Είναι ο Jabba the Hutt o διασημότερος κακός κινηματογραφικός εξωγήινος;

Αν τον κάνεις και άρχοντα του υποκόσμου, τότε η επιτυχία είναι δεδομένη. 

Ο George Lucas χάρισε στην ποπ κουλτούρα αμέτρητους εμβληματικούς χαρακτήρες όταν ο Πόλεμος των Άστρων εμφανίστηκε στις ζωές του κοινού το 1977. Και ενώ όλοι έλκονταν από το ηρωικό κεντρικό τρίο (Luke, Han, Leia) και τον τρομερό Darth Vader, ένας τρομερός καθιστικός γυμνοσάλιαγκας, έγινε σταθερά αγαπημένος του κοινού χωρίς καν να το περιμένεις κανείς. Ο Jabba the Hutt.

Είναι τόση η δύναμη του φανατισμού του franchise που ακόμη και δευτερεύουσες φιγούρες που δεν έπρεπε να κάνουν θραύση, κατέληξαν να ξεχωρίζουν ολοένα και περισσότερο, από τον Boba Fett και τον Lando, μέχρι τον R2D2 και φυσικά τον Palpatine. O Jabba όμως ήρθε, είδε και κατέκτησε και τώρα με την άφιξη του Star Wars Outlaws που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις κονσόλες από την Ubisoft στις 30 Αυγούστου, το λες και λογικό ότι θα μπορούσε να είναι ένας εξωγήινος Al Capone του υποκόσμου.

Βέβαια η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική, μιας και ο ενδυματολόγος Nilo Rodis-Jamero έχει δηλώσει ότι η έμπνευση για τον χαρακτήρα, δεν ήταν άλλη πέρα από τον Orson Welles σε μεγαλύτερη ηλικία, μιας και του έβγαζε έναν εξωγήινο Citizen Kane. Κάπου εκεί ήρθε η μεταμόρφωση, με την γλοιώδη χαρακτηριστική μορφή που είχε ο άρχοντας του εγκλήματος που λειτουργούσε στον εξωγήινο υπόκοσμο. Σκλαβιά βεβαίως, μιας και εκεί που πηγαίνει ο Jabba, ακολουθεί η πριγκίπισσα Leia της Carrie Fisher με ένα χρυσό μπικίνι και είναι αυτή τελικά που θα τον πνίξει μέχρι θανάτου.  Η μηχανική του πώς ένα άτομο μεγέθους ανθρώπου θα μπορούσε να στραγγαλίσει τη ζωή από ένα τέτοιο λαιμό, παραμένει προς συζήτηση, αλλά εξακολουθεί να ξεχωρίζει ως μία από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές της αρχικής τριλογίας του Star Wars.

 

 

Η παρουσία ενός εξωγήινου γυμνοσάλιαγκα που είναι κακός, άπληστος και λάγνος, ήταν από την αρχή στα σχέδια του Lucas που ήθελε να τον συμπεριλάβει στο A New Hope, αλλά τελικά κατέληξε στο Return of the Jedi όπου η τρίτη ταινία μας ταξίδεψε και στα έγκατα του εξωγήινου υποκόσμου. Χρειαζόταν άφθονος χρόνος προβολής και πάλι ωστόσο, δεν ήταν αρκετός. Από την άλλη, το ομοίωμά του ζύγιζε κυριολεκτικά ένα τόνο, κόστισε περίπου 500.000 δολάρια και χρειάστηκαν πολλοί βετεράνοι από το Muppet Show που λειτουργούσαν ταυτόχρονα κεφάλι, ουρά, σώμα και χέρια και οι οποίοι ήταν καλωδιωμένοι για να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Δεν το λες και απλό.

Στην ταινία, όχι μόνο ήταν ο εξωγήινος Scarface, μιας και περιτριγυριζόταν από σκλάβες διαφορετικής φυλής και κατάφερε να παγώσει μέχρι και τον Han Solo στον καρβονίτη, αποδεικνύοντας πως μπορεί να αντιμετωπίσει τον οποιονδήποτε και πόσο μάλλον όταν έχει τη δύναμη και τα χρήματα να τον επικηρύξει. Από όλους όσοι κυνήγησαν σαν τον Han, μόνο ο Jabba μπορεί να περηφανευτεί κάτι τέτοιο.

 

 

Δεν υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες του Star Wars που να έχουν υποδείξει το καθαρό κακό όπως ο Jabba the Hutt, ο οποίος δεν είχε καμία ελπίδα για εξιλέωση στο παραφουσκωμένο του σώμα. Δεν χρειάζεται κάθε κακός ταινίας να κουβαλάει και μια απόχρωση του γκρι στο χαρακτήρα του. Κάποιοι γεννιούνται και πεθαίνουν ως κακοί και το καλύτερο με τον Jabba, είναι πως από την πρώτη μέχρι την τελευταία του πνοή στις ταινίες, ήταν τόσο μισητός και σιχαμένος που ο κόσμος τον αγάπησε για αυτό.

Όλα τα άλλα, πέρασαν στην ιστορία. Και παραμένει από τους πιο εμβληματικούς του Star Wars.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved