Σε κατάσταση Blade Runner η Αθήνα

To Minerva Red άλλαξε όλη την όψη της χώρας.

Η άλλοτε ηλιόλουστη Αθήνα απέκτησε μια άλλη όψη, κάνοντας τη μεσογειακή μας χώρα να μοιάζει περισσότερο με Σαχάρα πατά με χώρα της Μεσογείου. Τα social media γέμισαν με φωτογραφίες από απόκοσμες εικόνες της πόλης που θύμιζε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, κάνοντας το Dune σαν ένα άλλο κομμάτι της πραγματικότητάς μας. Ειδικά από τις έξι το απόγευμα μέχρι και που νύχτωσε η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική με πορφυρά χρώματα να κατακλύζουν τον ουρανό και την ατμόσφαιρα να μην θυμίζει τίποτα από όσα έχουμε γνωρίσει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το χθεσινό φαινόμενο συνιστά την κορύφωση του φαινομένου, όπου με βάση τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκτός από τις πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης που περιορίζουν την ορατότητα, εκδηλώθηκαν και λασποβροχές κυρίως στη βόρεια και τη δυτική Ελλάδα.

Σε άλλα νέα η Αθήνα αναδείχθηκε η πόλη με την πιο ωραία μυρωδιά στον κόσμο

AP24114644217839

Πώς δημιουργήθηκε ο κόκκινος ουρανός

Καθώς ο ήλιος έδυε και κατέβαινε χαμηλά, οι ακτίνες του έπεφταν πάνω στο στρώμα της σκόνης στην ατμόσφαιρα. Το αποτέλεσμα ήταν αυτά τα απόκοσμα χρώματα στον ουρανό, θυμίζοντας σκηνές από πυρκαγιές ή εκρήξεις ηφαιστείων και αυτό συνέβη καθώς όταν τα στρώματα σκόνης ή καπνού συναντιούνται με τον ήλιο δίνεται αυτή η εικόνα. Η σκόνη βρίσκεται ψηλά στην ατμόσφαιρα, γι’ αυτό και παρά το έντονο πορτοκαλί που έχει κατακλύσει τον αθηναϊκό ουρανό, υπήρχε ορατότητα.

 

AP24114644145709

H σκόνη ορατή από δορυφόρο της NASA

Το «κύμα» της αφρικανικής σκόνης αποτύπωσε και ο αμερικανικός δορυφόρος Aqua της NASA, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ελλάδα το πρωί της Τρίτης. Σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα απεικονίζουν σε υψηλή ανάλυση το έντονο κύμα αφρικανικής σκόνης «Minerva Red», που συνέβη στην ανατολική Μεσόγειο, επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την Ελλάδα. Το αβαθές χαμηλό στην περιοχή της Σύρτης, κινούμενο προς την Ελλάδα, μετέφερε πολύ μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης δυσχεραίνοντας κατά πολύ την ποιότητα του αέρα.

Πώς κινείται το «κύμα» σκόνης

Η αφρικανική σκόνη έχει ξεκινήσει να κινείται προς τα ανατολικά, έχοντας καθαρίσει ήδη αρκετά την ατμόσφαιρα. Μάλιστα, ήδη από σήμερα το πρωί φαίνεται να βελτιώνεται η κατάσταση καθώς έχει υποχωρήσει η έντασή της.  Τις βραδινές ώρες μπορεί να υπάρξουν βροχές.

Η ρετρό Αθήνα των 80's έχει κάτι το cult που σε γοητεύει

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved