωση που σου διέφυγε, ο Αρκάς έκανε το πέρασμα του και από την ΕΡΤ, με τον «Ισοβίτη» σε μορφή κουκλοθέατρου. Παρότι το σενάριο της τηλεοπτικής σειράς δεν είχε διαφορά από τα κόμικς, θεωρείται ένα από τα πιο πετυχημένα προγράμματα της ραδιοφωνικής τηλεόρασης. Όλα αυτά, με την διάσημη φωνάρα του Γιάννη Μποσταντζόγλου.
Γιατί να επιστρέψει: Εδώ που τα λέμε, το καλύτερο θα ήταν να γυρίσουν σε κουκλοθέατρο και τα υπόλοιπα κόμιξ του Αρκά.
4. Καρουζέλ
Ακόμα δεν έχουμε καταλάβει το γιατί, αλλά το βλέπαμε. Μάλλον επειδή συμπαθούσαμε τον Χάιμε και συμπονούσαμε τον Σιρίλο, τον άρχοντα της χυλόπιτας. Σε κάθε περίπτωση ήταν καλή παρέα για τα μεσημέρια μετά το σχολείο που βαριόμασταν να διαβάσουμε. Αν έπρεπε να διαλέξουμε ανάμεσα σε αυτό και στο Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι, ψηφίζουμε Καρουζέλ με τα μπούνια.
Γιατί να επιστρέψει: Γιατί η δεσποινίς Χιμένα ήταν φτιαγμένη για έρωτες.
5. Φρουτοπία
All-time classic με Δημήτρη Πιατά στον ρόλο του Πίκου Απίκου, με πλούσια ρεπορτάζ του από την αυτόνομη περιοχή της Φρουτοπίας. Φρούτα εναντίον μανάβηδων, σε ένα σενάριο που όσο το κοιτάς μεγαλώνοντας, συνειδητοποιείς πολύ βαθύτερα νοήματα για την κοινωνία αξιών που φανταζόταν ο Ευγένιος Τριβιζάς. Όλα αυτά με ένα καστ που ξεκινούσε από τον Σταύρο Ξενίδη και την Ντίνα Κώνστα και έφτανε μέχρι την Άννα Παναγιωτοπούλου και τον Τάσο Κωστή.
Γιατί να επιστρέψει: Γιατί τα νεότερα πιτσιρίκια πρέπει να μεγαλώσουν με ιστορίες σαν και αυτή του Ευγένιου Τριβιζά.