Τίποτα πλέον δεν είναι το ίδιο χωρίς τον Pelé.

Στη ζωή μαθαμε οτι τα διαμάντια είναι παντοτινά, ακομα και αν τα σημερινά μαντάτα μαρτυρούν κάτι εντελώς διαφορετικό. Ο Pelé, το «Μαύρο Διαμάντι», αυτός ο αρτίστας, ο πρώτος σπουδαίος που κατάφερε να αποκτήσει ερωτική σχέση με την μπάλα, εκείνος που έδωσε άλλο νόημα στο ποδόσφαιρο μοιάζει σαν ψέμα οτι δεν είναι πλέον μαζί μας. Με φρίκη αντικρίσαμε την είδηση ότι βρισκόταν στο νοσοκομείο επειδή δεν είχε αποτέλεσμα η χημειοθεραπεία, αδυνατούσαμε όμως να πιστέψουμε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ικανό να τον νικήσει. Τόσοι και τόσοι αντίπαλοι δεν τα κατάφεραν, τι ήταν ο καρκίνος μπροστά σε μια ιδέα, όπως είναι ο Pelé;

 

 

Δεν ξέρω πώς είναι να μεγαλώνεις ξέροντας ότι κάπου στον κόσμο, ένας τύπος ονόματι Pelé βγάζει μάτια, ντριμπλάρει μέσα σε τηλεφωνικό θάλαμμο και σκοράρει λες και δεν υπάρχει τερματοφύλακας κάτω από τα γκολπόστ, το γεγονός ωστόσο ότι ακόμα και οι νεότεροι έφτασαν σε σημείο να τον θεωρούν κορυφαίο χωρίς καν να τον έχουν ζήσει, είναι ένα παράσημο που ελάχιστοι έχουν καταφέρει στον κόσμο. Όταν επιμένεις ότι ένας άνθρωπος που έχεις δει μόνο σε βίντεο και σε μια εποχή αρκετά διαφορετική από τη σημερινή ή τουλάχιστον πιο μακρινή από τα 80's του Maradona, τότε η δύναμη της αλήθειας και του ονόματος των τεσσάρων αυτών γραμμάτων, παίρνει μυθικές διαστάσεις.

Οι ατάκες του; Αυθεντικά διδάγματα (διάβασέ τες στο παρακάτω άλμπουμ):

 

 

Για να είμαι ειλικρινής, τον Pelé τον απόλαυσα πρόσφατα στο ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, ένα επεισόδιο πραγματική απόλαυση που αρμόζει σε έναν μύθο όπως ο Βραζιλιάνος G.O.A.T. και τότε κατάλαβα πραγματικά τι επροσωπεί. Γιατί είναι ένας αυθεντικός μύθος στη χώρα του, τι ελπίδα, τι φλόγες ξυπνούσε μέσα σε κάθε Βραζιλιάνο που τον παρακολουθούσε στα Μουντιάλ με τη φανέλα της «σελεσάο», ενώ ταυτόχρονα όλοι οι υπόλοιποι που τον έπαιζαν αντίπαλο θα έκαναν τα πάντα για μια selfie μαζί του.

Για εμάς που περισσότερο τον είδαμε στη «Μεγάλη Απόδραση των 11» πλάι στον Sylvester Stallone και σε ντοκιμαντέρ, ίσως να μην καταλάβουμε ποτέ τι σημαίνει πραγματικά αυτό το όνομα, αυτή η οντότητα που ονομαζόταν Pele, ακόμα και αν σήμερα επιμένουμε να του δίνουμε προβάδισμα στη μάχη των G.O.A.T. ενάντια στον Diego Armando Maradona.

Ο «Πίπε Ντ' Όρο» δεν θα σβήσει ποτέ από τον κόσμο.

 

Αυτή τη στιγμή στη Γη ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση καθώς το ποδόσφαιρο και γενικά ο αθλητισμός μοιάζουν πιο «φτωχά» από ποτέ. Λίγο καιρό μετά τον Maradona, το «Μαύρο Διαμάντι» ταξίδεψε για τους ουρανούς και ακόμα και αν είχαν να αγωνιστούν πολλά χρόνια, την απουσία τους την αισθάνεσαι για τα καλά. Πώς είναι δυνατόν το ποδόσφαιρο να είναι το ίδιο από εδώ και πέρα χωρίς τους σημαιοφόρους του; Πώς γίνεται να υπάρχει αυτό το άθλημα χωρίς τα θεμέλιά του;

Σίγουρα η κλισεδιά ότι το ποδόσφαιρο μοιάζει πιο φτωχό μετά τον θάνατο του Pelé είναι μια είδηση που θα παίξει πολύ. Είναι όμως ίσως η πρώτη φορά που δεν είναι κλισέ έκφραση, είναι μεγάλη αλήθεια.

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved