Αν δεις σήμερα το βράδυ κατά τις 7 το απόγευμα τη γιαγιά σου να κοπανάει με κλωτσομπουνίδια την τηλεόρασή της και να φωνάζει με μίσος: «καταραμένο χαζοκούτι, 200 ευρώ σε πλήρωσα και μου χάλασες στο χρόνο πάνω;», να πας να την αγκαλιάσεις και να της εξηγήσεις πώς έχει η κατάσταση. «Γιαγιάκα μου όμορφη», να της πεις, «δεν έχει χαλάσει η τηλεόραση. Ο Νίκος ο Χατζηνικολάου έχει πάει στον ANT1 για να λέει τις ειδήσεις. Θυμάσαι πώς πήγε παλαιότερα ο Δεληκάρης στον Παναθηναϊκό από τον Ολυμπιακό; Ε κάτι τέτοιο και τώρα ένα πράγμα». Θα κατσουφιάσει, θα στεναχωρεθεί, θα αφήσει ένα δάκρυ να κυλήσει, θα της περάσει.
Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που νιώθουμε κάπως βλέποντας κάποιον που τον έχουμε ταυτίσει με έναν συγκεκριμένο χώρο/μέσο/ομάδα, να περνάει μέσα σε μια νύχτα στο απέναντι στρατόπεδο. Είπαμε, λοιπόν, να κάνουμε ένα ενδεικτικό μίνι flashback και στο τέλος περιμένουμε να τσοντάρεις τις «αλλαγές στρατοπέδων» που σημάδεψαν την δική σου την ψυχούλα.
1. Νίκος Χατζηνικολάου
Πρωτοφόρεσε τη φανέλα του Mega Channel στα μπουσουλήματα της ιδιωτικής τηλεόρασης, το μακρινό 1989 κι έγινε ένα από τα κυρίαρχα σύμβολα του Μεγάλου Καναλιού, είτε μέσα από την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, είτε μέσα από εκπομπές που έγραψαν ιστορία όπως το «Ενώπιος Ενωπίω». Αν έλεγες σε κάποιον στις αρχές της δεκαετίας του '90 ότι θα έρθει η μέρα που πάνω δεξιά από το κεφάλι του θα μοστράρει το logo του ΑΝΤ1, θα σου έλεγε «σιγά μην δούμε και την Κορομηλά στο MEGA», αλλά η ζωή γι' αυτό είναι εδώ. Για να γελάει με τις βεβαιότητές μας. Η αλήθεια είναι πως ο αντίκτυπος από τη μετεγγραφή του στο απέναντι στρατόπεδο μετριάστηκε από το γεγονός ότι είχε προηγουμένως περάσει από μικρότερες ομάδες όπως ο ALPHA, το ALTER και το STAR κι ως εκ τούτου οι ταυτίσεις με το κανάλι της Μεσογείων είχαν κάπως ξεθωριάσει εδώ και χρόνια. Δεν παύει όμως η μετακίνηση αυτή να προκαλεί ίντριγκα. Ως εκ τούτου, λέμε σήμερα στις 7 να στηθούμε μπροστά από τις οθόνες μας για να δούμε το κατά πόσο του πάει το κανάλι του Μίνωα Κυριακού.
2. Στέφανος Μάνος
Από τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια φόρεσε τη φανέλα με σήμα τον πυρσό και την τίμησε όσο λίγοι παίρνοντας θέση βασικού σε υφυπουργεία και υπουργεία μείζονος σημασίας όπως αυτά της Οικονομίας και των Οικονομικών. Σε δύο περιπτώσεις, μάλιστα, το 1993 και το 1997, διεκδίκησε και την αρχηγία του κόμματος αλλά οι διαφωνίες του με τον κόουτς Καραμανλή, τον έφεραν όχι απλά στον πάγκο αλλά εκτός ομάδας. Είδε κι απόειδε, έφτιαξε δικό του κομματικό σχηματισμό όμως το μεγάλο μπαμ έγινε το Φεβρουάριο του 2004 όταν ανακοινώθηκε η συμμετοχή του στο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα σε εκλόγιμη θέση. «Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση του Γ. Παπανδρέου να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια να αλλάξει η Ελλάδα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά επιβεβαιώνοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως το πάλαι ποτέ σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ γλυκοκοιτάζει τις αρχές και τα πουλέν του νεοφιλελευθερισμού.
3. Βασίλης Σπανούλης
Λάρισα, Μαρούσι, Παναθηναϊκός, ΝΒΑ, ξανά-μανά Παναθηναϊκός. Μέχρι εδώ, την λες και ιδιαίτερη την πορεία του γκαρντ ο οποίος βρέθηκε μέσα σε μόλις μια επταετία να αγωνίζεται από τα κλειστά της Α2 παρέα με τον Μακ Γκρέιντι και τον Γιαο Μινγκ. Ο κακός ο χαμός ωστόσο και το μεγάλο μπαμ ακολούθησε στη συνέχεια και συγκεκριμένα το 2010 όταν αποφάσισε μετά από 4 χρόνια παρουσίας και πάμπολλες διακρίσεις με τον Παναθηναϊκό να συνεχίσει την καριέρα του στον αιώνιο αντίπαλο και να τον επαναφέρει στο μπασκετικό προσκήνιο μετά από χρόνια απουσίας.
4. Κώστας Δράκουλας (aka Το Θηρίο)
Στα 16 του χρόνια ζούσε τη φάση στην πιο underground της μορφή, όχι απλά συμμετέχοντας αλλά αποτελώντας ένα από τα ιδρυτικά μέλη των «Βαβυλώνα», ενός εκ των πλέον μάχιμων hip hop συγκροτημάτων που συναποτελούνταν από ονόματα όπως ο Βέβηλος, ο Πυροβάτης, ο Παράφρων και άλλοι. Κι εκεί που έλεγες ότι το Low Bap έχει ποτίσει για τα καλά τις μουσικές του φλέβες, τσουπ! Family the Label, Νίκος Βουρλιώτης (aka NiVo), τραγούδια σε πίστες δίπλα στην Γαρμπή και δεν συμμαζεύεται. Αν μη τι άλλο παράταιρο να τραγουδάς από την μία το «Πουτάνα Γκλαμουριά» και από την άλλη το «Καινούργια Εγώ». Διαφωνείτε;
5. Απόστολος Γκλέτσος
Από τους «Ψίθυρους Καρδιάς» στις «Κραυγές Δίπλα Από Τις Μπάρες Των Διοδίων». Η μεταπήδηση του Απόστολου Γκλέτσου από το γυαλί στην πολιτική «έσκασε» από το πουθενά και χαμπάρι δεν πήραμε για το πώς ο σκληροτράχηλος μπαλαμός μεταμορφώθηκε σε δήμαρχο καριέρας και αρχηγό κόμματος. Όποιος λέει ψέματα πέφτει μέσ' στα αίματα, γι' αυτό φρόντισε να το παραδεχτείς: ακόμη δεν μπορείς να χωνέψεις πως ο Απόστολος της καρδιάς μας δεν ανήκει στο πολιτικό τόξο αλλά στο αντίστοιχο καλλιτεχνικό, έτσι; Κοίταξε να το χωνέψεις πάντως κι αν έχεις ακόμη αμφιβολίες για το κατά πόσο στέκει η πολιτική του υπόσταση, το παρακάτω βίντεο θα σε πείσει πως έχει περάσει με μεγάλη επιτυχία την κατεξοχήν δοκιμασία που απαιτείται για την καθιέρωση μιας πολιτικής περσόνας.