Η είσοδος του ιρακινού στρατού στη Μοσούλη, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, αναζωπύρωσε τις φήμες για την παρουσία στην περιοχή του Σεΐχη του Χαλιφάτου. Πλέον, σύμφωνα με το διεθνή Τύπο, οι ιρακινές μυστικές υπηρεσίες είναι πεπεισμένες ότι ο αλ-Μπαγκντάντι έχει εγκλωβιστεί στην πόλη.
Ναι, αλλά καλό είναι να έχουμε τις επιφυλάξεις μας.
«Ήμουν συμφοιτητής με τον αλ-Μπαγκντάντι στο Πανεπιστήμιο. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τον ξέρει καλά. Ήταν ένας τύπος ευγενικός μεν, αλλά μάλλον απρόσιτος, αρκετά μοναχικός και πολύ θρησκευόμενος. Περνούσε πάντα απαρατήρητος». Αυτή είναι η περιγραφή που δίνει για τον Σεΐχη του Ισλαμικού κράτους, τον Νο.1 τζιχαντιστή, σε συνέντευξή του στην Telegraph, ο Αχμέντ αλ-Νταμπάς, αρχηγός του Ισλαμικού Στρατού του Ιράκ και συμπολεμιστής του αλ-Μπαγκντάντι κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ.
Το παράδοξο δεν είναι η τόσο ελλιπής περιγραφή που δίνει ένας παλιός του σύντροφος, αλλά το γεγονός ότι όσες μυστικές υπηρεσίες τον αναζητούν επισταμένα εδώ και χρόνια δεν γνωρίζουν και πολλά περισσότερα από αυτά που βρίσκει κανείς με μια απλή αναζήτηση στο google. Σχήμα λόγου, προφανώς, όμως έως ένα βαθμό ανταποκρίνεται στο «σκοτάδι» που αντιμετωπίζει η Δύση αναφορικά με τη δράση και την παρουσία του επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους, τον οποίο έχει επικηρύξει η αμερικανική κυβέρνηση ήδη από το 2011 έναντι 10 εκατ. Δολαρίων. Και αν αυτά ακούγονται κάπως αφηρημένα, ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για τον άνθρωπο που το 2014 κάλεσε μέσω ηχογραφημένου μηνύματος όλους τους Μουσουλμάνους να μετοικήσουν στην επικράτεια του Χαλιφάτου και έθεσε ως στόχο την επέκταση του Ισλαμικού Κράτους μέχρι τη Ρώμη και την Ισπανία.
Μόνο μερικές λάμψεις πληροφοριών σκίζουν αυτό το σύννεφο σκόνης και μυστηρίου γύρω από το όνομά του και τη ζωή του. Έχει οικογένεια, αλλά δεν ξέρουμε και πολλά για αυτή. Μερικές πηγές αναφέρουν ότι έχει τρεις συζύγους, άλλες δύο, παρουσιάζοντας την τρίτη ως νεκρή. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν είναι επιβεβαιωμένο.
Το μορφωτικό υπόβαθρο είναι πολύ υψηλό καθώς είναι κάτοχος διδακτορικού στις Ισλαμικές σπουδές και πιο συγκεκριμένα στο νόμο της Σαρία, αυτόν τον θρησκευτικό κώδικά που αναδίδει καταπίεση, ανισότητα και εξουσία. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ούτε πότε έλαβε τον τίτλο του ούτε από ποιο Πανεπιστήμιο.
Ο τόπος διαμονής του επίσης δεν είναι επιβεβαιωμένος. Πληροφορίες που προέρχονται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι ζει κρυφά στη Ράκα, όμως δεν αποκλείεται να έχει μετακινηθεί στη Μοσούλη (αυτό φαντάζει πλέον ως ένα πολύ πιθανό σενάριο) ή την Φαλούτζα.
Ούτε για το ίδιο το όνομά του δεν είμαστε σίγουροι. Λέγεται αλ-Μπαγκντάντι ή μήπως Αμπού Ντουά ή μήπως Χαλίφης Αμπου Μπακρ ή, τέλος, Ιμπραήμ Αουάντ Ιμπραήμ αλ Μπαρντί; «Οι μυστικές υπηρεσίες του Ιράκ και των Η.Π.Α γνωρίζουν ποιος είναι, αλλά το παρελθόν του τοποθετείται στη σφαίρα του μύθου», δηλώνει ο Πάτρικ Τζόνστον του think tank Rand. Περνάει απαρατήρητος ακόμα και ανάμεσα στους συντρόφους του, πολλοί εκ των οποίων δεν είναι καν σε θέση να τον αναγνωρίσουν, και για το λόγο αυτό τον αποκαλούν ο «αόρατος σεΐχης», ενώ δύο τρεις φορές έχουν κυκλοφορήσει φήμες για κάποιο σοβαρό τραυματισμό του ή ακόμα και το θάνατό του.
Τα μόνα πράγματα που είναι γνωστά για τον Μπαγκντάντι είναι η φυλάκιση του στο διαβόητο κέντρο κράτησης Άμπου Γκράιμπ (αλλά για μια ακόμα φορά δεν υπάρχει σαφής εκτίμηση για το διάστημα της παραμονής του), η αποφυλάκισή του και η αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Κι όμως, ο αλ-Μπαγκνάντι αγαπούσε (και αγαπάει;) το ποδόσφαιρο, ασχολήθηκε με αυτό ερασιτεχνικά, ενώ όπως αναφέρει και ένας παλιός του συμπαίκτης, πάλι στην Telegraph, ήταν ο καλύτερος παίκτης μας, ο βασικός μας επιθετικός».
Η έκβαση της μάχης που διεξάγεται τις τελευταίες εβδομάδες στην ευρύτερη περιοχή και τα προάστια της Μοσούλης φαίνεται δεν μοιάζει αβέβαιη τη δεδομένη στιγμή. Ο ιρακινός στρατός έχει το πλεονέκτημα. Ο κλοιός γύρω από τον αλ-Μπαγκντάντι έχει σφίξει. Αρκεί να βρίσκεται εκεί ζωντανός.