Γιατί κάποιοι άντρες επιλέγουν τη φιλία των γυναικών από των αντρών;

Ίσως να φταίει τελικά το συναισθηματικό βάθος. 

Μπορεί ένας άντρας να προτιμάει την παρέα των γυναικών από το να βγει με τους άντρες-φίλους του; Μην σαστίσεις εσύ που το διαβάζεις, υπάρχει και αυτή η οπτική. Καταρχάς, πιστεύω ότι υπάρχουν οι προσωπικότητες που ενώνουν ή χωρίζουν τους ανθρώπους. Και για αυτό θέλουμε να δούμε παραπάνω την άποψη ότι ένας άντρας προτιμάει τη θηλυκή παρέα.

Τα δεδομένα για τις αντρικές φιλίες

«Είναι ευρέως αποδεδειγμένο με βάση τα αριθμητικά δεδομένα ότι το 75% των κοινωνικών δικτύων των ανδρών - δηλαδή 100-200 άτομα συνολικά - είναι άνδρες. Και για τις γυναίκες είναι το ίδιο ποσοστό για άλλες γυναίκες», λέει ο Robin Dunbar, Καθηγητής Εξελικτικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συγγραφέας του βιβλίου «Friends: Understanding the Power of Our Most Important Relationships».

Εκτός από τον καθηγητή Dunbar, υπάρχουν ειδικοί σχέσεων, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και ακαδημαϊκοί που ασχολούνται με τις ανδρικές αλληλεπιδράσεις και έχουν παρόμοια άποψη. Συγκεκριμένα, «Υπάρχει έρευνα που υποδηλώνει ότι οι φιλίες μεταξύ ανδρών έχουν σημαντικά οφέλη για τους άντρες», όπως εξηγεί η Sarah Jeffries, Ειδικός Ψυχικής Υγείας  (MSc): «Οι φιλίες ανδρών προσφέρουν μια μορφή συντροφικότητας και συναισθηματισμού, ως εκ τούτου, οι άνδρες που δεν αφήνουν χώρο για τέτοιες φιλίες μπορεί να χάνουν μερικές μοναδικές μορφές υποστήριξης».

Πώς να συμπεριφερθείς στον φίλο που πάντα αργεί

Άρα, γιατί να υπάρχουν άνδρες που να προτιμούν τη γυναικεία παρέα;

«Μερικοί άντρες λαχταρούν τη φιλική επικοινωνία με γυναίκες», λέει ο Geoffrey Greif, καθηγητής στο University of Maryland School και συγγραφέας του  «Understanding Male Friendships». Όπως λέει: «Οι γυναίκες συχνά αισθάνονται πιο άνετα να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, κάτι που κάποιοι άντρες το θέλουν, αλλά μπορεί να νιώθουν άβολα να το ζητήσουν από άλλους άνδρες. Η ανοιχτή έκφραση των συναισθημάτων μπορεί να είναι αποθαρρυντική, ειδικά όταν φοβόμαστε την κρίση από άλλους άνδρες ή τις κοινωνικές προσδοκίες για την αρρενωπότητα», προσθέτει η Δρ. Shaakira Stewart, ψυχολόγος «Ως αποτέλεσμα, μερικοί άντρες μπορεί να έλκονται προς τις γυναικείες φιλίες καθώς  κατανοούν περισσότερο τη συναισθηματική έκφραση».

Για τις γυναίκες που τους αρέσει η αντρική παρέα:  «Ενώ η σεξουαλικότητα μπορεί να επηρεάσει τη δυναμική της φιλίας, η προτίμηση για σχέσεις με το αντίθετο φύλο συχνά υπερβαίνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό», υποστηρίζει η Stewart. «Ανεξάρτητα από τη σεξουαλική ταυτότητα, οι άνδρες μπορεί να αισθάνονται πιο άνετα να συνάπτουν φιλίες με γυναίκες λόγω υποκείμενων φόβων ή τραυμάτων του παρελθόντος που σχετίζονται με ανδρικές σχέσεις. Αυτή η κλίση προς τις γυναικείες φιλίες μπορεί να πηγάζει από την επιθυμία για ένα μη επικριτικό περιβάλλον ή την απροθυμία να αντιμετωπίσουμε άλυτα συναισθηματικά ζητήματα στους ανδροκεντρικούς κοινωνικούς κύκλους».

Τελικά, οι φιλίες μας από το σχολείο μένουν;

«Στους άντρες δεν αρέσει να φαίνονται άποροι ειδικά με άλλους άντρες. Η κοινωνία μπορεί να αποτρέψει τους άντρες από το να είναι πλήρως ανοιχτοί με άλλους άντρες και να δημιουργήσουν στενές φιλίες», προσθέτει η Jeffries. «Οι απειλές για τις φιλίες των ενηλίκων ανδρών μπορούν να προκύψουν από τοξικά στερεότυπα που συνδέουν την ανοιχτή συναισθηματικότητα με την αδυναμία και τη μη συμμόρφωση των φύλων».  Όπως φαίνεται, οι γυναικείες φιλίες χαρακτηρίζονται συχνά από προθυμία να συμμετάσχουν σε βαθιές συζητήσεις, να προσφέρουν ενσυναίσθηση και να παρέχουν  χώρο χωρίς κριτική για συναισθηματική έκφραση».

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved