Πριν το 2008, όπου ο Liam Neeson αποφάσισε να σώσει την κόρη του από μία αλβανική συμμορία, τον είχαμε στο μυαλό μας σαν έναν ηθοποιό που σκεφτόταν πολύ σε ποιες ταινίες θα συμμετέχει. Το έδειχνε άλλωστε και το βιογραφικό του. Από το «Μάικλ Κόλλινς» και το «Rob Roy» μέχρι την «Λίστα του Σίντλερ» και από το «Kinsey» μέχρι τα ντοκιμαντέρ για τον Μαρτίνο Λούθηρο, ο Neeson δεν έδειχνε για τον τύπο που θα επέλεγε να «μπει» σε μία ταινία για να σπάσει τον κόσμο στο ξύλο. Είχε κάνει κάποιους μικρούς ρόλους στο «Βασίλειο των Ουρανών» και στις «Συμμορίες της Νέας Υόρκης», αλλά η μοναδική ταινία που έβγαζε -κάπως- τα πολεμοχαρή του ένστικτα, ήταν η συμμετοχή του στο «Batman Begins» και στο Episode One του Star Wars.
Ο Liam όμως το δήλωσε ξεκάθαρα. Είναι πλέον πολύ μεγάλος για action movies. Και στα 65 που έφτασε δεν έχει και άδικο. Ο μόνος που σπάει ακόμα μούτρα σε τέτοια ηλικία, είναι ο Stallone. Αξίζει όμως να κάνουμε εκείνη την όμορφη αναδρομή. Εκείνη που, ένα πρωινό, ο Liam ξύπνησε σούπερ ήρωας. Τα έλεγε ο παππούς μου. «Αν πετύχεις Ιρλανδό που ψάχνεται για καβγά, δεν σε σώζει τίποτα». Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε πως την είδε ξαφνικά ο Liam. Μπορεί να του έκατσε άσχημα που αρνήθηκε τον ρόλο του James Bond το 1999 (σ.σ.: ήταν η πρώτη επιλογή μετά τον Timothy Dalton). Ακόμα και σε μας φάνηκε κάπως τρελό το να ξεκινήσει να δέρνει τον κόσμο στα «γεράματα». Κάπως έτσι όμως ήρθε το Taken στις ζωές μας και ο τότε 56χρονος Liam ξεκίνησε να αποδεκατίζει όποιον Αλβανό μαφιόζο έβλεπε μπροστά του. Αν μας έμαθε κάτι, ήταν πως με την σωστή χορογραφία, δεν χρειάζεται να είσαι Jet Li για να σκορπίσεις τον πανικό στους εχθρούς σου. Και τα κατάφερε πολύ καλά εδώ που τα λέμε.
Κάπου εκεί, ανάμεσα στα sequels του Taken και σε ταινίες όπως το «Non Stop», το «Grey» ή το «Μονοπάτι του Θανάτου», ο Liam μετατράπηκε σε μία πολεμική μηχανή. Με μία διαολεμένη ισορροπία ανάμεσα στη χρήση όπλων και πολεμικών τεχνών, ο Liam «ξέφυγε» από την προηγουμένως εναλλακτική του ταυτότητα, έγινε ακόμα πιο διάσημος και κυρίως στο νεανικό κοινό και κόντεψε να κερδίσει στ’ ανέκδοτα μέχρι και τον Chuck Norris. Μέχρι ο Scorsese να ξαναβάλει τον Neeson πίσω στην κουλτούρα με το «Silence», ο Liam είχε πυροβολήσει, πετσοκόψει, σακατέψει, σφάξει, ανατινάξει, δαγκώσει και κεραυνοβολήσει, κάθε κακομοίρη που βρέθηκε στο δρόμο του. Μάλιστα πριν από καιρό, κάτι αλάνια με μεγάλη φαντασία και όρεξη, έκατσαν και δημιούργησαν αυτόν τον απίστευτο χάρτη.
Η νέα ταινία του Neeson δεν έχει καμία σχέση με ό,τι έχεις δει σε action movie από εκείνον. Το «Mark Felt: O Άνθρωπος που Κατέστρεψε τον Λευκό Οίκο», είναι η πραγματική ιστορία του πληροφοριοδότη του FBI για το σκάνδαλο Watergate και αναμένεται να θέσει τις βάσεις για έναν ολοκαίνουργιο Liam Neeson. Πιο «καθαρό», λιγότερο ματωμένο και με μώλωπες και σίγουρα σε μία επανεξέταση της εικόνας που θα θέλει να δίνει προς τα έξω.
To μόνο σίγουρο είναι πως θα μας λείψει. Ήταν ο πιο αναπάντεχος action hero που μπορούσε να περιμένει κανείς και κατάφερε να σε κρατήσει σε αναμμένα κάρβουνα σε όλες τις περιπέτειες που πρωταγωνίστησε. Και αυτό, επειδή δεν υπήρξε πυροτέχνημα. Ήταν ήδη φτασμένος ηθοποιός, πριν πάρει αυτή την θανατηφόρα για τους Αλβανούς μαφιόζους στροφή.
Αντίο Liam θα μας λείψεις.