Είναι τελικά το παστίτσιο το ωραιότερο φαγητό που φτιάχνει η μητέρα μας;

Ή μήπως είναι ο μουσακάς;

 

 Όταν μιλάμε για ελληνική κουζίνα ή μάλλον καλύτερα όταν μιλάμε για μαμαδίστικα φαγητά τότε το μυαλό μας πάει σε συγκεκριμένα εδέσματα. Είναι αλήθεια ότι το φαγητό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σπίτι μας, καθώς  είναι οι μνήμες που έχουμε από παιδιά, που γυρνάγαμε από το σχολείο και καθόμασταν στο τραπέζι να φάμε, ήταν η στιγμή που πλησιάζαμε στην εξώπορτα και ερχόντουσαν οι μυρωδιές από το φαγητό. Και αυτά τις καθημερινές, διότι οι μνήμες από την ιεροτελεστία με το κυριακάτικο φαγητό, μας συντροφεύουν για πάντα. Και ένας από τους πρωταγωνιστές ήταν και είναι το παστίτσιο.

Γιατί στην Ελλάδα υποτιμούμε τόσο πολύ τη φασολάδα;

Για την ιστορία να σου πούμε ότι το παραδοσιακό μας φαγητό, δεν είναι τελικά και τόσο ελληνικό, καθώς προέρχεται από την Ιταλία του 17ου αιώνα και στην πραγματικότητα, η λέξη παστίτσιο σημαίνει μπέρδεμα-ανακατωσούρα. Οι αγαπημένοι μας Ιταλοί, είχαν δώσει το όνομα αυτό σε μια κατηγορία πιτών με ζυμαρικά και ραγού, όπου μάλλον επικρατούσε ένας χαμός με τα υλικά να μπαίνουν ανάκατα μέσα στη ζύμη. Εμείς όμως πήγαμε αυτή την ανακατωσούρα σε ένα άλλο επίπεδο και είναι δικό μας πιάτο και συνδεδεμένο με τη διατροφική μας κουλτούρα.

 

 

Είναι κάποια από εκείνα τα φαγητά που μας έχουν «σημαδέψει» και που μέχρι σήμερα τα αποζητάμε. Το παστίτσιο είναι το κορυφαίο μαμαδίστικο φαγητό και αυτό γιατί χρειάζεται ώρα για να προετοιμαστεί και θέλει «τέχνη» προκειμένου να δώσει το τέλειο αποτέλεσμα. Το μυστικό είναι στην αρμονική σύνδεση των συστατικών, τα μακαρόνια γλιστράνε στον καλομαγειρεμένο κιμά με τα μπαχαρικά και η βελουδένια μπεσαμέλ πέφτει από πάνω, «σφραγίζοντας» το μείγμα. Κάθε μπουκιά είναι ένας νόστιμος συνδυασμός γεύσεων και αρωμάτων, που μπορεί να χρειάζεται τον χρόνο του για να ετοιμαστεί όμως αποζημιώνει και τη μαγείρισσα και το κοινό της. Αυτή η ανάμειξη κιμά με χοντρό μακαρόνι και μπεσαμέλ δεν λείπει από καμία ταβέρνα, ενώ δεν είναι λίγα τα εστιατόρια που το ενσωματώνουν στις προτάσεις τους.

 

Ένα κομμάτι παστίτσιο θα είναι πάντα η αφορμή για να γυρίσουμε σπίτι μας ή να έρθει μέσω της μνήμης των γεύσεων το σπίτι μας σε εμάς. Τουλάχιστον κάπως έτσι το βλέπουμε εμείς, ότι είναι το ωραιότερο φαγητό που όχι μόνο έφτιαχνε η μαμά μας, αλλά και της ελληνικής κουζίνας. Είναι αυτό που είναι συνυφασμένο με τις ωραιότερες μνήμες μας από το σπίτι.

 

 

Μα, υπάρχει ωραιότερο μαμαδίστικο φαγητό από το παστίτσιο;

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved